Медия без
политическа реклама

Кокаинът в контейнера с банани в Бургас е за близо 7 млн. долара

Той е пристигнал с кораб от Еквадор

26 Март 2024Обновена
Шефове на митниците, прокуратурата и МВР разказаха как се е стигнало до откриването на кокаина
Скрийншот видео Флагман
Шефове на митниците, прокуратурата и МВР разказаха как се е стигнало до откриването на кокаина

Кокаинът в контейнера с еквадорски банани в Бургас е за близо 7 млн.долара. Това стана ясно по време на брифинг, в който участваха окръжният прокурор Георги Чинев, Петя Банкова - директор на Агенция "Митници" и Стефан Бакалов - началник на отдел "Борба с наркотрафика" към агенцията. Те дадоха подробности за мащабната акция на пристанище Бургас, по време на която бяха открити 169 кг кокаин. 

Прокурор Чинев обяви, че килограм кокаин се продава на едро за 40 000 долара, така че цената на заловеното е 6,8 млн.долара. 

"Подобно количество е безпрецедентно за Бургас. По цени на свободния пазар един килограм се търгува на близо 40 хил. долара“, отбеляза прокурор Чинев. Той добави, че вносител на плодовете е българско търговско дружество, което едно от най-големите вносители на цитрусови плодове в България. До момента не е установено негова съпричастност към престъплението, заяви прокурорът. "Доказателствената задача, която трябва да реши досъдебното производство в хода си е за къде са предназначени плодовете и за къде е предназначена пратката", каза още Чинев. 

Контейнерът е пристигал от Еквадор. Служителите за борба с наркотрафика са селектирали за проверка няколко контейнера с банани. В 3 от тях са забелязани подозрителни зони. След проверка са открити 150 съмнителни  пакета с около 170 кг кокаин, разкри Стефан Бакалов - началник на отдел "Борба с наркотрафика" към Агенция "Митници“. Дрогата е била във фабричен отсек, а не в някакъв тайник или пригодено скривалище.

"Контейнерът е част от товар, който е пристигнал от пристанище Гуаякил в Еквадор с контейнеровоз "Мадисън" 2, пътувал е по маршрута Гуаякил - Панама - Малта - пристанищен комплекс Бургас", обясни Бакалов.

Към момента няма задържани лица. Не е ясно дали пратката е била предназначена за вътрешния пазар.

В края на януари 2020 г. при международна операция в София, бяха задържани голямо количество наркотици - около 500 кг кокаин, импрегниран в кашони с лайм, внесени от Колумбия. Дрогата бе открита в района на Зеленчуковата борса на столичния кв. "Слатина". Тогава бяха задържани трима души, сред които и бивш директор на Агенция "Митници".

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата