Медия без
политическа реклама

7 преписки срещу Сарафов и заместниците му висят при прокурор Талева

До 11 август ще е решен казусът със сигнала на Николай Денков срещу и.ф. главния прокурор за натиск върху Живко Коцев

Борислав Сарафов (вдясно) по време на днешното заседание на Прокурорската колегия на ВСС.
БГНЕС
Борислав Сарафов (вдясно) по време на днешното заседание на Прокурорската колегия на ВСС.

Срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заместниците му висят 7 преписки. Това се разбра по време на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Колегията реши да остави на поста специален прокурор, назначен да разследва главния и неговите заместници, Даниела Талева, чийто първи 6 месеца на тази длъжност изтекоха на 7 юни. По закон спецпрокурорът е съдия, който се назначава в прокуратурата за половин година, за да поеме конкретна преписка при постъпването ѝ. Ако обаче в тези 6 месеца се появят и нови казуси, ад хок прокурорът започва работа и по тях. 

Прокурорската колегия прие за сведение справка от Талева за броя на образуваните преписки, извършените по тях действия и образуваните разследвания

Според справката през 2023 г. са постъпили общо 10 преписки, а от началото на 2024 г. - 8 преписки. Решени са 5 преписки, като по 4 от тях е поставен отказ да се образува разследване. По една от преписките е образувано разследване, но то е прекратено тъй като "деянието не е извършено или не съставлява престъпление".

6 преписки, образувани през 2024 г., са били изпратени към други органи, тъй като не са засягали ад хок прокурора.

Така сега има общо 7 висящи преписки, като по една от тях е образувано досъдебно производство, което следва да приключи най-късно до кроя на юни, стана ясно още от справката на Талева до съвета. До края на месеца се очаква да приключат и още пет нерешени преписки.

От данните се разбра, че Талева лично прави проверката по сигнала, който Николай Денков подаде срещу Сарафов в последния си ден като премиер. Тази проверка ще приключи най-късно до 11 август, когато ще стане ясно дали по случая ще бъде образувано разследване. Денков сезира Талева с твърдения за упражнен натиск от Сарафов върху тогавашния главен секретар на МВР Живко Коцев. В официалното съобщение на Министерския съвет пишеше, че се факти и обстоятелства, станали известни на Денков при изпълнение на служебните му задължения, пораждали основателни съмнения, че Сарафов е извършил престъпление. Живко Коцев подаде оставка като главен секретар на МВР, после я оттегли, а след това беше махнат от поста от кабинета "Главчев" и президента Румен Раден. Коцев стана и обвиняем по т.нар. митническа афера, по която от повече от месец има информационно затъмнение.

Колкото до останалите преписки срещу Сарафов, публично известно е, че спецпрокурорът го проверява по случая "Осемте джуджета", както и че първата преписка срещу него, свързана с имоти, беше прекратена заради липса на данни за престъпление.

ОТЧЕТ

Днес Прокурорската колегия изслуша Сарафов за годишния доклад за дейността на държавното обвинение през миналата година. Той посочи, че през последните години сякаш се измества тежестта в процеса по отношение правомощията и правата на обвиняемия за сметка на тези на пострадалия, цитира го "Лекс". "Законодателят ограничава методите и способите за събиране на доказателства за сметка на правата на обвиняемия. Трябва да има превес на правата на обвиняемия, но държавният интерес гласи прокурорските органи да имат достатъчно аргументи, методи и способи да събират доказателства с оглед провеждането на ефективно и бързо разследване", смята Сарафов.

Прокуратурата има законодателни идеи, свързани с вещите лица, за да се преодолее бавенето на дела заради експертизи.

В числа прокурорската работа през 2023 г. изглежда така: 291 281 преписки и 238 263 досъдебни производства. Новообразуваните дела са 89 580, от тях 72 934 са досъдебните производства по общия ред, а бързите са 16 646. Приключени са 95 471 производства, прекратени са 31 000. Внесените обвинителни актове са 14 271, споразуменията са 11 115.

ГОДИШНИНА

Днес става точно година, откакто Висшият съдебен съвет уволни главния прокурор Иван Гешев. Дни след това поста му временно зае Борислав Сарафов. Скоро не се очертава да започне процедурата по избора на следващия титулярен главен прокурор. Причината е, че първо трябва да бъде приет новият Закон за съдебната власт, който да приложи последните промени в Конституцията. После ще бъде избран Висш прокурорски съвет, който да проведе избора. С политическата нестабилност и неясните мнозинства в 50-ото Народно събрание изобщо не е ясно кога точно ще се случи това.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?