Quantcast

Медия без
политическа реклама

Асен Василев призна забавянето на милиардите от ЕС

Новите оперативни програми ще се изпълняват най-рано през лятото

22 Яну. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
Илияна Кирилова

Очакваните милиарди от ЕС по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост и новите оперативни програми ще се забавят и през 2022 година. Нови оперативни програми ще има най-рано през лятото. България още пише системата за управление и контрол на средствата от плана за устойчивост и не е ясно кога ще почне да се прилага той. Това става ясно от отговор на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Деница Николова. В питането си Николова иска информация как ще се регламентира изпълнението на плана и кога ще почне работата по изпълнението на новите оперативни програми. 

В отговора си Василев не сочи конкретно от кога ще може да започне да се изпълнява Националният план за възстановяване и устойчивост. Финансовият министър уточнява, че изпълнението на плана ще се регламентира в национална система за управление и контрол, която е готова и е на етап съгласуване. В нея ще се определят всички правила за отпускане на средства на крайните получатели, етапите на изпълнение, отчитането на реформите, мерките за борба с измамите. Контролът ще е сходен с този при европроектите, уточнява Василев. По прилагането на плана са изработени и проекти на нормативни актове, определящи ведомствата, които ще го прилагат, се казва в отговора без повече детайли. 

Новите оперативни програми ще са факт най-рано през второто тримесечие на годината, разбира се още от отговора на Василев. До момента България е изпратила до ЕК общо 5 варианта на Споразумението за партньорство за новия програмен период, както и сходен брой варианти на отделните оперативни програми. В момента тече финално съгласуване на проектите, преди те да бъдат официално подадени в последния си вариант. Очаква се това да стане до края на март. Реалистично може да се очаква, че изпълнението на самите програми ще започне през летните месеци на годината, пише в отговора на Василев. 

ПРОГНОЗА 

Както "Сега" писа, България очаква 12,6 млрд. лв. по плана за възстановяване. Още миналата година страната ни бе заявила готовност да ползва 13% авансово от тях или 1,6 млрд. лв., но така и не се стигна до аванс, защото подаването на плана се забави. Новото мнозинство обеща това да е факт до средата на януари, като поставеният краен срок вече изтече. По регламент оценяването на плана в Брюксел отнема до два месеца. 70% от ресурса трябва да е договорен до края на годината. Представеният тази седмица проектобюджет и прогноза потвърждава, че България очаква по-сериозни приходи от ЕС едва през 2023 г. За 2022 г. се залагат приходи от ЕС в размер на 5,1 млрд. лв. общо по оперативни програми и по плана за възстановяване или 3,6% от БВП. Едва през 2023 г. приходите  ще достигнат 4,3% от БВП - 6,5 млрд. лв. и 7 млрд. лв. - през 2024 г. 

Още по темата