Quantcast
Авиоексперт към Радев: Кутията на МиГ-29 не трябва да ходи в Русия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Авиоексперт към Радев: Кутията на МиГ-29 не трябва да ходи в Русия

Първо, в това учение ние стреляме срещу нея и второ, имаме опит от гражданската авиация, твърди Ангел Борисов
19 707
 Би Ти Ви

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 не трябва да бъде изпращана в Русия, за да бъде разчитана и съм написал доклад до президента Румен Радев, в който обяснявам защо. Това обяви пред Би Ти Ви авиоекспертът Ангел Борисов. Той е бивш главен инспектор по безопасността на полетите в Гражданската въздухоплавателна администрация. „Първо в това учение ние стреляме срещу Русия и сега да й дадем да разчита, и второ, имаме опит от гражданската авиация“, аргументира се Борисов. Той обяви, че от 10 дни водят кореспонденция с държавния глава.

Черната кутия бе извадена от 70 м. дълбочина в морето. Веднага след това военните обявиха, че има нарушение в корпуса, както и че отсъства електрическия съединител и е бил прекъснат лентовия кабел. Затова и те решиха, че могат да повредят регистратора и е най-добре информацията да бъде извадена и разчетена от производителя. Първоначално се твърдеше, че тя е произведена в Украйна, но накрая се оказа, че е в Русия. Военните решиха, че кутията трябва да бъде пратена в Русия, откъдето обещали да разчетат данните за 3-4 седмици. Това изпращане обаче все още не се е случило, като обяснението за това е, че трябвало да се преминат някакви процедури. Очаква се кутията да бъде придружавана от трима българи, които да са на място при разчитането.

Според Ангел Борисов черната кутия ще отговори на най-важния въпрос за фаталния полет на МиГ-29 в небето над Шабла – точно къде е експлодирал самолетът. „Ако черната кутия продължава да записва и под 1200 м, когато радарът го е изгубил от обзор, това означава, че последният фатален удар е във водата. Ако записът на черната кутия прекъсва, след като радарът го е загубил и без да катапултира, ситуацията се развива за секунди, пилотът няма време да реагира и да уведоми ръководител „Полети“, че ще катапултира. Това развитие отново ще ни навежда на мисълта, че последните секунди са ударът във водата“, обясни той. 

Ден по-рано военните обявиха, че основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхност, вследствие на загуба на пространствената ориентация от пилота. Това е записано в доклада от приключилото разследване на служба „Военна полиция“ по авиоинцидента на 9 юни 2021 г., станал по време на тактически учения на ПВО и ВВС - „Шабла 2021“. Авторите на документа посочват като съпътстващи причини "неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите", "особености на полетите над море нощем", както и "неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака".

 

 

Още

МО прекрати поръчка за 20 млн. лв. за ремонт на ракети за МиГ-овете

21.09.2021

1283
Военният министър: Категорично МиГ-29 не е свален, взривен, атакуван

17.09.2021

1405
Военният министър: Черната кутия на падналия МиГ-29 е разчетена

16.09.2021

Обновена

5272