Медия без
политическа реклама

Архитекти негодуват срещу проекта за ремонт на театър „София“

Ще бъде нарушен автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм, предупреждава Съюзът на архитектите в България

19 Яну. 2022

Проектът на Столична община за ремонт на общинския театър „София“ е подложен на унищожителна критика от професионални организации на архитекти и на специалисти по опазване на културното наследство. Съюзът на архитектите в България разпространи становище относно намеренията на управляващите в София да правят значителни намеси по фасадата и интериора на културната институция. Както „Сега“ писа, в момента зам.кметът по културата Мирослав Боршош е обявил обществена поръчка за избор на фирма, която да предприеме основна реконструкция на сградата на театъра.

„От проучването на документацията, което направихме, се вижда, че в екстериора и в интериора на сградата, които са запазени в много голяма степен в автентичния си вид, се залагат промени, които съществено ще нарушат тази автентичност. Особено впечатляващо е намерението пластичните релефи по фасадите да „потънат” поради облицоването на плоските части с топлоизолация. Неприемливи са и промените, които са замислени в материалите и в отделни елементи на интериора — настилки, окачени тавани и др. Трябва да е ясно, че сградата на театъра се отличава, освен с ярка индивидуалност, и с голямо художествено единство между външен и вътрешен образ. Недообмислени, макар и частични, промени ще нарушат автентичността на художествения образ...Замисленият ремонт ще наруши автентичния облик на една от най-емблематичните сгради на българския архитектурен модернизъм“, се казва в становището, подписано от председателя на САБ арх. Тодор Булев. Писмото е изпратено и до столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Негативно мнение относно задаващия ремонт на театър „София“ изразяват и експертите от столичното общинско предприятие „Софияплан". Любопитното в случая е, че „Софияплан“е институция в състава на Столична община. „За опазването на театър „София“ като архитектурна ценност основен проблем в предложения проект е принципният подход за „цялостно обновяване"…Този подход е в принципно противоречие с идеята за опазване на сградата като недвижима културна ценност и представлява сериозен риск от загуба на високата степен на автентичност, която сградата в момента притежава“, се казва в становището на "Софияплан". Дадените препоръки се фокусират върху намесите в екстериора и интериора на сградата, като на първо място е посочена необходимостта да се npepaбomu решението за енергоефективни мерки с топлоизолация отвътре за цялата сграда без демонтаж на съществуващите каменна фасадна облицовка и каменна художествено-пластична декорация.

Отрицателно е становището и на дружество "Архитектурно наследство" към САБ. "Подходът към един емблематичен обект на българската култура и архитектура е изначално погрешен. Необходимо е да се преосмисли наместа, като се подходи с принципите на опазване на оригиналния авторов замисъл, проект и реализация", се казва в тяхното писмо. 

 

За нови проблеми с планирания от Столична община ремонт на театър „София“ алармира гражданската организация „Спаси София“.

 

През септември м.г. стана ясно, че при задаващите се ремонтни дейности варовикът по сградата ще бъде заменен с пресован ламинат. За това сигнализира гражданската организация „Спаси София“. След нейната намеса бе прекратен първият конкурс за избор на компания, която да ремонтира театъра. Преди няколко седмици обаче Столична община възобнови процедурата, която е на стойност 8,1 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти от заинтересованите компании е 24 януари.

Решението за реконструкцията на театъра бе взето през лятото на 2020 г. от Столичния общински съвет по предложение на зам.кмета по културата Мирослав Боршош. В проекта се предвижда цялостно обновяване на сградата, което включва и топлоизолация, както и оптимизиране на архитектурното разпределение.  Сградата на театър „София“ е проектирана през 1970 г. и е част от общинския сграден фонд. В целостта си архитектурата на сградата наподобява крепост с крепостна кула, разположена над сцената на театъра. Има няколко театрални зали – голяма с 300 места и камерна с до 40 места; с пространства, пригодни за експериментална театрална дейност – мраморно фоайе и лятна театрална сцена. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата