Quantcast
5 формации със сигурност влизат в новия парламент, сочи Маркет линкс | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

5 формации със сигурност влизат в новия парламент, сочи Маркет линкс

Обновена
11 909
 Снимка: Би Ти Ви

Седмица преди парламентарните избори, които за пръв път ще се проведат в условията на епидемия от коронавирус и които немалко експерти определиха като ключови за развитието на страната, дистанцията между основните политически играчи се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

Това сочи последното проучване на социологическата агенция "Маркет линкс", финансирано и реализирано съвместно с Би Ти Ви. Изследването е проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и "Демократична България". "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО са на ръба.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От "Маркет линкс" уточниха, че това гласуване е неустойчиво и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.    

Социологът Добромир Живков обясни, че и епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат, въпреки ръста на заболеваемост у нас.

"Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност", допълни Живков.

Той отчете още, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по въпроса 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, а сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), към правителството (64%) и съдебната система (53%).

"От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател", каза социологът.

Той обясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие.

 

Ако тези резултати са близки до изборните, последиците ще са огромни: 1) Ще е възможно съставяне на правителство - "...

Posted by Daniel Smilov on Monday, March 29, 2021

Още

Кирил Петков и Асен Василев навлизат в политиката

16.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

6027
В ДБ се надяват някак да се съвместят с проект на Кирил Петков

15.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3668
Румен Радев обяви, че разпускането на парламента е въпрос на дни

10.09.2021

1934