Медия без
политическа реклама

6 пъти кандидат-кмет - и това го има

Дежавю в Пловдив, Благоевград и Хасково

05 Септ. 2023Обновена
Славчо Атанасов
Илияна Кирилова
Славчо Атанасов

В България има не само професия кмет. Но и кандидат-кмет. Пловдивчанинът Славчо Атанасов например е пред шеста поредна кандидатура. Той е неизменен участник в кампаниите от 2003 г., като записа един успех (мандат 2007 г. - 2011 г.) и три балотажа, загубени с малко. В промеждутъка Атанасов обогати кариерата си с депутатстване. ВМРО - БНД, ВМРО - НИЕ, НФСБ бяха партиите, с които се обвързваше.

Атанасов не е обявил още официално, че ще се кандидатира. Но недвусмислено дава заявка в социалните мрежи, като този пост е само един от няколко такива в последните дни:  

Според пловдивските медии регистрираната вчера коалиция "Съединени за Пловдив" ще издигне именно Атанасов. В нея засега влизат "Кауза България", която е с общински съветници и зам.-кмет (Георги Титюков), плюс формация на име "Новите лидери". 

 

В БЛАГОЕВГРАД...

Още един "динозавър" ще се състезава на местния вот - Атанас Камбитов в Благоевград. Той управлява града два мандата, но през 2019 г. не успя да продължи, губейки балотажа срещу Румен Томов (БСП, отстранен предсрочно). Междувременно Камбитов напусна ГЕРБ и сега най-вероятно ще е независим кандидат. 
 

 

СЪЩО И В ХАСКОВО

Още една "стара слава" се кандидатира - четиримандатният кмет до 2015 г. на Хасково Георги Иванов. При представянето си той заяви, че единствено с него в града можела да настане... промяна. 

 

НОВО ПОПРИЩЕ

Депутатът Радостин Василев пък стана поредният претендент за кметското място в София. Новината обяви самият той на пресконференция в БТА днес.

Василев започна политическата си кариера през партията на Слави Трифонов ИТН, която го направи първо председател на парламентарната правна комисия, а след това и министър на спорта в кабинета "Петков". Когато "сглобката" между шоумена и ПП се разпадна, Василев се отцепи от ИТН, заедно с група депутати, и премина в редиците на ПП. От тогава му остана дело по обвинение за опит да принуди депутатка от ИТН да напусне партията. Формацията на Кирил Петков го вкара в настоящия парламент, но скоро след това той се отцепи и от тях. Това стана с огромен скандал, след като Василев разпространи запис на партийното ръководство на ПП, което решава за коалицията с ГЕРБ.

В крайна сметка, бившият министър се озова като единственият независим депутат до момента в настоящия парламент. А сега се лансира и като независим кандидат-кмет, който ще бъде издигнат от инициативен комитет. На пресконференцията днес Василев обяви, че противник в столицата ще му бъдат ГЕРБ и ДС, като под последното имаше предвид кандидата на ПП, ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев. Паралелно с кандидатската си кампания Василев възнамерява да учреди и партия - "Морал, единство, чест (МЕЧ)". Той я описа като "модернизиран вариант на проорбански проект в България".

 

СИЛЕН СТАРТ

Изключително силен интерес демонстрират политическите сили към предстоящия вот. Вчера започна подаването на документи за регистрация за вота в Централната избирателна комисия (ЦИК). До днес включително такива са внесли 17 партии и 3 коалиции. За сравнение на първия ден от подаването на документи на предните местни избори през 2019 г. са били само 3 партии и 2 коалиции. Информацията съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева на днешния си брифинг.

Регистрацията за изборите в ЦИК ще приключи на 13 септември. На следващия ден комисарите трябва да уведомят общинските избирателни комисии кои партии и коалиции са се реистрирали успешно. Тогава започва и регистрацията на участниците във вота по места. Подаването на документи в общинските комисии е със срок до 17 часа на 18 септември. След това комисиите трябва да решат кои политически сили ще участват в изборите във всяка отделна община.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата