Медия без
политическа реклама

Съдът: Арестът на Бабикян от протестите срещу Борисов е незаконен

Задържането му е несъразмерна мярка, тъй като е надхвърлило целите на закона

Арман Бабикян пред Първо РУ на МВР в София след освобождаването му от ареста на 7 август 2020 г.
БГНЕС
Арман Бабикян пред Първо РУ на МВР в София след освобождаването му от ареста на 7 август 2020 г.

Арман Бабикян от "Отровното трио" е задържан незаконно за 24 часа от МВР през август 2020 г. Това е постановил Административният съд в София като последна инстанция по делото срещу заповедта за ареста на активиста и депутат в 45-ия и 46-ия парламент, които съществуваха за кратко миналата година.

Бабикян бе задържан при акцията на МВР по разчистване на блокадата от Орлов мост по време на летните протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. "Казаха ни, че сме нарушили Закона за движение по пътищата и не сме се подчинили на разпореждане на МВР", обясни Бабикян пред Първо РУ при напускането на ареста. 

През август 2021 г., като първа инстанция, Софийският районен съд отменя заповедта за задържане на Бабикян. СДВР обаче обжалва и така делото стига до административния съд. Пред него прокурор Кирил Димитров пледира, че заповедта за задържане е правилна и законосъобразна и трябва да бъде потвърдена.

Административните съдии Диана Стамболова, Наталия Ангелова и Адриан Янев (докладчик) обаче се съгласяват с изводите на районните магистрати, а не с прокурора. 

Като основание за задържането на Бабикян в заповедта на МВР е посочено "неизпълнение на полицейско разпореждане". Активистът е задържан в 05:35 часа на 7 август 2020 г. Съдът приема, че в заповедта липсва ясна и недвусмислена формулировка на фактическите основания за задържането, което ограничава пряко правото на Бабикян на защита. Не е посочено конкретно с какви действия или бездействия Бабикян е отказал да изпълни даденото му полицейско разпореждане, за да се приеме, че пречи на полицейските служители да изпълняват законовите си функции.

Посочва се, че това не се изяснява и от останалите материали по преписката, включително и от показанията на свидетел. Освен това "неизпълнение на полицейско разпореждане" се наказва с глоба (освен ако не е престъпление), но не и със задържане. За да бъде някой задържан за 24 часа, от МВР трябва да има достатъчно данни, че е извършил престъпление, или след надлежно предупреждение съзнателно да пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба, да е обявен за издирване и т.н.

Според съда задържането на Бабикян е несъразмерна мярка, тъй като е надхвърлило целите на закона.

Отмяната на заповедта за задържането на Бабикян не е изключение. През последните месеци станаха известни и други случаи, в които съдът отменя като незаконен ареста на граждани, задържани от МВР по време на протестите през лятото на 2020 г.

Член на гражданско сдружение БОЕЦ е задържан незаконно от полицията по време на големия антиправителствен протест пред парламента на 2 септември, който беше наречен от организаторите "Велико народно въстание".

 

Арестът на студента Евгени Марчев, който бе и пребит от полицията по време на антиправителствените протести миналото лято, е незаконен. Това е решил Софийският районен съд, който отменя полицейската заповед за задържането на Марчев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата