Медия без
политическа реклама

Австрия ни връща 18 мигранти

Кабинетът и ДАБ опровергават, че ще бъдат върнати хиляди сирийци и афганистанци

13 Февр. 2024
архив на Сега

Австрия ни връща 18 мигранти, които са регистрирани като кандидати за международна закрила в България. Това става ясно от официално съобщение на Министерски съвет и Държавната агенция за бежанците.

На практика съобщението е опровержение на "тиражираното в медийното пространство твърдение за "мистериозен" чартър от Виена, превозващ афганистански и сирийски бежанци". Заради това и Държавната агенция за бежанците при МС излиза с позиция, че "заявеният трансфер от Австрия е за 18 лица, които са регистрирани като кандидати за международна закрила в България.

Става дума за договорен трансфер на мигранти по реда на Регламент Дъблин,.

"Данните, че  това е първият транш от договорени хиляди, само за първата година са неверни и целят да създадат напрежение в обществото за това, къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на издръжка на  българския данъкоплатец", посочват от ДАБ и МС и добавят: "Като държава-членка на Европейския съюз,  Република България изпълнява стриктно задълженията, произтичащи от Регламента още от 2007 г., като през всичките тези години от заявените трансфери, реално осъществените са 20%".

Испанското председателство на Съвета на ЕС потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенген с въздушните и водните граници от март догодина. Решение за отпадането на проверките по сухопътните граници ще бъде взето по-късно, уточнява председателството в "X".

Във вторник БНР обяви, че "около 10 мигранти са докарани на летище "София" от Виена с чартърен полет" като машината била кацнала на летище "София" в 11.16 ч.. 

 

Източници от МВР обяснили пред Националното радио, че в полета няма нищо извънредно. Той е рутинен, а върналите се мигранти са такива, които пристигат в България по силата на Дъблинския регламент.  След това самолетът излетял за Грузия от летище "София", където трябвало да бъдат върнати по-голямата част от мигрантите на борда. 

Пред аерогарата се събраха няколко души, които протестираха срещу връщането на мигранти в България.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

В края на миналата година официално стана ясно, че България и Румъния влизат в Шенгенското пространство по въздух и море от 31 март. Това стана след дълга съпротива на Нидерландия и особено на последната права на Австрия. Тогава се появи версията, че Виена е склонила да даде позволение след поемане на ангажимент от София и Букурещ за приемане на хиляди афганистански и сирийски мигранти.

Това бе категорично отречено от българското правителство още в края на 2023 г. "Противно на разпространената дезинформация, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС. Ангажиментът, който се поема, е за засилено сътрудничество с ускорени темпове на работа и без излишни формалности. България няма и не може да приема лица, за които не е отговорна", написаха тогава от МС.

По онова време сана ясно, че не хиляди, а само 113 търсещи международна закрила са върнати в България от Австрия за 2023 г. Заявените входящи трансфери от Австрия към България за 2023 г. са били 193, но реално осъществените от тях са с осемдесет по-малко. По-голямата част от тях са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между Австрия и България, съобщиха тогава от ДАБ.

От Агенцията съобщиха и националността на прехвърлените през изтичащата година мигранти: 24 са от Афганистан, 69 - от Сирия, 17 от Мароко, по един от Иран и от Турция и един без известно гражданство. 

За 2023 г. 5731 са исканията от Австрия за прехвърляне на мигранти, но едва 194 са заявените прехвърляния от австрийска страна. Търсещите закрила, които реално са прехвърлени, са 113. Това разказа и само преди дни в отговор на парламенарно питане и премиера Николай Денков. Ежедневно се променя бройката на мигрантите, които сме съгласни да приемем, стана ясно от думите му. За 95% от съгласията ни Австрия е казала, че не може да ни ги прехвърли в законовия срок, защото въпросните мигранти са в неизвестност и са се укрили. Миналата година на територията на страната са подадени над 22 000 молби за закрила на граждани на трети страни без гражданство.

По Дъблин страната ни е определена за отговорна за 13 139 лица. За 56% от лицата е получена информация, че не могат да бъдат прехвърлени.

Нищо с членството ни в Шенген не се променя по отношение на ангажиментите ни по Дъблинското споразумение, категоричен бе Николай Денков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата