Медия без
политическа реклама

Борисов е нарушил закона за децата, но ще остане ненаказан

07 Юли 2021Обновена
Борисов не само се снима с десетки деца, чиито лица не крие, но и много от тях са облечени с тениски с неговия лик.
Борисов не само се снима с десетки деца, чиито лица не крие, но и много от тях са облечени с тениски с неговия лик.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще остане без санкция за това, че използва деца за предизборна агитация. Това се разбира от отговорите на Държавната агенция за закрила на детето на въпросите на "Сега" по темата. Законът за закрила на детето казва, че децата не трябва да бъдат въвличани в политически дейности. Не се предвижда обаче санкция за нарушаването на тази норма.

ДАЗД обяснява, че е получила 14 сигнала за участие на деца в предизборна агитация на политическа партия, от които 12 - от граждани, 1 - от политическа коалиция и 1 - от гражданско движение. Агенцията не цитира имена, но става ясно, че сигналите се отнасят за Борисов и ГЕРБ. "Данните, изложени в сигналите, сочат конкретни населени места, в които деца използват предизборни материали за агитация – тениски с облик на политически лидер и за направени снимки с тях. Няма данни в сигналите децата по време на заснемането да са били оставени без родителска грижа и надзор", пише ДАЗД. И допълва, че е изпратила писмо на председателя на политическата партия, за която се отнасят сигналите, да спазва закона, който забранява децата да бъдат въвличани в политически дейности. "Изискано е, от страна на ръководството на политическата партия да бъде преустановена практиката, както и се обърне внимание на структурите по места относно казуса, с оглед да не се допуска нарушение на цитираната норма и да не се въвличат деца в политическа дейност, каквато е агитацията", обяснява още ДАЗД. 

ДАЗД е уведомила и ЦИК, но подчертава както и че "първостепенна отговорност за отглеждането и развитието на детето носят родителите". "Сега" прати въпроси по темата и до ЦИК. От там обаче препратиха питанията до ДАЗД.

СЕЗИРАНЕ

Днес БСП-Пловдив област сезира централната и регионалната изборни комисии, както и Агенцията за закрила на детето и Регионалното управление на образованието в Пловдив "за злоупотребата с деца" от страна на Борисов, съобщиха от "Позитано" 20.

"Какво ли не видяхме, на какви ли фантасмагории не се наслушахме в предизборната кампания на ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов. Много са примерите, които сътвориха в жалкия си опит да се задържат на повърхността, преди изборния ден на 11 юли, и те са си за тяхна сметка. Ред в хаоса няма как да има и ГЕРБ ще го разберат по-лесния или по трудния начин. Но да се нахлува в училищна територия, да се притискат учители и да се въвличат деца и ученици, за да се наснима Борисов с тях, това не е нередно, това е дръзко прекрачване на закона. И не на един, а на поне три закона", пишат кандидатите за депутати от БСП Манол Генов и Енко Найденов до изборната администрация. Като конкретен случай прилагат посещението на бившия премиер на 5 юли в село Тополово.

"Деца и ученици, малки и големи, са принудително гушкани и насъбрани на рояци, за да бъдат фон на снимките на Бойко Борисов в училищния физкултурен салон. Повече от незаконно е това, защото Изборният кодекс и Законът за политическите партии изрично пряко и индиректно имат поне няколко свои квалификации как въвличането на деца и експонирането на тяхно присъствие и снимки е недопустимо за политически цели", заявяват социалистите. Те настоявали за "експедитивни проверки и очакваме адекватни санкции в оперативен порядък, сега, преди изборните на 11 юли".

През изминалите две години левицата неведнъж внасяше жалби в ЦИК и съответните РИК срещу Борисов по повод различни случаи за предизборна агитация, включително и за използване на прословутия държавен джип. Въпреки това лидерът на ГЕРБ не е получи никаква санкция.

Бойко Борисов не спира да обикаля предизборно. Днес следобед се снима с деца във физкултурен салон в пловдивско село, после бързо се озова в Кърджали, където Цвета Караянчева бе строила целия актив.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата