Медия без
политическа реклама

Асен Василев обеща нови ревизии на Пеевски

От БОЕЦ обявиха, че са занесли на вицепремиера нови документи срещу депутата от ДПС

09 Февр. 2022
БОЕЦ разпространиха и снимка от срещата на Георги Георгиев (вляво) и Любо Венковси (вдясно) с вицепремиера Асен Василев.
Фейсбук/БОЕЦ
БОЕЦ разпространиха и снимка от срещата на Георги Георгиев (вляво) и Любо Венковси (вдясно) с вицепремиера Асен Василев.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев е обещал на депутата от ДПС Делян Пеевски да бъдат направени нови данъчни ревизии. Това обяви гражданското сдружение БОЕЦ вчера във Фейсбук, след като се срещнаха с Василев.

"Министър Асен Василев пое ангажимент - на база новите представени документи и информация - да разпореди нови ревизии на Пеевски, включително и като физическо лице, като бъдат отворени и старите периоди, през които Бойко Борисов, Владислав Горанов и Галя Димитрова (бившият финансов министър и ексшефката на НАП) изпираха Пеевски и му издаваха данъчни индулгенции. Пеевски вече не е недосегаем. Това е добър знак", написаха от БОЕЦ.

От сдружението обясняват, че поводът за срещата им с Василев е била "злополучната ревизия" на Пеевски. В края на януари стана ясно, че Пеевски е пришит от НАП към данъчните ревизии по казуса "Барселонагейт". За разлика от другите ревизии по случая обаче тази на депутата от ДПС, санкциониран от САЩ по закона "Магнитски", обхваща само 2020 г. и е приключила със завидна бързина - само за месец и половина.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски изненадващо се оказа свързан с проверките на данъчните по "Барселонагейт". Това става ясно от отговори на НАП до гражданско сдружение БОЕЦ по скандала.

Тази ревизия е "поредното изпиране" на Пеевски, са казали БОЕЦ на Василев. Според тях НАП има допълнителни възможности, правомощия и инструменти за по-задълбочена ревизия, която да установи произхода на средствата на Пеевски.

От сдружението са занесли и нови данни на Василев. Включително разкритията на разследващия сайт BIRD.BG по досиетата "Пандора" за недекларирани от Пеевски офшорни фирми. Представили са и документ, според който Пеевски има статут на постоянно пребиваващ в Обединени арабски емирства (ОАЕ). "Това е посока на проверка, от която от една страна НАП може да установи дали Пеевски е "местно лице" и данъчно задължен за България, или е пребивавал повечето време в Дубай. Издаването на документ за постоянно пребиваващ изисква Пеевски да е живял повече от 183 дни (през дадената година или години) на територията на ОАЕ. Самият документ е валиден и за 2018 г.", обяснява БОЕЦ.

Те напомнят, че през 2019 г., когато Пеевски се кандидатира и бе избран за евродепутат, са завели дело срещу участието му в изборите точно заради данни за липса на уседналост и съмнения, че живее основно в Дубай. "В хода на делото Пеевски бе призован и чрез своите адвокати представи собственоръчно подписана декларация за уседналост. Сега може да се окаже, че е лежесвидетелствал и е представил документ с невярно съдържание", обяснява още сдружението.

Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че има основания главният прокурор да поиска свалянето на депутатския имунитет на Пеевски. Тогава се разбра, че още от януари спецпрокуратурата работи по проверка срещу него, по която са присъединени и сигналите на БОЕЦ, пратени до ГДБОП срещу депутата от ДПС.

Има основания да се иска свалянето на депутатския имунитет на Делян Пеевски. Това каза вътрешният министър Бойко Рашков в предаването "Въпросите" на TV1 късно вчера по повод информацията на "Сега", че ГДПОБ иска защитата на народния избраник от ДПС да бъде свалена.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата