Медия без
политическа реклама

Андрей Гюров опроверга Кирил Петков за служебния премиер

Вътрешният министър е готов да остане и в служебен кабинет

31 Март 2024Обновена
Андрей Гюров и Кирил Петков
БГНЕС
Андрей Гюров и Кирил Петков

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров опроверга тази вечер лидера на ПП Кирил Петков, че е можел да стане служебен премиер и да не се стигне до конституционна криза. По този начин сутринта пред БНР Петков защити промените в конституцията, според които президентът може да избира служебен премиер между 10 длъжности. "Ако Димитър Главчев не беше приел, Андрей Гюров нямаше да откаже", каза Петков. Нова тв цитира писмено обяснение на Андрей Гюров, според което той като подуправител на БНБ и шеф на управление "Емисионно" е пряко ангажиран с влизането в Еврозоната. Втората причина, поради която, не може да стане служебен премиер, са Законът за БНБ и Етичният кодекс на ЕЦБ, които не допускат ръководител на централната банка да стане член на правителството. "Подробностите от разговора между мен и президента не са публични и не съм ги коментирал. Единствена позиция, която и към момента мога да споделя, е, че не съм дал съгласие за служебен премиер", казва още подуправителят на БНБ.

Рефренът (къде истински, къде шеговит) "Няма кадри в тая държава" получи потвърждение на най-високо ниво.

"Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни поне за един кандидат", обясни той и категорично подчерта, че е имало избор:

"Не беше вярно, че няма избор между възможните кандидати. ... Сред възможните кандидати имаше и хора, които не бяха толкова ярко оцветени партийно. Не беше само черно и бяло. Съгласен съм, че тези институции трябва да се пълнят с непартийни хора".

По думите му Конституцията работи добре като формат, но "в завзетите институции в момента този формат беше много труден":

"Това, което сложихме в нашето споразумение, е, че във всички назначения в тези институции не трябва да има политически квоти. Включително и от нас, не казвам, че ние (ПП-ДБ) трябва да сме със специална квота, напротив". 

Петков определи номинирания за служебен премиер Димитър Главчев като "кандидат на ГЕРБ" и посочи, че не може да бъде определян министърът на вътрешните работи Калин Стоянов като неутрален.

"Всички видяхме, цяла България видя, че той не просто е от едната страна, а много тясно е от едната страна. Ако отново загубим едни 400 000 гласа и пак се купуват гласове като на местните избори - това ще бъде пълно безобразие. Ще го познаем Димитър Главчев по делата - да видим сега кои ще са кандидатите. Много се надявам да не се играе играта на скрити зависимости - незнайни лица. Да си кажат, ако ще слагат чисто ГЕРБ хора, по-добре да си сложат чисто ГЕРБ хора. А не да казват, че са независими, а да им се обаждат по 10 пъти на ден, за да обслужват политически цели", обяви Петков.

"Не съм разговарял с бъдещия служебен министър-председател. Предполагам, че това евентуално може да се случи през следващите дни", каза в същото време Калин Стоянов пред журналисти, цитиран от БТА.

"Ще водя разговори с много хора", отговори вчера кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев на въпрос дали би поканил Калин Стоянов в служебния кабинет." Не знам обаче дали пък няма упрек, че и той е политическо лице", каза той и добави, че Калин Стоянов е експерт в областта, такива има и други. 

Стоянов обясни, че ще се отзове на покана за преговори, ако получи такава. "Ако служебният премиер прецени, аз съм готов да остана на поста", каза още министърът в оставка.

"За пореден да кажа, че аз получих покана да стана част от кабинета „Денков“ лично от Кирил Петков, който ми разясни, че аз ще бъда част от кабинета като експерт", заяви Калин Стоянов. "Нямам политически обвързаности, еднакво отдалечен съм от всички политически партии и най-вече от техните лидери", добави министърът.

Денков: Ако Калин Стоянов и Александър Йоловски станат служебни министри, това ще означава сянка върху честността на изборите

Очаквам министрите на вътрешните работи и на електронното управление Калин Стоянов и Александър Йоловски да не останат в служебното правителство, ако останат, ще означава сянка върху честността на изборите. Това коментира пред журналисти премиерът в оставка Николай Денков, цитиран от БТА.

"По отношение на част от назначенията на областните дирекции и по отношение на местните избори министрите на вътрешните работи и на електронното управление изгубиха моето доверие", заяви Денков.

"Ако министър Стоянов остане на поста, това би хвърлило сериозна сянка върху честността на изборите, имам причини да го кажа", каза премиерът. "Винаги съм казвал добри думи за работата му по отношение на Шенген. Искам да подчертая, че в екипа му има още доста хора, които свършиха много добра работа", обясни той. Миналата седмица помолих за местните избори да се направи една справка доколко се е водила борба с купуването на гласове. Отговорът, който получих от една от службите, беше: „Все едно, че нямаше избори“. "С други думи, нищо не е опитано да се направи в борбата срещу купуването на гласове", коментира Николай Денков.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата