Медия без
политическа реклама

4317,82 лв. средна пенсия получават четирима държавници

Вместо да намаляват, пенсионерите са се увеличили за пръв път от 2016 г. насам

В този триъгълник работят част от държавниците, за които не важи таванът на пенсиите.
Илияна Кирилова
В този триъгълник работят част от държавниците, за които не важи таванът на пенсиите.

4317,82 лв. е средната пенсия на малцината привилегировани, за които не важи таванът на пенсиите. Това показва информация в онлайн статистическите справки на Националния осигурителен институт. Според статистиката, към момента има само четирима души в държавата, чиято пенсия надхвърля тавана от 3400 лв. (тук става дума за основен размер на пенсията, а не за общата сума с различните добавки).

По Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не важи за президент и вицепрезидент на България, председател на Народното събрание, министър-председател или съдия в Конституционния съд. И четирите пенсии без таван са в София - логично, като се има предвид за кого се отнасят.

Тези, за които ограничението е в сила, са 2084 - толкова пенсионери получават точно 3400 лв. пенсия, като тук може да има и хора, чийто реален размер на пенсията е точно толкова по съвпадение.

Средната пенсия общо за всички пенсионери е, разбира се, в пъти по-ниска - 749,91 за януари. Разликите по области обаче са огромни - в София средният основен размер на пенсията е 930,87 лв. В Перник е 811,53 лв. В Кърджали обаче не може да достигне и 600 лв. - за януари средното ниво е 592 лв.

Броят на пенсионерите е 2 040 922 души от началото на тази година - с 1884 души повече в сравнение с 2023 г. Това може да изглежда незначителна разлика, а и годината е съвсем в началото си, но е тревожен симптом, тъй като се случва за пръв път от много време насам. След като всяка година получаващите пенсия намаляваха и заради обичайните демографски процеси, и заради плавното увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране, миналата година е първата от 2016 г. насам с увеличение, при това около 7000 души в повече. За сравнение, през 2022 спрямо 2021 г. имаше над 26 000 пенсионери намаление.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пенсии, пенсионери

Още по темата