Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентът гласува невъзможно преизчисление на пенсиите

Искане на БСП предложението да мине и на второ четене предизвика безредици в залата

05 Май 2021ОбновенаДИЛЯНА ДИМИТРОВА
Заседание на парламента

Заседание на парламента за проектозакона за пенсиите

Posted by bTV Новините on Wednesday, May 5, 2021

127 депутати гласуваха революционно, но невъзможно за изпълнение решение за преизчисление на пенсиите, отпуснати до края на 2017 г. Това трябва да стане от 1 юли 2021 г., като за база се използва средният осигурителен доход за 2018 г. В резултат на това преизчисление биха се повишили пенсиите на 56% от възрастните, а необходимите за целта средства са 1,110 млрд. лв. до края на годината. Те няма откъде да се вземат без актуализация на бюджета на държавата и на държавното обществено осигуряване.

Предложението бе внесено директно в пленарна зала от БСП, които имат няколко неуспешни опита с него в предишни години. Този път обаче особената ситуация на 45-отото Народно събрание, което изживява последните часове от краткия си живот преди нови избори, позволи решението да мине с голямо мнозинство - само един депутат посмя да гласува против, а ГЕРБ не участва в гласуването.

По време на повече от два часа пререкания, депутати от всички политически сили се изказаха против такова вмешателство за повече от 1 млрд. лв. в бюджета на държавата по средата на годината. Ясно е обаче, че законът няма шанс да бъде въведен в действие - днес беше първото му четене, а за второ няма време. Дори да се приеме, не е ясно откъде ще се вземат парите за изпълнението му. Затова въпреки взаимните обвинения в див популизъм, в крайна сметка повечето партии предпочетоха да си направят безплатна реклама и да подведат възрастните си избиратели с невъзможни обещания.

Гласовете, които прокараха решението, дойдоха от "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!". Веднага след обявяването на резултатите, Корнелия Нинова внесе процедурно предложение още днес депутатите да приемат промените и на второ четене, което взриви залата. ГЕРБ контрира с предложение да се прекрати заседанието и след като много депутати се струпаха на трибуната под напора на емоциите, бе обявена почивка. "Кодекс за социално осигуряване на две четения! Хайде, без това, това не е ратификация", възмути се Йордан Цонев от ДПС.

След почивката председателстващата заседанието Ива Митева обяви, че работата продължава към второ четене и предизвика нови безредици. Депутати я освиркваха с викове "Оставка!", а тя крещеше обратно: "Няма да ви дам процедура. Няма!". На тези срамни сцени бе сложен край, след като накрая и Митева се принуди да се съгласи с Йордан Цонев, че в пленарната зала няма обстановка, позволяваща работата на депутатите да продължи.

В хода на дебата днес се чуха опасни предложения откъде да се вземат парите за увеличението. Председателят на бюджетната комисия Георги Ганев (ДБ) обяви, че без увеличение на пенсионната възраст няма измъкване от мизерията на българския пенсионер. "Пенсионната система е в невъзможност да осигурява прилични доходи на пенсионерите, а това е следствие на намаляващо, застаряващо население и липса на увеличаване на пенсионната възраст", обяви Ганев, въпреки че от 2016 г. пенсионната възраст в България расте, а една трета от пенсионерите не успяват да изпълнят и сегашните условия за пенсиониране.

Корнелия Нинова пък посегна на сребърния фонд. "В него има 3.3 млрд. лв. само за пенсии. Правителството го държи в резерва, за да отчита на хартия, че резервът е висок. Не знаем дали там са парите, но ние го предлагаме като източник на средства за преизчислението", каза соцлидерът. Независимо от съмненията какво прави ГЕРБ с тези пари, предназначението на този фонд е да гарантира устойчивост на пенсионната система, а не да я дестабилизира допълнително. Георги Гьоков (БСП) предложи плащанията да почнат с резерви от НОИ и следващото правителство да актуализира бюджета.

Тома Биков (ГЕРБ) директно обяви, че преди разговора за увеличението на пенсиите трябва да се проведе разговор за увеличаване на осигуровките, "защото оттам ще се съберат част от парите". Биков пропусна факта, че правителството на ГЕРБ на два пъти увеличава осигурителната тежест, като се отметна от редица придобивки за пенсионерите, обещани и гласувани срещу това увеличение.

Резултатът от гласуването е особено впечатляващ на фона на провелата се дискусия. В нея далеч не само ГЕРБ сипеха обвинения в политическо лицемерие, популизъм и предизборна агитация. "Това е помен не с чужда пита, а без пита. Не трябва да се подхожда така, както казваше майка ми, урбулешката", призова Георги Ганев, който описа действията на колегите си така: "Сега ще запалим една искрица надежда, която другата седмица да угасне. Изглежда някои се надяват да уловят в тази угаснала надежда някой и друг глас, аз това няма да го подкрепя". Гласовете "за" на "Демократична България" бяха 20.

"Само преди десет минути вие гласувахте да си запазите субсидията, нали така? От 9 кладенеца вода ни носихте да ни убедите, че трябва да имате милиончета, а сега нямало пари за пенсионерите. Сега ще намерите пари за българските пенсионери", ултимативно заяви Мика Зайкова от "Има такъв народ" и предизвика обидени реплики от ГЕРБ, че те не гласували за запазване на субсидията. ИТН даде 43 гласа за решението.

Неколцина депутати се застъпиха за принципно решение за преизчисление, което обаче да бъде оставено за следващия бюджет - от 1 януари 2022 г. В суматохата в края на заседанието обаче съдбата на тази поправка се изгуби. "Бъдете сигурни, че тази дискусия отвращава българските пенсионери", обърна се към колегите си Хасан Адемов (ДПС). По нищо не пролича някой да чу предупреждението му.

Още по темата