Quantcast

Медия без
политическа реклама

Божков отказал подкрепа на Мая Манолова на изборите

Бившият омбудсман призна, че се е виждала с бизнесмена, но отрича да е искала или получава финансиране от него

10 Юни 2020ОбновенаЕкип на Сега
facebook

Бизнесменът Васил Божков, който е с 18 повдигнати обвинения у нас и се намира в Дубай, пусна поредната порция скандални твърдения на страницата си във "Фейсбук". От поста му става ясно, че Божков е отказал подкрепа за Мая Манолова на изборите миналата година. Тя беше един от основните претенденти за поста кмет на София, като дори отиде на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ и настоящ кмет Йорданка Фандъкова.

Божков пусна част от чата си с премиера Бойко Борисов, в който между обсъждането на футболисти от "Левски", му съобщава, че Мая Манолова го е търсила за подкрепа и той й е отказал. Лидерът на ГЕРБ му благодари. Чатът е от септември миналата година, точно преди местните избори.

ОФЕРТА ОТ БОРИСОВ

По обяд в разпространено на "Фейсбук" страницата й видео обръщение, Манолова всъщност не отрича категорично контакти с Божков и директно обвинява Борисов, че й е оказвал натиск да се откаже от изборната надпревара в София.

"Паник атаките на премиера Бойко Борисов продължават. Този път в международен план. От SMS-отчетите, разпространени тази сутрин, стават известни услугите, които бизнесменът Васил Божков е правил на премиера Борисов, в тази кореспонденция е замесено и моето име с отчет, че не ми е оказвана подкрепа на местните избори. Това, което отсъства и трябва да кажа е, че преди кампанията, а и по време на кампанията, Борисов ми изпращаше много хора - представители на сенчест бизнес, на ъндърграунда, за да ме спират, да не участвам в изборите, да ме заплашват, да ми предлагат каквото се сетите. Всъщност най-щедрото предложение да не участвам в изборите беше направено от самия Борисов. Самият той ме попита - "предложиха ли ти всичко?" Да, предложиха ми всичко, и аз го отказах", твърди Манолова.

После допълва: "Влязох сама в тези избори сама срещу ъндърграунда, срещу сенчестия бизнес, срещу милионите, които се изляха, срещу откровеното купуване на гласове. Върху мен се изляза тонове небивалици, тонове помия, защото залогът да не участвам, беше огромен – ревизия на бюджет от 1 милиард и 700 млн. лв, колкото е бюджетът на София. Борисов се страхува от такава ревизия, която да покаже как парите са раздавани на приближените му фирми, на приятелския кръг, как е управлявана столична община".

Според нея "сега залогът е още по-голям – ревизия на бюджет от 120 млрд. лв. Бюджет на България, който Борисов разпределя еднолично. Такава ревизия обаче, г-н Борисов, ще има. Ще има ревизия на вас, на вашето 10-годишно управление, на вашите министри, на вашите приятели, на вашите близки и приятелски фирми, на вашия приятелски кръг. Вие няма да ме спрете и аз ще участвам в изборите. След което ще проверим цялото ви 10-годишно управление и начина, по който ограбвате България".

Милата седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че Васил Божков е финансирал кампанията на Мая Манолова, а тя го заплаши със съд.

"Категорично подчертавам, че изявлението на Валери Симеонов, че бизнесменът Васил Божков е финансирал кампанията ми за кмет на София, е лъжа и не отговаря на истината. Подчертавам, че по никакъв начин думите му не отговарят на фактите, свързани с финансирането на кампанията ми, отчетена съгласно изискванията на закона. В твърденията на Валери Симеонов няма не само истина, но е и елементарна логика. Не е ясно защо бизнесмен, получил пълно обслужване от управляващата партия ГЕРБ, би финансирал мен, при положение, че кандидатът на обслужващата го партия бе Йорданка Фандъкова", написа Манолова във "Фейсбук".

По-късно вечерта, в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви Манолова призна, че се е виждала с Васил Божков преди местни избори. Тя направи това след като водещата я попита няколко пъти директно. "Имала съм разговори с бизнесмени, включително и с Божков, който тогава се прегръщаte с Борисов. Видях го тогава за първи път. Но аз финансова подкрепа от бизнесмена Божков нито съм искала, нито съм получавала", обяви Манолова. Срещата не била по нейно искане, твърди тя. 

Тя каза, че се е срещала с хора с различни бизнеси и подчерта, че големите бизнес мъже се страхували да си говорят с нея - или шепнели, или си оставяли телефоните. Иначе всички бизнесмени, включително и Божков по онова време я питали дали ще участва в изборите за столичен кмет.

БЕЗ КИРИЛИЦА

"Тези, които ме познават, знаят, че моето телефонче, то е десетгодишно, няма кирилица”, коментира днес в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. “Ако някой в България каже, че  е получил есемес на кирилица от мен, няма как да се случи от това апаратче, а аз друг телефон не съм пипал. Този стои при охраната, единствен е, на друг не мога да работя”, обясни той. “Една кака навремето беше казала, че по вайбър съм я набрал, аз не знаех тогава какво е вайбър, а моят телефон няма такива функции”, каза още Борисов.

,

Васил Божков заявява още, че утре ще предложи и "идеи за нов политически проект",  който вече анонсира, че ще сформира и дори пусна анкета на страницата си.

"Политическите обвързаности са паяжина. Политиците са неспособни, не желаят и не могат да решат проблемите на България. Едни и същи лица се възпроизвеждат и си сменят местата. Като управление или опозиция. Времето им изтече. Утре ще ви предложа идеи за нов политически проект", се казва лаконично в поста му, който завършва с послепис: "PS: За настроение ви представям част от кореспонденцията си с Бойко Борисов."

 

БОРИСОВ - ФУТБОЛЕН МЕНИДЖЪР

От публикувания чат става ясно още, че премиерът Борисов влиза в ролята и на футболен мениджър. В серия лаконични съобщения министър-председателят явно разпитва Божков - като тогавашен собственик на "Левски", за двама футболисти на "сините".

На 1 август 2019 г. вечерта Борисов изпраща съобщение "Илия Димитров", на което Божков отговаря с въпросителен знак. Следва уточнение от страна на премиера "Атанас Кабов, Илия Димитров", на което бизнесменът отвръща "Следващия мач". На 2 август сутринта Борисов праща ново съобщение, в което имената на двамата футболисти са обединени в едно: "Имаме ли шанс за Илия Кабов".

Само четири дни по-късно - на 6 август 2019 г., въпросните двама таланти от школата на "Левски" са официално преотстъпени на "Витоша" (Бистрица) - отбора, който е лична слабост на Бойко Борисов и за който министър-председателят продължава да играе на аматьорско ниво. Атанас Кабов (21 г.) и Илия Димитров (23 г.) и до ден-днешен са отдадени под наем в аутсайдера в елитната Ефбет лига.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?