Медия без
политическа реклама

Арест на лидера на БОЕЦ е обявен за полицейски произвол от съда

След окончателното решение на съда Георги Георгиев може да съди държавата за обезщетение

Георги Георгиев по време на протеста пред ЦИК.
Булфото
Георги Георгиев по време на протеста пред ЦИК.

Лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев е бил незаконно задържан от МВР на 28 октомври 2023 г. Това гласи решението на Административния съд в София по случая. То потвърждава акта на първата инстанция срещу 24-часовото задържане на Георгиев и е окончателно.

Георгиев беше задържан по време на протеста срещу решението на ЦИК от навечерието на местните избори м.г. да отмени машинния вот. 

Любопитното по делото е, че и прокурор Първолета Станчева е пледирала в полза Георгиев.

Тримата административни съдии - Красимира Милачкова, Боряна Бороджиева и Димитър Гальов приемат, че първата инстанция правилно е обявила ареста на Георгиев за незаконен.

МВР има правомощия да задържа до 24 часа при определени условия. Едно от тях е, когато има данни, че някой е извършил престъпление. Този текст от закона използват полицаите и за лидера на БОЕЦ. В заповедта за задържане на Георгиев обаче като основание е посочено само "във връзка с 513ЗМК246/28.10.23 г.". Това е крайно недостатъчно и на практика представлява липса на факти, се казва в решението на районния съд. В него се обяснява и че МВР във всички случаи следва да посочи обстоятелствата, които са мотивирали заповедта за задържане. Т.е. най-малкото трябва да опише накратко извършеното деяние. "Не е необходимо излагането в заповедта на пространна фактология, а съвсем накратко, дори в рамките на едно изречение, да се посочи поведението, което се твърди, че съставлява престъпление, кога и къде е осъществено то", се казва в решението на районния съдия Мирослав Георгиев. Иначе задържаният не разбира за какво точно е задържан.

Дори задържаният да може да се досети, че 513ЗМК246/28.10.23 г. е полицейска преписка, няма как да му стане ясно за какво конкретно негово деяние се води тя, обяснява съдът. Цитира се и практика на съда в Страсбург, според която при липсата на конкретна фактическа обосновка на необходимостта от задържането, то се явява несъвместимо с принципа за защита на лицата от произвол.

Сега СДВР трябва да плати и 600 лв. за разноските на Георгиев за адвокат, направени пред двете инстанции. А той получава правото да търси обезщетение по Закона за отговорността на държавата, както и да настоява за дисциплинарни санкции в МВР.

Това не е първата заповед за задържане на МВР, която пада в съда заради липса на мотиви. Години наред обаче МВР отказва да промени практиката си, да анализира подобни случаи и да обучава служителите си да ги избягват.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата