Медия без
политическа реклама

7 души са задържани в акцията на ДАНС срещу митниците

След полунощ НС направи комисия с председател Тошко Йорданов, която да разследва случая с арестите и Асен Василев

04 Апр. 2024Обновена
Директорката на митниците Петя Банкова говори пред медиите пред сградата на Агенцията
БГНЕС
Директорката на митниците Петя Банкова говори пред медиите пред сградата на Агенцията

Директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, заместникът й Людмил Маринов, както и още 5 човека са задържаните при мащабната акция на на ДАНС и антикорупционната комисия, предава БНТ. Сред арестуваните са баща и син от Хасково. Всички те обаче са задържани само за 24 часа по Закона за МВР и към момента нямат повдигнати обвинения.

Събраните до момента доказателства по разследването се докладват на Софийската градска прокуратура, която следва да прецени на кои от заподозрените ще бъдат повдигнати обвинения и за какво, както и кой от всички тях ще остане със 72-часово прокурорско задържане и за кого ще бъде искан от съд постоянен арест. 

Досъдебното производство е образувано за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи. Претърсени са над 20 адреса, като близо до Пазарджик при претърсване на имот е открит тир пълен с цигари без бандерол. Претърсени са и имоти на Николай Николов - Паскал.

Операцията на ДАНС и антикорупционната комисия, която започна сутринта на различни адреси в София и Хасково, стигна по обяд до Агенция "Митници", където бяха извършени обиски и претърсвания в кабинети на висши началници, включително на тези на директорът на Агенция "Митници" Петя Банкова, както и на заместникът ѝ Людмил Маринов. И двамата са бивши служители на ДАНС.

БНТ обяви първоначално, че те са задържани. Пред  "Факти" адвокатката на Банкова - Аделина Натина заяви, че тя не е задържана. „От жилището на Банкова бе иззет договор за кредит на съпруга ѝ, а от работното място документите, свързани с работата ѝ за предотвратяване на контрабандни канали. Банкова не е задържана, няма намерени пари при обиските“, твърди Натина.

Банкова е на поста шеф на митниците от 20 февруари т.г., където беше назначена със заповед на финансовия министър Асен Василев. Преди това беше заместник-директор.

Около 13.30 ч. самата Банкова излезе от сградата на Агенция "Митници". Преди да бъде отведена с полицейска кола, тя и адвокатката й говориха за кратко пред медиите. Адвокат Натина обяви, че Петя Банкова не е извършила престъпление и не е получила заповед за задържане. Иззет бил служебният компютър на директорката и планове за разбиване на контрабандни канали.

Стефчо Банков, когото Бойко Рашков уволни като шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР, а докато беше главен прокурор, Иван Гешев подслони като прокурорски помощник, триумфално се е завърнал във вътрешното министерство. Това показва проучване на "Сега".

Директорката на митниците пък обяви: "Аз съм първата жертва на новото КОНПИ, но няма да се предам". Тя не каза дали е задържана.

Банкова коментира, че не познава сочения за контрабандист Николай Николов - Паскал и откакто е на поста се бори с контрабандата. "Който аз всячески го разбивам - махнала съм всички служители и това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата - да го заявят. Не познавам Паскал, не знам кой е. Искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата държава", коментира шефката на митниците.

От думите ѝ стана ясно още, че докато е била на работа в ДАНС,  била в лоши отношения с председателя на Агенцията и затова е напуснала. "Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши да ме изпрати да работя в Благоевград за добро наказание и добри резултати. Това е основната им схема - когато някой им пречи, го командироват някъде. В резултат на което казах, че няма да изпълнявам техни поръчки и напуснах ДАНС", заяви Банкова.

Петя Банкова беше назначена начело на митниците през март от министъра на финансите в оставка Асен Василев. Дали вижда случващото се като политическа история, Банкова коментира : "Твърде вероятно е, но тук е моментът да кажа, че не знам защо нещата опират само до господин Асен Василев. Може би на всички прави впечатление, че дори международната общност се възмущава от случващото се. Както знаете, в момента на "Капитан Андреево" има служители на САЩ и това е изцяло по моя инициатива и по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин. Ето - аз съм първата им жертва - на новото КОНПИ, но няма да се предам".

Адвокат Натина уточни, че акцията на ДАНС се извършва по неотложност. Успоредно с влизането в централното управление на Митниците е извършена проверка и в дома на Банкова. Предстои Банкова да бъде разпитана в Комисията за противодействие на корупцията

Според обществената телевизия се разследва мрежа за контрабанда, свързана с Николай Николов-Паскал, считан за играч в търговията с цигари. Публикации твърдят, че той успява да реализира схемите си без проблем почти 30 години и че той е по-голям от вече покойните Иван Тодоров-Доктора и Константин Димитров-Самоковеца.
За акцията на ДАНС БНР съобщи сутринта, като обяви, че се претърсват адреси в квартал "Бояна", известен хотел в столичния квартал "Лозенец", както и други места близо до него.

Акцията е на ДАНС и КПК (Антикорупционната комисия) и е на адреси в София и Хасково, разследват се длъжностни престъпления. 

Асен Василев: Ако няма доказателства, то това е акция за сплашване

Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича контрабандните канали и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите в оставка Асен Василев, цитиран от БТА. Така той коментира акцията на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“. 

Василев посочи, че той и премиерът в оставка Николай Денков не са били информирани за акцията.

„Това е въпрос, който трябва да зададете към ДАНС. Доколкото разбирам, те са провели акцията. Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Петя Банкова. Знаете, че откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“, имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 килограма кокаин на пристанището. Освен това по сигнал от австрийското правителство и от няколко други служби бяха уволнени над 20 митничари. В това число бяха сменени и шефовете на пунктове и шефовете на смени по ключовите гранични пунктове, където върви контрабанда“, каза Василев. 
 

И НС се намеси

Народното събрание включи в програмата си проект на решение за създаване на  Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Предложението направи народният представител от "Има такъв народ" Павела Митова. Тя направи това малко след 19:00 часа и буквално 20 минути по-късно го предложи за гласуване да влезе в дневния ред. Предложението бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”.

Решението бе гласувано със 129 гласа "за", 41 - "против" и четирима "въздържали се". В подкрепа  гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" и един депутат от "БСП за България". Против бяха народните представители от "Продължаваме промяната - Демократична България".

 Венко Сабрутев (ПП-ДБ) изтъкна, че това, което е гласувало Народното събрание, противоречи на правилника. Сабрутев каза още, че само през последната седмица Агенция "Митници" е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана. “Вие пазите наркобизнеса !,” обърна се Сабрутев към депутатите. 

ПП-ДБ се опита да махне Асен Василев от името на комисията, но не успя. Решено бе комисията да е от 12 души. 17 минути след полунощ депутатите гласуваха създаването на временната комисия със 133 гласа "за". За председател бе избран Тошко Йорданов от ИТН.

"Сега" припомня:

На 20 февруари т.г изненадващо Министерството на финансите съобщи, че започва работа по създаване на единна приходна агенция, която ще обедини Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. 

Във връзка с преструктурирането министърът на финансите Асен Василев, съгласувано с министър-председателя акад. Николай Денков, назначи досегашния директор на Агенция „Митници“ Павел Тонев за свой съветник, се казваше в съобщението на МФ. Тонев ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция, а директор на Агенция „Митници“ става досегашният заместник изпълнителен директор на ведомството Петя Банкова, посочваха още от ведомството.

Кокаинът в контейнера с еквадорски банани в Бургас е за близо 7 млн. долара.

Банкова е възпитаник на Академията на МВР, а 6 години по-късно завършва право и в ЮЗУ в Благоевград. После става и доктор по национална сигурност в УНИБИТ. "Към момента е студент задочно обучение във Военна академия "Г. С. Раковски" в магистърска специалност с направление "Психология", като паралелно се обучава и в "Институт по интегративна психотерапия и психосоматика", гласи официалната биография на Банкова, качена на сайта на митниците. Преди да стане директор, тя е била заместник-директор там.

Пак според официалната й биография, кариерата си започва през 2002 г., когато е назначена на държавна служба в „Дирекция оперативно – техническа информация“ – МВР.

През 2007 г. започва работа в Националната служба „Сигурност“ (НСС) – МВР, където остава и след създаването на Държавна агенция „Национална сигурност“. По време на кариерата си преминава през всички нива на служебната йерархия до длъжност началник на отдел в специализирана дирекция.

Посочва, че е завършила множество курсове за повишаване на квалификацията у нас, в държави членки на ЕС и в САЩ на теми „Миграционни потоци“, „Планиране на операции с висок риск“, „Идентифициране и разкриване на радикални екстремисти“, „Планиране на операции за борба с тероризма и провеждане на мисии“, „Извличане на разузнаване“, „Насочване, планиране и ръководене на операции за борба с тероризма“, „Интервюиране, дебрифинг и извличане на информация“, „Принципи и методи на разузнаването“, „Глобализация на тероризма“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата