Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: Когото и да беше извадил Трифонов, щеше да бъде тричан

Лидерът на ГЕРБ обеща, ако се наложи, да помогне на правителството на ИТН чрез игра с кворума

31 Юли 2021ОбновенаЕкип на Сега
Лидерът на ГЕРБ бе посрещнат от оркестър, облечен в тениски с неговия лик

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва фестивала на етносите и багрите в Котел, за да коментира актуалната политическа обстановка и да раздаде акъл на основните играчи в типичния си стил. Основната му атака беше по традиция насочена срещу президента Румен Радев и лидера на "Демократична България" Христо Иванов, които според него въртят номера на спечелилата изборите партия - "Има такъв народ". Борисов даже обеща, ако се наложи, депутатите му да участват в игрите с кворума, за да може ИТН да си прокара правителството с по-малко гласове.

"Имам само една забележка - трябваше да е Слави Трифонов". Така лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов коментира от Котел, където бе на Фестивала на етносите и багрите, номинацията на Пламен Николов на ИТН за министър-председател.

"Коварството на Румен Радев го видяхте всички... В един момент той видя, че се сгромоляса митът, че той може да е успешен чрез служебното си правителство (визирайки разкритията около Асен Василев - бел.ред.) и реши да отмъсти на Трифонов. Започнаха да натискат с Илияна Йотова бързо да се излъчи министър. Който и да беше изваден от Слави Трифонов, той щеше да бъде тричан. Този, който са предложили, не го познавам. Той няма как да знае всичко, то е и без значение. Значение има, че не е Слави Трифонов", разсъждава Борисов. 

Номинираният за премиер Пламен Николов му се вижда "симпатично, сигурно има качества, ще се научи", но самочувствието му трябва да му го даде Слави Трифонов в първите 6 месеца. "В началото, когато трябва кворум в парламента, без лидерството на Слави няма да стане", заключи Борисов, а за да "разведри обстановката" иронично отбеляза, че е разбрал, че "на Луната явно няма да ходим, ще ходим с плавници и шнорхели", имайки предвид бизнеса на номинирания за премиер Пламен Николов.

"В момента, в който прекара Трифонов да извади човек, Радев му спретна протест, както на мен, пред МС. Аз бях освиркван на 12-тата си година, на него (Пламен Николов - бел.ред.) му се случи още на първия ден. Това е отмъщението на Радев", продължи тирадата си Борисов. По думите му единственият виновник за хаоса в момента е Радев, който е посял омраза между партиите, от която няма излизане. Единственият изход според него пък е Слави Трифонов да излезе и да сформира правителство. "Само той може да ги озапти другите. Хубав - лош, той е авторитарен. Да ги събере лидерите на протестните партии и да им каже: "Я се стегнете, да управляваме половин, една, пет години", посъветва Борисов.

"Аз го моля Слави, да отиде да ги събере лидерите на партиите, аз нищо не искам, ние не участваме. Даже съм готов, 63-ма депутатите сме - ако трябва, като гласуват, да излязат за половин час, да се намали кворумът, да си изберат правителство и да си понесат отговорността за глупостите. Решението е Слави да ги събере, да ги закове и да вървим напред", заяви Бойко Борисов. Иначе според него "трети избори са по-невъзможни за ново правителство".

"В такъв хаос никой в Европа не е попадал. Вие представяте ли си, за 4 дни - 4 предложения за премиери - Антоанета Стефанова, Ники Василев, Пепи Илиев, кой още...Христо Иванов като видя, че няма да му сложат министри, вчера беше най-натъженият човек. Освен постове, тях друго не ги интересува", коментира още Борисов. "Корнелия Нинова - само тя може да си помисли, че с 3-то си място с 30 депутати може да управлява, това нормален човек според мен не може да си го мисли", заключи той.

 

СТАБИЛНОСТ

"Сериозните разговори, които проведохме, уважителното отношение към БСП, което получихме от "Има такъв народ", и необходимостта от нашата подкрепа в самата зала ни дават основание да кажем, че без БСП няма да има стабилно правителство". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на връх Бузлуджа, където днес партията отбелязва 130-годишен юбилей. Според нея е все по-вероятно да има редовен кабинет.

"Разбира се, остават още важни решения. Трите т.нар. "партии на протеста" нямат достатъчно мнозинство, за да съставят стабилно правителство", каза още тя.

Корнелия Нинова коментира и кандидат-премиера на ИТН Пламен Николов. "Запознах се с Пламен Николов по време на преговорите за политики. Той беше част от преговорния екип на ИТН за частта „Образование”. Той показа компетентност и диалогичност, но това не е достатъчно", каза тя за номинацията му. Затова Николов ще бъде поканен на общо събрание на парламентарната група. От БСП искат да го изслушат и да получат гаранции, че това, за което са се договорили по време на преговорите, ще бъде изпълнено от следващия Министерски съвет. Социалистите няма да предлагат свои министри в новия кабинет, уточни още лидерът им.

"Гледам с надежда на кандидатурата на Пламен Николов и му пожелавам успех", заяви и вицепрезидентът Илияна Йотова от с. Попови Ливади, Гоце Делчев, цитирана от Би Ти Ви, където е на честването на 118 г. от Илинденско-преображенското въстание. По думите й връчването на мандата на ИТН е станало точно навреме, а с представянето на кандидатурата на Николов имаме съвсем нова ситуация и формула за следващия кабинет. "По този начин, спечелилата изборите партия, се ангажира вече партийно и политически със следващото управление. Предстои да видим какъв ще бъде съставът на кабинета. Фигурата на министър-председателя, който е партиен член в ИТН и вече има своята политическа биография в своята партия, означава една много по-голяма отговорност и по-сериозен политически ангажимент от ИТН", заяви тя.

 

РИСК

По време на посещение на Илинденския събор в с. Гела служебният премиер Стефан Янев заяви, че не познава лично кандидата за премиер на ИТН и не е разговарял с него, но му пожелава успех. "Пожелавам му да има качества и нервите да бъде в състояние да води, защото ситуацията е нетипична и личността на кандидата за премиер е много важна, предвид факта, че електоралната подкрепа към момента за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна. Важно е дали той е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство", каза Янев и изрази опасения, че ако това не се случи, алтернативата е някакъв вид задълбочаване на политическата криза и поява на междуинституционална криза. 

"Не искам да звуча като ментор и човек, който дава насоки за приоритети на едно правителството. Приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, до голяма степен повтарят, включително и свършеното от служебното правителство. Нещата са до голяма степен свършени, оттук нататък трябва да бъдат продължени. При добро желание от парламента, всичко може да бъде свършено в обозримо бъдеще в рамките на месец-два", посочи той.

Още по темата