Медия без
политическа реклама

Борисов пак нападна военния министър Тагарев

29 Дек. 2023
Тодор Тагарев и Бойко Борисов са в сложни отношения
Пресцентър на ГЕРБ
Тодор Тагарев и Бойко Борисов са в сложни отношения

Бойко Борисов намери за пореден път за какво да нападне военния министър Тодор Тагарев. След като го направи преди време заедно с Делян Пеевски по повод процедурата по сделката със САЩ за бронираните машини "Страйкър", сега лидерът на ГЕРБ го направи след журналистически въпрос какво мисли за идеята на министъра за евентуално участие на България в мисията по охраната на търговски кораби в Червено море. 

"Изпращането на военнослужещи без решение на НС не може да се случи!", заяви Борисов в Стара Загора, заобиколен от кметове от областта. Веднага след това той рязко зави към Украйна, без да е имало конкретен въпрос в тази посока. Бившият премиер започна да обяснява, че "макар и солидарни за случващото се в Украйна и Газа, най-вече са солидарни с българския народ, а той не желае участие във военни действия."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски нападнаха почти едновременно военния министър Тодор Тагарев заради желанието му Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите "Страйкър" преди местните избори, защото в противен случай

"Няма да допуснем България да участва във военни действия. Това е важно решение, което сме спазвали години наред", каза Борисов. И посочи, че е едно да подпомагаме нападната държава, както правят 50 държави, друго - да пращаш военни части: "Чудя се на Тагарев как може да говори без да е говорил с мнозинството в парламента ?! Българите трябва да знаят, че това няма да се случи".

Обсъжда се участие на български военни в нови операции зад граница. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНТ и БНР, но без да дава повече подробности.

Преди дни Тодор Тагарев обяви, че се обсъжда участие на български военни в нови операции зад граница. Това стана по време на традиционната предколедна видеоконферентна връзка в София с военните представители зад граница на политическото и военното ръководство на армията. В момента български военни участват в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната мисия на НАТО в Ирак.

Той даде да се разбере, че едната посока на новите мисии може да е Червено море. "Страната ни обмисля как може да допринесе за операцията на САЩ в Червено море", каза министърът на отбраната в отговор на журналистически въпрос и добави: "В Червено море имаше инциденти, два кораба бяха овладени, това няма как да не ни ангажира. САЩ обявиха предстояща операция, ние сме в контакт с нашите съюзници и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион и обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция". Той обаче заяви, че няма вариант за изпращане на кораб.

Нито за момент Тагарев не е споменавал, че сам ще праща български военни във военни действия, още по-малко пък в Украйна. Той е правил изявления точно в обратната посока. "Призивът ми е и медиите да спрат да разпространяват тази пропагандна дезинформационна теза. Няма дискусия, няма планове и подготовка, няма и да има изпращане на български войски за участие във войната в Украйна. И премиерът Николай Денков го заяви, и аз го заявявам. Това е теза, която се разпространява единствено и само в интерес на Кремъл от руски източници и, за съжаление, и от български източници. Това е елемент от хибридната война срещу България", каза наскоро министърът. 

Борисов не пропуска случай да нападне военния министър. Лидерът на ГЕРБ и депутатът от ДПС Делян Пеевски го атакуваха почти едновременно заради желанието му Народното събрание да одобри купуването на бронетранспортьорите "Страйкър" преди местните избори, защото в противен случай сроковете може да бъдат пропуснати.

"Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката веднага. Той не може да изисква нищо от българския парламент. Може да внесе, комисиите да го разгледат - това е законовият ред. Не може да иска нищо", заяви тогава депутатът от ДПС Пеевски.

Само минути по-късно се включи и Борисов, за да каже, че е възмутен: “В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в НС. За страйкърите ще привършим процедурата декември месец. Да прави такива изявления не му прави чест”.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата