Медия без
политическа реклама

Асен Василев обясни как ще растат максималните осигуровки

Предлагаме исторически най-ниската стойност на нов таван за осигуряване, аргументира се бъдещият финансов министър

02 Дек. 2021
Асен Василев
БГНЕС
Асен Василев

Съоснователят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който е най-вероятният финансов министър в новото правителство, се включи днес в дискусията за увеличението на максималния осигурителен доход. Както е известно, в преговорите между партиите в бъдещата коалиция бе постигната договорка таванът за осигуряване да се обвърже със средната работна заплата, като за 2022 г. се предлага коефициент 2,3. Това, според сметките на "Продължаваме промяната", е увеличение с около 450 лв. от сегашните 3000 лв., или ръст от около 15%.

Намерението бе посрещнато на нож от работодателите. Според тях увеличението на максималните осигуровки ще изгони чуждите инвеститори от България, ще остави без работа десетки IT специалисти и ще натовари несъразмерно само един от секторите на икономиката. Друго съображение срещу увеличението на осигурителната тежест е, че то води до влизане в сивата икономика и укриване на доходи.

Василев обаче аргументира увеличението с ръста на средната работна заплата, като показва с данни, че предлаганият коефициент ще е най-ниската историческа стойност за нов праг. Той дава обещание прагът да остане 2,3 от средната работна заплата през следващите 4 години. Това означава, че той ще продължи да расте единствено по обективен показател - с ръста на средните възнаграждения у нас.

Ето данните, посочени от Асен Василев:

През годините максималният осигурителен доход е увеличаван с увеличаването на средната работнa заплата, като нови прагове са въвеждани през 2008, 2014, 2015, 2016 и 2020 г.

Праговете са въвеждани на стойности 4.8х, 2.8х, 2.9х, 3х и 2.4х средната брутна заплата от предходната година.

Приетото предложение за прага за 2022 г. е да се въведе нов праг на 2.3х средната брутна заплата от предходната година (най-ниската историческа стойност за нов праг) и прагът да остане на стойност 2.3х през следващите 4 години.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?