Quantcast
АПИ предупреди: Пътищата стават снежни пързалки от утре | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

АПИ предупреди: Пътищата стават снежни пързалки от утре

В цяла България се очакват застудяване, валежи и проблеми с трафика
2 385
 Илияна Кирилова

Ако не е наложително, утре не тръгвайте на път, защото зимата ще превземе шосетата в цяла България. 

Още тази нощ започва понижение на температурите и почти навсякъде дъждът ще преминава в сняг,  предупреди Агенция "Пътна инфраструктура". 

Метеорологичната прогноза е за значителни валежи в Предбалкана, Рило-Родопската област и в Югоизточна България, като в по-голямата част от страната ще се образува и снежна покривка, а по планинските проходи са възможни навявания. Затова АПИ призовава шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри. От агенцията подчертават, че колите с износени гуми в такива условия създават големи бели, защото закъсват, блокират движението ина другите автомобили и затрудняват работата на снегопочистващата техника.

От АПИ уверяват, че екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и ще се грижат за почистване и обработка на трасетата срещу заледяване.  Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Ако се налага, отделни участъци ще бъдат затваряни за обработване на асфалта с химикали, пясък и т.н. Там, където има силен вятър, снегонавяванията и лоша видимост, движението ще се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистване на пътя.

 

Шофьорите и транспортните компании могат да намерят информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа на сайта на АПИ – www.api.bg, и на денонощния телефон 0700 130 20. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Ключови думи:

АПИ, заснежени пътища

Още

Парламентът изиска закъснял одитен доклад за тол системата

18.05.2022

148
Забавени ремонти затапват трафика по "Хемус" през лятото

11.05.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

3221
Парламентът пусна парите за пътните ремонти

20.04.2022

Обновена

1937