Quantcast
Бизнесът гледа по-оптимистично на следващите месеци | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Бизнесът гледа по-оптимистично на следващите месеци

Нагласите за наемане на персонал слабо се подобряват, но остават далеч под нивата от 2019 г.
537
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Работодателите от сектор „Строителство” предвиждат ограничени възможности за наемане с прогноза от +1%.

Работодателите гледат малко по-оптимистично на следващите месеци, но все пак нагласите им да наемат служители остават далеч под нивата от миналата година. Това показва традиционното изследване на "Менпауър", насочено към очакванията на бизнеса за заетостта. 426 работодатели са отговорили на въпроса „Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на декември 2020 г. в сравнение с настоящото тримесечие?”.

Плановете за наемане на служители се подобряват с 9 процентни пункта спрямо предишното тримесечие, но намаляват с 8 процентни пункта в сравнение със същия период на миналата година, отбелязват авторите на изследването (сезонните колебания са изключени от резултатите). 6% от анкетираните работодатели очакват да увеличат заетостта, 8% предвиждат да я намалят, 79% не прогнозират промяна, а останалите не са сигурни в плановете си.

21% от фирмите очакват да се върнат към нивата на наемане отпреди кризата през следващите 12 месеца, докато с такава нагласа са били само 13% през юни. „Въпреки че прогнозата за четвъртото тримесечие запазва бавното си темпо вследствие на пандемията, виждаме някои окуражаващи сигнали, предвид че увереността за наемане на нови служители се подобрява в пет индустриални сектора и два региона, включени в изследването. Още е рано да приемем тези подобрения като поврат на пазара на труда, но искрено се надяваме, че най-лошото вече е зад нас,” коментира Иван Шербанов, оперативен мениджър на "Менпауър".

В по-дългосрочен план 64% от работодателите смятат да предложат работа от разстояние и гъвкави работни часове, а 10% очакват да осигурят на служителите си 100% дистанционна работа.

С най-оптимистични очаквания за следващите три месеца е сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", където нетната прогноза за заетостта е +7% и регистрира рязко увеличение от 23 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. Най-силни перспективи за наемане са отчетени във Варна, където нетната прогноза за заетостта е +6%, докато прогнозата на работодателите в Пловдив е +5%. Работодателите в Бургас и Русе предвиждат спад на заетостта, като отчитат прогнози от съответно -5% и -4%, а работодателите в София очакват замрял пазар на труда с прогноза от 0%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане се засилват във всички пет региона, като Бургас и Варна регистрират значително подобрение от съответно 16 и 14 процентни пункта. Работодателите в Пловдив отчитат увеличение от 9 процентни пункта, докато прогнозата в Русе се подобрява с 3 процентни пункта.

СПОР

На фона на слабото подобрение в нагласите за пазара на труда, работодателите настояват минималната работна заплата да бъде замразена. Правителството смята да я увеличи с още 40 лв. на 650 лв. от 1 януари. Ударното увеличаване на най-ниското възнаграждение е приоритет на Обединени Патриоти и любим ход на управляващите в изборни времена. Работодателите обаче твърдят, че кризата връща производителността на нивата от 2017-2018 г., а ръстът на минималната заплата е планиран при очакван растеж.

"Според прогнозата на Европейската комисия България ще има спад на БВП от около 7%, това е разлика от повече от 10 процентни пункта спрямо прогнозата. При този спад е нормално да не се очаква увеличение на работните заплати", подчерта председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР.

 

Още

Над една пета от заплатата ни отива да напълним колата с бензин

14.05.2022

Обновена

ВАСИЛ НАНЧЕВ

8608
С по-високи компенсации кабинетът се опитва да спре протеста на 18 май

16.05.2022

Обновена

1117
Работодатели обявиха проект за Водородна долина за 15 млрд.евро

16.05.2022

6152