Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов изведнъж осъзна, че Путин е диктатор

ПП-ДБ обеща да направи свой основен приоритет премахването на зависимостта от Кремъл

24 Февр. 2023Обновена
БГНЕС
Бойко Борисов използва необичайно остри думи срещу руския президент Владимир Путин.

Една година след началото на войната в Украйна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изведнъж прозря, че руският президент Владимир Путин, с чието приятелство се хвалеше години наред, е диктатор. Това той направи в публикация по повод първата годишнина от руската инвазия на украинска територия.

"Ако допреди 12 месеца цивилизованият западен свят не вярваше, че е възможна война на територията на Стария континент, то днес не можем да повярваме докъде е способен да стигне един диктатор като Путин, в стремежа си към разруха", написа Борисов.

Той не пропусна да изтъкне заслугите на партията си в първите дни и седмици на военния конфликт, както и да охули политическите си противници: "Още в началото на руската агресия, ние от ГЕРБ бяхме първите, които поискахме предоставяне на 100% всеобхватна помощ за Украйна, включително и военна. Въпреки активната съпротива на тогавашното боязливо и нерешително редовно правителство на Кирил Петков, нашата парламентарна група успя да изработи и приеме законопроект, с който да задължи Министерския съвет да предостави военна и военно-техническа помощ на Украйна, която вече е факт."

В заключение Борисов призова за ясна и категорична позиция на страната ни: "Сега пред България няма друг избор освен да застане от правилната страна на историята. Събитията, които се случват на едва 400 км от границите ни са добър повод да се замислим какво представляват категории като сигурност и стабилност, които в дни на просперитет приемаме за даденост, но една бърза "промяна" е в състояние да разруши за дни. България трябва да продължи да помага на приятелска Украйна. Българите трябва да помогнем на България."

Лидерът на ГЕРБ внезапно се обяви и против паметника на съветската армия

Лидерът на ГЕРБ изведнъж се оказа и привърженик на идеята за събарянето на паметника на съветската армия в София. Борисов призова за незабавно премахване на плочата от монумента, която беше разбита от гражданин в знак на протест срещу руската агресия в Украйна. Бившият премиер заяви и че общинските съветници на ГЕРБ в София ще се присъединят към инициативата на "Демократична България" за демонтаж на паметника. "Сега е тотално всичко различно. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете, това е варварска агресия. Това не е освободителна война, както се опитва да я нарече Путин. Общинските съветници на ГЕРБ да внесат същото предложение за премахването на паметника или се обединете с ДБ, няма значение кой е първи или втори в случая“, внезапно се разбърза Борисов.

Столичният общински съвет има решение от 1993 г. за премахването на паметника, което така и не е изпълнено. През март 2020 г. групата на ДБ в СОС внесе официално искане за демонтажа на монумента, което управляващите от ГЕРБ в София не допускат за гласуване. Оправданието е, че паметникът е държавна собственост, макар земята под него да е общинска. През 2022 г. общинари от партията на Борисов и БСП гласуваха против включването на същия доклад в сесия на СОС. В отговор бившият общински съветник от ДБ Методи Лалов съобщи, че е изпратил сигнал до Софийската районна прокуратура да се разследват съветниците от коалицията ГЕРБ-СДС затова, че повече от 2 г. не придвижват предложението. До момента няма информация за резултат от сигнала на Лалов. 

Часове след апела на Борисов Столична община съобщи, че плочите с надписите по паметника в Княжеската градина са опасни за минувачите и трябва да бъдат премахнати. "В констативен протокол, съставен от експерти на дирекция „Общински строителна контрол“, са описани недобре закрепените елементи на фронталната част след разрушаването на част от плочите с надписа. Протоколът с установените нарушения по фасадните плочи и нуждата от цялостно премахване ще бъде връчен на областния управител на София (той отговаря за ПСА-б.р.). В законовия срок след връчване на протокола ще бъде издадена заповед от кмета на Столична община за премахване на плочите от надписа на паметника на съветската армия, които представляват опасност", се казва в съобщението.

ПП-ДБ с категорична подкрепа за Украйна

От коалицията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" излязоха със специална декларация по повод годишнината от началото на войната.

"Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с непредизвикана и бруталната военна агресия срещу Украйна. Режимът в Кремъл се опита със сила да ревизира международния ред и да установи своя имперски модел над Източна Европа", се отбелязва в декларацията.

От коалицията се ангажират да работят за спазването на решението на предното Народно събрание да се окаже военно-техническа помощ на Украйна, както и да подкрепят страната "в нейните евроатлантически стремежи". Също така, ПП-ДБ ще настояват да се създаде специален международен трибунал, който да преследва престъпленията на политическото и военното ръководство на Русия и нейните съюзници. Обещават и да направят свой основен управленски приоритет премахването на всички форми на зависимост, на уязвимост, проникване и влияние от страна на Кремъл в България.

 

Равносметката на Корнелия Нинова

Водачът на БСП Корнелия Нинова изрази обичайната си позиция - ненамеса на България, запазване на неутралитет и отказ да се предоставят оръжия на Украйна. "Опустошителна, братоубийствена война с тежки последици за целия свят - в областта на енергийната сигурност, икономиката, инфлацията, бедността и доходите на хората", обяви тя, цитирана от партийния пресцентър.

Нинова определя като противоречиво поведението на България спрямо войната и като причина посочва политическата нестабилност и липсата на редовно правителство, което да изразява трайна и последователна позиция.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?