Quantcast

Медия без
политическа реклама

45-ият парламент: Само 2 от 77 внесени законопроекта са приети

Промените в Изборния кодекс и охраната на българското небе от НАТО - с това могат да се похвалят бившите вече депутати

Илияна Кирилова
45-ото НС предпочете да заседава в старата сграда на парламента вместо в ремонтирания по времето на предходния мандат бивш партиен дом.

Огромният законотворчески ентусиазъм, с който започнаха работа депутатите от разпуснатото 45-о Народно събрание, е дал съвсем скромни плодове. Само 2 приети закона при 77 внесени законопроекта - такава е равносметката, която може да се направи въз основа на данните, публикувани на сайта на парламента.

Поправките в Изборния кодекс са най-същественото постижение, с което могат да се похвалят бившите депутати. Бяха внесени общо 7 проекта за промени, от които до края на законодателната процедура стигна само един - на "Има такъв народ". Заради противоречията между парламентарните политически сили обаче резултатът от промените излезе неудовлетворителен.

В последния си работен ден - 7 май, депутатите успяха да одобрят и протокол, с който се изменя споразумението между България и Румъния, засягащо охраната на тяхното въздушно пространство от бойни самолети на други страни-членки на НАТО - т.нар. ер полисинг (air policing).

От другите законопроекти до пленарната зала се добраха и бяха одобрени на първо четене промените на БСП в Кодекса за социално осигуряване, с които се целеше преизчисляване на пенсиите. Социалистите предизвикаха огромен скандал, след като опитаха да притиснат колегите си депутати да приемат предложенията им и на второ четене в нарушение на парламентарните правила. В крайна сметка обаче не успяха.

Силен отзвук предизвикаха исканията на "Демократична България" за поправки в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които да се премахнат специализираните съд и прокуратура, както и да се преструктурира Висшият съдебен съвет (ВСС). Прокуратурата дори организира протести. Предложенията бяха одобрени на първо четене в парламентарната правна комисия, но така и не стигнаха до пленарната зала.

Кой беше най-активен

45-ото Народно събрание работи от 15 април до 7 май. За този период 74 законопроекта са били внесени през април и само 3 през май, когато всички бяха наясно, че страната отива към предсрочни парламентарни избори. Над половината законодателни предложения (53) са били внесени още през първите 7 дни от съществуването на 45-ото НС.

Най-усилена дейност са развили депутатите от "Демократична България", които имат общо 30 законопроекта. Близо ги следват от "Изправи се! Мутри вън!" с 23 проекта. От БСП имат 10 предложения, а ГЕРБ и "Има такъв народ" - по 3. Нищо не се внесли депутатите от ДПС. Бившето правителство на Бойко Борисов е представило 8 законопроекта, от които депутатите са обърнали внимание единствено на споменатия двустранен протокол с Румъния.

Порой от решения и декларации

Енергията на законотворците се е отклонила в друга посока - в 45-ия парламент са били внесени 35 проекта на решения и декларации. От тях са били одобрени само 13, като повечето засягат организацията на дейността на Народното събрание.

Някои обаче бяха политически насочени и предизвикаха шум и скандали - като решението за приемане на оставката на правителството, за привикване на бившия премиер Борисов, за създаването на временната комисия за ревизия на неговото управление. Същото се отнася и за решението да се наложи мораториум върху определени действия на изпълнителната власт, за което ГЕРБ се жалваха в Конституционния съд. По неясна причина това решение не е отразено на сайта на парламента.

Още по темата