Медия без
политическа реклама

Борисов и Пеевски скастриха ПП-ДБ за меморандума

И двамата тълкуват предложението за съвместно управление като "делкане на държавата"

21 Февр. 2024Обновена
Офертата на ПП-ДБ как да продължи съвместното управление засега среща отпор от страна на ГЕРБ и ДПС
Илияна Димитрова колаж
Офертата на ПП-ДБ как да продължи съвместното управление засега среща отпор от страна на ГЕРБ и ДПС

''Не съм получавал никакъв меморандум и не съм го чел'', заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в парламента. И порица колегите си от ПП-ДБ, че са ''незряла'' политическа партия. След него се изказа и Делян Пеевски, който тълкува меморандума като "делкане на държавата". ДПС били против.

Повод за думите им стана твърдението на съпредседателя на дясната формация Кирил Петков за меморандума за съвместно управление между ПП-ДБ и ГЕРБ, че бил предаден на ГЕРБ. Герберският водач се оплака, че се е наложило външният министър Мария Габриел да му прочете по телефона първите няколко изречения. По-късно Петков съобщи, че меморандумът вече е пратен на зам.-председател на ГЕРБ.

Борисов се обърна и към насъбралите се журналисти: ''Интересно е, че вие ми говорите за изпратен някъде документ и във време, в което те (ПП-ДБ - бел. ред.) усилено сменят регулатори. Този подход вече не е незрял, а е арогантен и неприемлив. Този подход прави ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било", категоричен бе Борисов, като намекна, че ''за ПП-ДБ избори 2 в 1 са логичен завършек на некоалицията''.След което обясни, че постът външен министър е ''единственият, за който ГЕРБ навремето се е преборил, направил е компромис, всички останали министри са техни (на ПП-ДБ - бел. ред.) Той попита и кой е съгласувал смяната на най-важната агенция в държавата – АДФИ. Според Борисов ПП-ДБ еднолично и в разрез на всичко сливат НАП и Агенция Митници. Снощи в Костенец пред младежи от ГЕРБ Борисов каза, че Асен Василев му представил идеята си и го убедил, че тя е важна да ни приемат в Шенген по суша. Днес в парламента Йордан Цонев от ДПС съобщи, че също е обсъждал идеята с Василев и е "за". 

Меморандум

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни пред "Нова тв" тази сутрин защо държат Николай Денков да е външен министър. Това изискване е вписано в меморандума, който снощи ПП-ДБ представиха. В него са описани условията да продължат да управляват заедно. 

''Да бъде Денков външен министър, не е червена линия.  Ние не вярваме, че можем да постигнем реформите сами. Вярваме, че единственият начин да се случат, е с институциите в Европа. Имаме двама човека, които имат формални позиции в Европа. Единият е премиерът, другият – външният министър. За да се случат промените наистина, вярвам, че трябва да работим с европейските институции. Вярвам, че каналът това да продължи е Николай Денков”, каза Петков. Той допусна, че Мария Габриел може да е премиер и министър по европейските въпроси. После обясни защо е толкова важно кой ръководи регулаторите. 

''Ние казваме следното – 3/4 от властта не е в парламента и правителството. Цената на тока зависи повече от КЕВР, цената на мобилните ви телефони – от КЗК. Какво ви се случва в банката и какви лихви имате, и какви кредити взимате, зависи от КФН. Какво се случва в телевизиите зависи от СЕМ и КРС. Ние казваме така на ГЕРБ - за да продължим заедно, за да има смисъл, трябва да променяме тези регулатори, от които хората чакат да се случи нещо по-добре. Искаме всички назначения да минат през трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях. Важно е никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението”, каза Петков.

„Нашето предложение към ГЕРБ е: Хора, продължете да вървите с нас. Да направим така, че да не се притесняваме защо сме си свършили работата. Когато ме избраха за премиер, същият ден се качи цената на тока. Защо? Защото цената на тока не зависи от министър-председателя, а от КЕВР. Задачата е никой политик да не може да им повлияе”, подчерта Петков.

„В момента говорим за Мартин Нотариуса, за Пепи Еврото. Всеки казва – дано тази комисия в парламента направи някакво чудо. Истината е, че Инспекторатът към ВСС трябва да се промени така, че не само за 3 месеца да имаме някаква комисия, а тези органи да работят за спиране на схемите в правосъдието”, коментира още Петков.

„Гарантираме, че 50% от нашите назначения ще бъдат направени така, че да са независими. Нашата цел е и във ВСС, и в Инспектората, и в регулаторите, да има независими хора. Да не се допуска Мартин Нотариуса и Пепи Еврото да съществуват в системата. Белазелков не беше политическо назначение”, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.  

Според него 50 на 50 назначения в регулаторите ще гарантира взаимен контрол с ГЕРБ. „Затова сложихме и третата точка в договора – да имаме вето на назначенията”, каза Петков.

От ПП настояват, ако даден министър бъде сменен при ротацията, оставката му да е поискана и от двете страни.

''Делкане'' на държавата

Председателят на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски заподозря, че някой иска ''да си делне държавата по един много екзотичен начин''. Влиятелният политик коментира, че е ''абсурдно някакъв меморандум да има желание за подялба на съдебната власт''.

Пеевски заяви, че ''колегите обичат да се бутат в регулаторите'', както и че няма нищо за хората, освен ''делкане на служби, прокуратура, съд, антикорупционна агенция''. И изтъкна, че ДПС ще се противопоставят, като няма да подкрепят ''делкане'' .

На въпрос дали вървим към избори 2 в 1 Пеевски прехвърли топката в ръцете на ГЕРБ и ПП-ДБ, като заяви, че това е тяхно решение. 

Звучен шамар

Лидерът ма БСП Корнелия Нинова пък окачестви меморандума като ''позора на ПП-ДБ". "Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, сега предлагат на власт същия модел, и на Борисов - 50% от държавата", каза Нинова. Тя коментира, че меморандумът е признание, че сглобката съществува, за да си раздели постовете, както и че това е ''много звучен шамар за Бойко Борисов''. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата