Медия без
политическа реклама

Австрия официално потвърди за частичния Шенген

Българското правителство отрече, че поема ангажимент за допълнителен прием на бежанци

30 Дек. 2023Обновена
БГНЕС
Мигрантите отново са гореща политическа дъвка.

Испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген с въздушните и водните граници от март догодина.

Решение за отпадането на проверките по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, уточнява председателството в "X". Това е последното споразумение в рамките на Испанското председателство, се посочва в съобщението.

 

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен също потвърди новината в X. "Днес България и Румъния трябва да се гордеят!", написа тя. 

Българското правителство отрече спекулациите за ангажимент да приема бежанци от Сирия и Афганистан, върнати от Австрия. "Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници."

Австрия потвърди споразумението с България и Румъния за частичното влизане в Шенгенското пространство, съобщиха по-рано днес австрийските медии. Така за двете държави ще важат общите правила при граничния контрол при въздушен и морски транспорт. Министерството на вътрешните работи на Австрия е потвърдило, че на 29 декември вечерта е бил изпратен правно обвързващ текст на испанското председателство на ЕС. Най-ранната дата за въвеждане на новите е условия е 2024 г., тъй като всички държави членки трябва да се съгласят със споразумението.

Към момента не се водят преговори за пълно членство на България и Румъния.

Не е ясно обаче какво насреща следва да изпълнят двете държави за частичния Шенген и дали вече са поели ангажименти. До 23 часа днес нямаше обяснение от България в тази връзка. Според "Дер Стандард" Австрия има няколко разписани условия - увеличаване на разполагането на силите агенцията на ЕС за защита на границите Frontex в Румъния и България; увеличение на средствата, отпускани от Европейската комисия за защита на външните граници на тези държави; засилване на контрола по сухопътните граници; приемане от Румъния и България на кандидати за убежище от Австрия, по-специално от Афганистан и Сирия.

Според австрийските медии в споразумението са включени "всички австрийски искания". Позоваването отново е на тяхното Министерство на вътрешните работи,

 

СТРАСТИ

Спекулативното условие за приемане на бежанци разпали по-рано днес страсти у нас. Те бяха подкладени още вчера от изказване на самия вътрешен министър Герхард Карнер - спомена, че България и Румъния ще трябва да приемат сирийци и афганистанци. При липсата на официална информация и яснота, опозицията отигра топката:

"Ако е вярно, че са се съгласили на подхвърлени трохи срещу приемане на бежанци от Сирия и Афганистан, това е причина за незабавна оставка на правителството", написа в социалните мрежи лидерът на БСП Корнелия Нинова:

 

Костадин Костадинов също поиска да знае какво точно се случва или подписва. "Страната ни бавно ще се превърне в един огромен лагер за азиатци и африканци", каза в типичния си стил лидерът на "Възраждане".

Темата не бе подмината и от Делян Добрев, който е в ролята на вътрешна опозиция в ГЕРБ. "Ще трябва да се строят нови лагери. Къде?", попита патетично той във "Фейсбук".

Вчерашните думи на Карнер повод отстъпките пред България и Румъния бяха,: "Това означава значително увеличаване на защитата на първа линия на външната граница на ЕС, особено България - Турция, но също и Румъния - Сърбия. Сухопътните граници ще продължат да бъдат контролирани, особено между България и Румъния. Освен това двете страни трябва да приемат хора, търсещи убежище, особено от Афганистан и Сирия":

Австрия попари ентусиазма на България и Румъния за скорошно присъединяване към Шенгенското пространство.

 

ПРАКТИЧЕСКИ

Ежедневникът "Курир" даде разяснения що значи чисто практически „въздушен Шенген“ за пътуващите: "Означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до Европа през терминалите за международни полети. Както обикновено, паспортите ще бъдат проверявани на изхода за извеждане към самолета от авиокомпаниите с допълнителна подкрепа от австрийската и румънската или българската полиция".

Още по темата