Медия без
политическа реклама

Борисов и Пеевски налагат безмислени законови промени

Прокараха изменения в законите за администрацията и МВР, които могат да се решат от МС за минути

15 Март 2024Обновена
Снимка: Архив
Бойко Борисов и Делян Пеевски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният по закона "Магнитски" съпредседател на ДПС Делян Пеевски демонстрират кой управлява Народното събрание и кой диктува законодателния ред в държавата със светкавично прокарване на практически безсмислени, но шумно рекламирани законови промени, с които депутатите се занимаваха в петък с часове.

Става дума за изменения в законите за МВР и администрацията, които само за 3 дни минаха през комисии и дори бяха гласувани на първо четене. Според първия проект, в закона се записва, че вътрешното министерство охранява центровете за бежанци, а за втория законопроект се твърди, че е необходим, за да се увеличи щатната численост на Гранична полиция.

Пеевски и Борисов опаковаха промените под лозунга "радикални мерки за справяне с кризата на сигурността, свързана с мигрантите".

"В деловодството на НС са внесени спешно два законопроекта, с които се увеличава капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата. Тези щатни бройки са необходими за обезпечаване на нормалното функциониране на всички структурни звена", обявиха двамата в съвместно съобщение.

"Промените в Закона за МВР и Закона за администрацията предвиждат обезпечаване и мобилизиране на полицейските сили, така че да се гарантира сигурност и спокойствие в обществото и спазване на обществения ред в страната", твърдят двамата партийни лидери, които са и председатели на парламентарните групи. Самите те нарекоха промените си "стратегически" и обявиха, че предлагат "най-решителните, но и най-справедливи мерки, вземани по отношение на сигурността на хората във връзка с мигрантските потоци".

На практика въпросните промени нито са стратегически, нито радикални, нито необходими, нито смислени. Достатъчно е да се отбележи, че и при сега действащите норми няма никакъв проблем само за минути МВР да започне да охранява центровете за бежанци, които сега се пазят от частни фирми. Още повече, че тези центрове са държавни, управлявани от правителствена агенция. 

Подобно е положението и за шумно рекламираното увеличаване на щатните бройки в Гранична полиция. Първо, този процес по набиране на нови гранични полицаи е вече в ход и без каквито и да е законови промени. Освен това изобщо не е ясно какъв е смисъла от измененията, след като само в СДВР и в момента има поне 500 нещатни щатни бройки. Ако се видят свободните бройки в МВР, то със сигурност те ще се окажат повече от сега рекламираните от Пеевски и Борисов бъдещи нови "1264 щатни бройки". По данни на самото МВР такива свободни бройки са над 4000, а трайно незаетите с години щатове са повече от 1500, което прави предложенията дори абсурдни.

Затова пък въпросните радикални, спешни и много стратегически промени на лидерите на ДПС и ГЕРБ, които бяха вкарани извънредно в дневния ред в петък, предизвикаха бурни дебати в парламента, в който бяха намесени сирийски и украински бежанци, частни охранителни фирми, партийно-политическо сътрудничество, обиди по полов признак,  бюджета, отношения между ПП и ГЕРБ, форсмажори, обвинения за раздуване на щатове и за защитаване на частни интереси.

След близо 4 часа спорове и обиди законопроектът за МВР беше приет на първо четене с 158 гласа "за", трима "против" и 57 "въздържал се". Въздържалите са от ПП-ДБ. По-миролюбиво и по-кратко мина дебата за втория проект на законодателната двойка "Борисов-Пеевски" - този за промени в закона за администрацията. Той също беше приет на първо четене -  подкрепиха го 138 депутати, двама бяха "против", а 44 от ПП-ДБ се въздържаха.

За да е още по-драматична историята, беше предложено и прието скъсяване на срока за предложения между първо и второ четене на 4 дни, което означава, че вероятно двата проекта ще бъдат приети в пленарна зала до края на другата седмица.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?