Медия без
политическа реклама

Атанасова и Белазелков се заклеха в КС въпреки бойкота на Радев

Церемонията мина на фона на протести на адвокати и НПО, както и на две дела срещу избора на депутатката и бившия върховен съдия

26 Яну. 2024Обновена
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха, подписаха клетвените си листи и облякоха тогите на конституционни съдии.
Илияна Димитрова
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха, подписаха клетвените си листи и облякоха тогите на конституционни съдии.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се заклеха като конституционни съдии въпреки бойкота на президента Румен Радев, който отказа да присъства на церемонията. Клетвата дойде на фона на протести на адвокатската общност и на неправителствени организации, както и на оспорване пред самия КС на решенията на Народното събрание за техния избор.

Час преди церемонията президентът Румен Радев обяви, че няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд. Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно, е позицията на президента. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите, посочиха от президентството.

През 2012 г. президентът Росен Плевнелиев и тогавашният председател на КС Евгени Танчев провалиха клетвата на избраната от парламента за съдия Венета Марковска. В последните дни се чуха призиви и към Радев да осуети клетвата на новите избраници от парламентарната квота и особено на Атанасова. Той беше призован за това включително от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Тогава процедурата обаче бе провалена заради неприсъствието и на шефа на КС. Сега председателката на съда Павлина Панова беше на церемонията и тя мина и без Румен Радев. 

Съдия Панова обяви, че институцията ще продължи да отстоява независимостта си. "Конституционният съд е независим. В своята дейност се уповава на Конституцията и на Закона за конституционния съд. Конституционния съд отстоява своята независимост и това ще стане и занапред", заяви Панова. От думите ѝ не стана ясно от кого се брани независимостта на съда.

След речта си тя прочете клетвата, която Белазелков и Атанасова произнесоха. След това подписаха клетвените си листове, облякоха тогите и станаха част от Конституционния съд.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания върховен съдия Борислав Белазелков за конституционни съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда.

Междувременно Радев сезира Конституционния съд срещу избора на шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и пенсионирания върховен съдия Борислав Белазелков за конституционни съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на съда. Клетвата обаче беше насрочена.

В мотивите си срещу избора на НС, президентът припомня новоприетия текст от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. 

Радев атакува и 9-годишния срок на мандата, който депутатите записаха в решенията за Атанасова и Белазелков. "Налице е и съзнателен опит на мнозинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд по отношение на срока на мандата", казва Радев и припомня, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушение на самата Конституция.

След като Белазелков и Атанасова са вече част от КС няма никаква пречка да участват по делото, което пряко ги засяга.

ОЩЕ ЕДНА РОТАЦИЯ

Този ноември изтича мандатът на 4 съдии и трябва да има нова ротация на състава. 

От КС ще си тръгнат Константин Пенчев (квота на НС), Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров (квота на президента) и Таня Райковска (квота на Върховния касационен съд и Върховния административен съд). Тези органи ще трябва да изберат и съдиите, които да заемат местата им.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата