Медия без
политическа реклама

Бабикян осъди МВР за репресията на Орлов мост

Той трябва да получи 600 лв. обезщетение за вредите от незаконно задържане и глоба за неподчинение на полицията

Булфото
Арман Бабикян

Гражданският активист Арман Бабикян от "Отровното трио" осъди МВР да му плати обезщетение за полицейските репресии по време на разрушаването на палатковия лагер на Орлов мост в разгара на граждански протести от лятото на 2020 г. Това съобщи EURACTIV България, като цитира решение на Административния съд в София. "Сега" също се запозна със съдебния акт.

През лятото на 2020 г. десетки хиляди българи протестираха в цялата страна срещу правителството на Бойко Борисов и настояваха за оставката както на кабинета, така и на главния прокурор Иван Гешев.

Адвокат на Бабикян е неговият сподвижник от "Отровното трио" Николай Хаджигенов. Бабикян настоява да получи 10 000 лв. обезщетение, но съдия Красимира Проданова приема, че е справедливо да получи 600 лв. - по 300 лв. за двете основания, сочени от Бабикян.

Първото е вреди от незаконосъобразно задържане в арест на СДВР, за от 05.35 часа до 07.18 часа на 7 август 2020 г. (Заповедта за задържане е отменена от съда). Второто е за вреди от наказателно постановление, с което на Бабикян е наложена глоба от 100 лв. за това, че не се е подчинил на полицейско разпореждане да не пречи на преминаването на автомобили през Орлов мост. Това наказателно постановление също е отменено от съда. 

Арман Бабикян от "Отровното трио" е задържан незаконно за 24 часа от МВР през август 2020 г.

"Обезщетението трябва е съразмерно с вредите и да отговаря както на конкретните данни по делото, така и на обществените представи за справедливост", обяснява съдията. Нейното решение не е окончателно и може да се оспори пред Върховния административен съд.

Свидетели по делото твърдят, че полицията е приложила срещу Бабикян агресия, която се видяла и през медиите. "Това не било единственото му задържане. На майка му също се отразило много зле, както и на децата му. Дълго не можел да спи", обяснява свидетелка, чиито показания съдът приема за достоверни. 

В 4 часа сутринта на 7 август 2020 година маскирани полицаи и жандармеристи нахлуха едновременно в протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна. В столицата палатките на Орлов мост бяха разчистени с помощта и на общината, а паркираният пред Ректората на СУ протестен автобус бе вдигнат с репатрак. На протестиращите бе обяснено, че палатките им нарушават Закона за движение по пътищата.

Арестувани бяха  12 души, сред които и Арман Бабикян. По-късно всички задържани бяха освободени, след като им бяха съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Абсурди

За да бъдат защитени личните данни съдебните актове се анонимизират. Често обаче се стига до абсурди. Така е и по делото на Бабикян. В съдебното решение, качено в електронното деловодство на Административния съд в София Орлов мост е "О. мост", заличено е, че площад "Народно събрание" се намира в София. Но за сметка на това в акта си стои целият ЕГН на Бабикян.

Двама бивши депутати и лидери на "Ние идваме" - адвокат Николай Хаджигенов и политологът Арман Бабикян, проведоха акция пред руското посолство. Днес по обяд те заляха с червена боя табелата и входната врата пред посолството.

 

Ключови думи:

Арман Бабикян, ЗОДОВ, МВР

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?