Медия без
политическа реклама

70 млн. лева от вноската на "ЛУКойл" отиват за бедни деца

Около 300 000 семейства от уязвимите групи ще получат до 300 лв. за транспортни разходи

15 Яну. 2024Обновена
България получи изключение да внася евтин руски петрол, но това не донесе евтини горива.
България получи изключение да внася евтин руски петрол, но това не донесе евтини горива.

Близо 70 млн. лв. е размерът на вноската от ЛУКойл Нефтохим, която ще бъде разпределена в помощ на българските потребители. Става дума за сумата, която рафинерията дължи по силата на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

Вноската се определя от министъра на икономиката по формула, която отчита разликата между цената на петрола брент и на руския петрол. За декември тя е изчислена на 69 904 372 лева.

Средствата ще бъдат изплатени служебно от Агенцията за социално подпомагане на семейства, които в периода 1 декември 2023 - 29 февруари 2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Не е необходимо родителите да подават заявления за получаването на компенсацията. Според съобщение на социалното министерство, еднократната компенсация ще бъде изплатена по касов или по банков път до 30 юни, като от текста не става ясно защо се получава такова забавяне.

Семейните помощи за деца се отпускат с подоходен критерий, което гарантира, че с програмата на правителството ще бъдат подпомогнати домакинства, които изпитват затруднения да покрият нарасналите си разходи за транспорт, посочват от министерството. 

 

Сметките 

Министерството на икономиката обяснява как е изчислена декемврийската вноска:

Средномесечната цена за месец декември 2023 г. на суров нефт сорт „Брент“ на база статистически данни от U.S. Energy Information Administration for Europe Brent Spot Price FOB (Dollars per Barrel), както следва: 77.631 щатски долара за барел.

https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/rbrteD.htm

Средномесечна цена за месец декември 2023 г. на суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия на база Решение (ОВППС) 2022/2369 на Съвета на ЕС от 3 декември 2022 година за изменение на Решение 2014/512/ОВППС относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, както следва: 60 щатски долара за барел.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/PDF/?uri=OJ:L:2022:311I:FULL

Стойността на вноската в лева е изчислена при средномесечен курс на БНБ от 1.795 лева за 1 щатски долар.

https://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExchangeRates/MonthlyExchangeRates/index.htm

Вноската е върху нефтопродукти, произведени на територията на Република България от суров нефт с произход от Русия или изнесен от Русия за месец декември 2023 г. за количеството литра нефтопродукти с код по КН 27 10, изведени от данъчен склад за месец декември 2023 г., произведени от нефт с произход от Русия или изнесен от Русия, по подадени данни от Агенция „Митници“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата