Медия без
политическа реклама

Тагарев: Армията ни обмисля участие в нови операции зад граница

Страната ни умува как може да допринесе за инициатиавата на САЩ в Червено море, каза още той

21 Дек. 2023
Военният министър Тодор Тагарев разговаря с български контингенти зад граница
БГНЕС
Военният министър Тодор Тагарев разговаря с български контингенти зад граница

Обсъжда се участие на български военни в нови операции зад граница. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНТ и БНР, но без да дава повече подробности.

Политическото и военното ръководство на армията проведе традиционната предколедна видеоконферентна връзка в София с военните представители зад граница. Тагарев изслуша докладите на командирите на българските контингенти в чужбина.

Той даде да се разбере, че едната посока на новите мисии може да е Червено море. "Страната ни обмисля как може да допринесе за операцията на САЩ в Червено море", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на журналистически въпрос и добави: "В Червено море имаше инциденти, два кораба бяха овладени, това няма как да не ни ангажира. САЩ обявиха предстояща операция, ние сме в контакт с нашите съюзници и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион и обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция" . Той обаче заяви, че няма вариант за изпращане на кораб.

Пълната информация открийте на сайта на БНР: http://tinyurl.com/35c77pbuКадри: БГНЕСАктуалните новини от деня в социалните мрежи на БНР:https://www.facebook....

Самият министър на отбраната информира командирите на българските контингенти в чужбина за последните решения относно изтеглянето на българската рота от операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”. „Вчера Министерският съвет взе решение да изтегли ротата от „ALTHEA”, но в дискусиите стана ясно, че от нас се очаква през 2025 г. отново да заявим такова участие в KFOR. В момента ние залагаме една рота в оперативния резерв за двете операции. Намерението ни е да разширим това участие и да го върнем като минимум на досегашното ниво. Дискутираме участие в нови операции, защото за съжаление обстановката в света се усложнява“", заяви Тагарев.

НАТО изпраща допълнителни сили в Косово след сблъсъците с протестиращи сърби в региона, предадоха Ройтерс и БТА.

В срещата взеха участие още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

„Благодаря Ви за професионалното изпълнение на своите лични и командирски задължения. Това е изключително важно, за да може Въоръжените ни сили да натрупат опит и самочувствие и да стават все по-съвместими с нашите съюзници и да повишават престижа на България“, каза министърът на отбраната в обръщението си към българските военнослужещи, участващи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната мисия на НАТО в Ирак.

В отговор на журналистически въпрос относно българското участие във военната мисия за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM Ukraine), министър Тагарев уточни, че към момента страната ни има военнослужещ в планиращата клетка, която ръководи тази дейност. Страната ни има готовност за участие с инструктори на друга територия, като в момента нямаме такива в Полша и Германия, поясни той.

Руската армия извършва системни военни престъпления в Украйна. Това е записано в доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България 2022 г.  . Документът беше одобрен с решение на Министерския съвет под номер 253 на заседаниео на 3 април 2023 г.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че до момента не е провеждано обучение от българска страна на украински военнослужещи поради липса на заявка от страна на Киев. Обучението е базирано на предходното решение на Народното събрание. В него се посочва участието в мисията на до 50 военнослужещи, базирани в Полша и Германия. България декларира и готовността си за обучение на военни медици у нас.

Към настоящия момент повече от 100 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България участват в мисии и операции зад граница.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата