Quantcast
Срещата в СОС за водата на Перник приключи без резултат | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Срещата в СОС за водата на Перник приключи без резултат

Трима министри убеждаваха общинските съветници, че проблем с водата в София няма да има
Обновена
11 084
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Без вземането на каквото и да е решение приключи заседанието на комисията по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет, която обсъди идеята на правителството за справяне с водната криза в Перник. На продължилата над два часа и половина часа дискусия трима министри, един зам.-министър и кметовете на София и Перник се опитваха да убедят представителите на различни групи да подкрепят мерки, които все още нито са оформени като официално решение на Министерския съвет, нито са внесени като доклад в СОС.

В срещата участваха министрите на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие Петя Аврамова със заместника си Николай Нанков и на екологията Емил Димитров. И тримата министри се опитаха да убедят общинските съветници, че предложенията за спасяването на Перник от воден режим няма да доведат до криза с водоснабдяването на София, няма да застрашат целостта на язовирната стена на яз. "Бели Искър" и няма да предизвикат срив в енергийната система на страната. В крайна сметка обаче не се разбра дали точката София да помогне на съседния град ще бъде включена в предстоящата сесия на СОС в четвъртък или столичните съветници ще се събират извънредно.

И министър Караниколов, и представителите на "Софийска вода" пресметнаха, че при полезен обем на язовир "Бели Искър" от 15.2 млн. куб. м, в него в момента има около 9 млн. куб. м при разрешен обем за безпроблемното функциониране на стената от 11 млн. куб. м, или 60 на сто от общия капацитет на съоръжението. По отношение на това дали предвидените допълнително 300 литра в секунда, които трябва да преминават през водопроводната система на София, да стигат до новия водопровод при Мало Бучино и да се вливат в мрежата на Перник, няма да предизвикат допълнителни аварии, Караниколов поясни, че Рилският водопровод е проектиран за 1700 л/сек, а от "Софийска вода" допълниха, че през 2019 г. през него са преминавали средно по 932 л/с. Съоръжението е оразмерено за доста по-големи количества вода, отколкото реално се изпълняват, поради което допълнителният обем не би трябвало да създаде проблеми, коментира Караниколов.

Новият екоминистър Емил Димитров пък увери, че отклоняването на вода от "Белмекен" няма да се отрази на производството на електрическа енергия. Според него в момента в "Белмекен" имало 84 млн. куб. м, докато м.г. по същото време количеството е било 34 млн. куб. м. Бившият депутат каза, че дори след отклоняването на вода за Перник в каскадата "Белмекен-Сестримо" щяло да остане достатъчно количество за производството на електроенергия. Според него системата там била проектирана така, че да функционира с 5 млн. куб. м.

В същото време се разбра, че правителството няма точни разчети колко ще струва изграждането на новия водопровод и дали това все пак няма да доведе до оскъпяване на водата за жителите на Перник или на София. Зам.-министър Нанков каза, че според различните идейни проекти в МС новият тръбопровод и помпите към него можело да излязат 20 млн., 22 млн. или 25 млн. лв. и че това щяло да се изясни при извършването на самите доставки. Според Нанков първоначалните разчети показвали, че оскъпяването на водата за перничани заради строежа на нов водопровод можело да се поеме от държавата, но че последното решение щяло да бъде на КЕВР.

Припомняме, че в началото на заседанието кметът Фандъкова обяви, че целта му е "чрез него, и чрез всички общински съветници, гражданите на София да се запознаят с това предложение, което на практика засяга Столична община". Гражданите на София обаче нямат достъп до никакви публични документи за параметрите на плана, за неговото въздействие върху водната инфраструктура на града, състоянието на язовир "Бели Искър", разходите за проекта и т.н.

 

ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАКЦИИ

Председателят на БСП-София Калоян Паргов коментира, че принципно групата му е за това да се изгради водопровод, който да захрани заплашеното от пълна суша население на Перник. "Намерението да се изгради водопровод няма да реши проблема.Нашата принципна позиция е, че водени от чувството на солидарност и съпричастност с жителите на Перник, бихме подкрепили всяко разумно решение, стига то да не застрашава интересите на софиянци. Това, което направихме като предложение, е всички въпроси и отговори да бъдат обобщени и публично представени на още едно заседание, за да могат да бъдат избегнати всякакви спекулации и страхове, които битуват в общественото пространство. Още утре, ако се наложи, може да се направи извънредно заседание и на всички въпроси да бъде отговорено експертно и точно. Това, което ме интересува, е някой да гарантира, че това технологично решение няма да застраши сигурността на водоподаването за София", заяви Паргов.

Втората по големина опозиционна група - "Демократична България", разпространи позиция преди началото на заседанието на комисията, в която критикува липсата на документи, въз основа на които да се види и прецени какво предлага Министерски съвет. "Без общинските съветници да бъдат запознати предварително не само с предложението, но и с всички придружаващи го документи, запознаването има опасност да се превърне в обикновена презентация, вместо в пълноценна дискусия с въпроси и отговори. Предварителната подготовка на съветниците по всеки въпрос, включително с помощта на експерти, несъмнено би повишила качеството на работата, която сме избрани да вършим за обществото. Това е още по-важно в кризисна ситуация, засягаща жизненоважни ресурси. Само при наличие на актуални данни и експертиза, представени своевременно и разбираемо, само при наличие на ясни и дългосрочни гаранции за интереса както на софиянци, така и на перничани, общинските съветници ще могат да вземат обосновано, правилно и законосъобразно решение", се казва в декларацията. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която е и зам.председател на ГЕРБ, даде да се разбере, че тя също не е наясно с окончателното предложение на кабинета и със сроковете за неговото изпълнение. "В момента в Столична община няма официално предложение от страна на МС. Първата стъпка е той да вземе своето решение достатъчно ясно и аргументирано, за да може да се подготви доклад и да се внесе в Общинския съвет. Тогава ресорните комисии и Столичният общински съвет трябва да вземат своето решение", каза тя след заседанието. От думите й стана ясно още, че все още не може да даде точен отговор кога ще стане това.

 

ПРОЕКТЪТ ЗА НОВ ВОДОПРОВОД

Много въпроси стоят около реализирането на строителството на новия водопровод, който реално трябва да свърже двете водопреносни мрежи. От поста на премиера Бойко Борисов във Фейсбук стана ясно, че водопроводът ще се строи от Мало Бучино до Перник, като директно ще се свърже с ВиК системата на града, без преди това водата да постъпва в яз. "Студена". Трасето е 13,5 км., за изграждането му ще са необходими около 25 млн. лв., които вече били осигурени. Със строителството ще се заеме държавното дружество "Монтажи" ЕАД, под шапката на "Държавната консолидационна компания".
Около този план има много неясноти. Уверението, че парите вече са осигурени, навежда на мисълта, че ще се ползват вече наличните милиони в ДКК и оттам - в "Монтажи" ЕАД, отпуснати по плана за спешен ремонт на язовирите. През 2018 г. правителството увеличи капитала на "Държавната консолидационна компания" с 500 млн. лв. за спешен ремонт на язовири, като парите "чакат"  на трупчета изготвянето на документация и реално възлагане по строителните дейности. Регионалният министър Петя Аврамова вече обяви пред БНТ, че строителството ще бъде платено от икономическото министерство. Не е ясно чия собственост ще е в бъдеще новата инфраструктура. ОТ МРРБ уверяват, че строителното разрешение ще бъде издадено в максимално кратки срокове. Очаква се идейният проект да бъде готов днес или утре, а строителните дейности да започнат още тази седмица. Според Аврамова вече се работи по доставка на материали. Съгласно ЗУТ разрешения за строеж, които обхващат територията на повече от една област, се издават от МРРБ. При бедствени ситуации са предвидени съкратени процедури, като работните проекти могат да са частични, а документите да се окомплектоват и по време на строителните дейности.

21

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София търси 60 млн. евро за 10 булеварда и трамвайни трасета

01.12.2020

846 4
Фандъкова не вижда сериозен проблем с въздуха

01.12.2020

1179 10
Прокуратурата не видя престъпление в мръсния софийски въздух

30.11.2020

546 7

Коментари

Анонимен7

ГЕРБ източва водата, а София обсъжда плана за водата.

 

Но Бойко не знае нищо за източването, иначе нямаше да го позволи защото обича и хората.

Тартамут

А къде е воден експерт Харизанов и отпадналата му необходимост? :Питам, че дължи 50 лв в магазина до нас.

Тартамут

Докато имитира дейност с повдигане на обвинения, по които осъдени няма да има, прокуратурата се проваля всекидневно по отлежали знакови дела. Тази седмица стана ясно, че е започнало ново разследване за безстопанственост в държавното дружество "Напоителни системи". От одитен доклад на земеделското министерство станало ясно, че компанията е ощетена с 800 хил. лв. от сключени ненужни договори за юридически услуги, счетоводни и рекламни услуги.  Дотук добре.

В същото време обаче е прекратено разследването за една от най-наглите кражби при управлението на ГЕРБ - продадените от същото дружество през 2011 г. (на занижени цени) съоръжения за напояване на земеделски земи в цялата страна. Инвентаризираната, а после изписана като скрап планина от 100 000 т черни и цветни метали е ощетила държавата с десетки милиони, но според прокуратурата това не се е случвало. Нищо, че районният прокурор на София Петър Белчев зае поста заради изявите си като наблюдаващ делото.

Тогава Белчев пледираше пред съда следното: "Обвиняемите са унищожили имущество с голямо национално значение. Нещо, градено и използвано повече от 50 години, е съсипано. Така се нанася огромна щета върху икономиката на страната, превръща се в пустиня обработваема земя, отнема се поминъкът на  хиляди земеделски производители. Според експертна справка повечето от тия тръби са имали още 30-ина години живот. Унищожаването им е деяние с изключително висока обществена опасност, която предполага високо наказание, а то би  мотивирало обвиняемите да се укрият и да извършат друго престъпление."

Verbis verbis

А казваха, че войната за водата ще бъде в Африка..

За водите на Долен Нил ли беше, или и за други реки.

И в Азия..

Говореше се за война за водите на. Ефрат...

Но не би.

Затова пък нашите отличници спретнаха мини сериал с водите на българските рекички.

Но като няма риба, и ракът е риба.

Важнто е Началниците да получат своят измислен свят.

Анонимен7

Изглежда всичко е много по-тривиално.

Гръцкият премиер или кмета на солун е дръннал на Бойко: "Боби,  пусни още малкэ вода да не стане зян реколтата",  а тиквата е отговорила "Няма проблеми,  знаеш че за тебе - винаги всичко!",  и моментално е звъннал "Изпускайте веднага Студена", затова сега е като нахакан и се прави на умряла лисица.     

Johnny2965

Важното, че след т.нар. саниране, ще има още един милиард, от който да се краде безнаказано. А за перничани - те са си железни по природа. Къпането само ще ги изнежи.

Васик

Няма вода, но Бойко Борисов има харизма

Meto_ot_Interneto

Абе да им пуснат водата на хората, документите ли са по-важни сега?

Нафарфор

по-добре да няма, че справо да ги осъдят после

 

vladimir kalitsin

Паника, страх и както винаги глупост, след глупост ..... ГЕРБ. За изриване са.

Каубой
снимка на Каубой

аКО  B /2/ ДВУ МИЛИОНЕН ГРАД ИМА РЕЖИМ ЕПИдемията ви в кърпа вързана. КОЙ ще бесим с главата надолу, Питам за да си измеря ВъжеЦето?

rodopska_gaida

"...няма да предизвикат срив в енергийната система на страната"

Абе ало, ако енергийната система в страната се крепи на един ВЕЦ докъде я докарахме?

Нали нямаше нужда от втори АЕЦ, защото нямало какво да я правим тая енергия, нямали сме нужда от нея?

ppipi7766

Малей!

Само да не Му беше на главата форума в Давос как щеше да разхвърля Сичките софийски общинарчета.?

ivan4o.I

Двоен интерес: Хвърляне прах в очите на перничани (и не самамо) -докато тръбата от М.Бучино се построи след 3 месеца ще е безпредметна, язовирът ще се напълни. Но ще се заровят в земята 30 милиона лева, дано няма откраднати от платените (втория интерес).

Solace

Е как не се знае цената? Защо фирми, които смятат да участват в изграждането на водопровода, пречиствателната станция и т.н. вече обикалят из банките с конкретни числа, а тиквариатът върти и суче? Ако целта е да се откраднат 2-3-5 милиона е друго, и тук дори лофките диагностици требва да се светнат...

Сгугню
снимка на Сгугню

Моментите на криза не са моменти за бюрокрация, но мисля, че ще се разберат и ще предоставят вода за Перник.

 

Но аз виждам и нещо съвсем странично в събитието - в България, изглежда, има някаква реална демокрация.

Защото изпълнителната власт трябва да се съобрази с волята на представляващите София. Не може, а и поне видимо, не се и опитва, да ги прескочи, да ги заобиколи, да ги принуди.

 

Представяте ли си аналогична ситуация в някой руски град и местното самоуправление да се опъва на Върховното същество?!

В това е и разликата между България и Русия в момента и в този смисъл се радвам, че съм български гражданин.

 

Любопитkо

Сигурен бях, че някой хронично-генетичен русофоб ще се изока, свързвайки пернишката криза с темата, която която го вълнува 23 часа и 30 минути на денонощие...

Фюри

Тъкмо се чудех къде ли е мястото на Путин във всичката тази простотия и ей го - допълзя и оправи работата! 

Сгугню
снимка на Сгугню

Сигурен бях, че някой хронично-генетичен русофоб ще се изока, свързвайки пернишката криза с темата, която която го вълнува 23 часа и 30 минути на денонщие...

Нищо не си разбрал от това, което съм казал.

Нищо.

Тва за руския град беше за сравнение и съпоставка. 

Другото е много по-важно и то в много аспекти. Ама що да го коментираш него, като може да отплеснеш нещата.

Па си бил и сигурен ......филофобия те тресе, види се!

Любопитkо

Партнер, каквото имах да кажа по темата "софийска ли е софийската вода и полага ли им се на перничани да я пият", го казах сутринта (или снощи, не помня). След като съм го казал, остава ми да коментирам само идиотските коментари на  тролове и комплексари.

Zmeja

https://www.youtube.com/watch?v=We7xDYd2BCI

 

Песенка водовоза

 

Музыка И. Дунаевский, слова В. Лебедев-Кумач.

 

Удивительный вопрос, –
Почему я водовоз?
Потому что – без воды
И ни туды и ни сюды!

Отдыхаем –
Заседаем –
И выходит –
И ни туды и

– воду пьем,
воду льем,
– без воды
ни сюды!

Пьют и звери, и скоты,
И деревья, и цветы, –
Даже мухи – без воды
И ни туды и ни сюды!

Горе – надо утопить,
Радость – надо размочить,
В каждом деле – без воды
И ни туды и. ни сюды!

Ни побриться, ни попить,
Ни помыться, ни поплыть,
Человеку – без воды
И ни туды и ни сюды!

Нет, товарищи, не зря
Есть и реки и моря,
Потому что – без воды
И ни туды и ни сюды!

Влез или се регистрирай за да коментираш