Quantcast

Медия без
политическа реклама

4,1 по Рихтер стресна Пловдив

Училищата са извели учениците на двора в очакване на евентуален вторичен трус

23 Окт. 2023Обновена
БАН

Земетресение с магнитуд 4,1 по скалата на Рихтер разлюля Пловдив. Трусът е регистриран в 14:47 ч. Епицентърът е на по-малко от 7 км от града и е с дълбочина 13 км, показват данните на сеизмологичния център на БАН.

Трусът е почувстван от хората дори по ниските етажи, свидетелстват разкази в социалните мрежи. Чуло се е и бучене.

Според доц. Петя Трифонова - зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН земетресението е усетено силно не само в целия Пловдив, но и в Ардино, в Асеновград, в селата Крумово и Мирово.

Всички ученици от Пловдивска област са били изведени от училищата. Някои от пловдивските училища са взели решение да изведат учениците на двора. След 15-минутно изчакване за вторичен трус, децата са били върнати в клас, съобщава БГНЕС. Няма данни някъде да са възникнали проблеми, съобщава началникът на РУО Иванка Кирова.

"Към момента няма данни за пострадали и нанесени материални щети", обявиха и от областната управа на Пловдив. В службата за противопожарна защита също не са получени сигнали засега.

"Усетихме земетресението доста силно, беше поклащане веднъж, хоризонтално - разказа кметът на близкото село Калековец Колю Миланов, който също казва, че към момента при него не са постъпвали сигнали за хора, търсещи помощ или за пострадали.

Ключови думи:

земетресение

Още по темата