Медия без
политическа реклама

35-ти ден: Протестиращите подготвят блокада и домати за парламента

Посолството на ФРГ по повод протеста: решенията за България се вземат само в България

12 Авг. 2020Обновена

Протестиращите, които вече 35 дни настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор, подготвят блокиране на сградата на Народното събрание от 8 часа утре, 13 август. Тогава парламентът се събира на извънредно заседание, на което се очаква да бъде изслушан премиерът Бойко Босиров. В дневния ред е и предложение на БСП за промени в държавния бюджет.

"След повече от месец блокади и протести срещу управляващата ни мафия, това е моментът да покажем своята непримиримост и решителност за постигането на нашата първа обща цел – Оставка на Борисов, Гешев, Кошлуков и Цацаров", призовават във Фейсбук организаторите на събитието от сдружението БОЕЦ, "Зелен Младост" и протестната инициатива Граждански мегдан.

Разбираме, че ГЕРБ се готвят да не осигурят кворум за изслушване на Борисов. Страхливо ще избягат. Ние призоваваме Борисов да не се крие. Утре сутрин пред задния вход на Народното събрание!"", призовават и от "Да, България". Тяхната инициатива е обявена като "Бойко, не се крий".

Тази вечер пък "Отровното трио" обяви инициатива "С домати срещу депутати" като призоваха гражданите, които отиват на работа и минават покрай Народното събрание да хвърлят домати по сградата на Народното събрание утре сутринта. Адвокат Николай Хаджигенов, който е част от инициаторите на протестите, обяви, че утре недоволството пред парламента ще започне още в 6:30 ч. сутринта.

На пл. "Независимост" хората коментираха, че решенията на правителството за отпускане на средства в различни сектори са "опит за купуване на симпатии". От т.нар. "отровно трио" също обявиха, че отпуснатите средства няма да ги откажат от исканията им, а следващите дни "ще бъдат интересни". 

Събираме се, за да попитаме немското представителство у нас защо вече едно десетилетие една от водещите сили в Европейския съюз толерира очевидната организирана престъпност в нашата управленска класа в лицето на Бойко Борисов и неговите правителства, както и на свързаните с тях структури в съдебната система. Това пък заявиха недоволни граждани пред германското посолство, които се събраха на протест тази вечер, предаде БГНЕС. Протестиращите стояха една минута мълчаливо с вързани очи. Искаме да знаем как се съвместяват претенциите за върховенството на закона, които съпътстват всяка европейска директива към България, с широко затворените очи на европейския политически елит за техните „партньори“ от ГЕРБ, заявяват още протестиращите.

Немското посолство реагира още преди протеста. „За нас е напълно естествено гражданите в Европейския съюз да се възползват от правото си на свобода на изразяване и мирен протест. Решенията за политическото бъдеще на България се вземат само в България. Ангажираността на гражданското общество и готовността за диалог са основни принципи на демокрацията", обяви временно управляващият Посолството Йорк Шуграф в страницата на посолството във Фейсук. "Застъпничеството за върховенство на закона и борбата с корупцията са важен елемент от Германското председателство на Съвета на ЕС, поради което ние се застъпваме за нов механизъм на европейско ниво, който допълнително развива и утвърждава принципите на правовата държава във всички държави-членки“, добавя той.

Във Варна протестиращи срещу правителството и главния продължават блокадата пред кръстовището на Общината. Проведе се и станалото традиционно шествие по централни улици в града.  Във Велико Търново се проведе протестно автошествие до крепостта Царевец и обратно. 

В Бургас близо 20 души се събраха пред сградата на общината. Исканията им остават непроменени  -  оставка на правителството и на главния прокурор. Протестно шествие нямаше, разказва БНР. Автошествие в Хасково пък блокира поетапно движението по централните булеварди в града. Автомобилите спряха пред Съдебната палата, където демонстрантите за пореден път поискаха оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. До конфликти между протестиращи и граждани не се стигна. Шофьорите от блокираните автомобили дори ги подкрепиха. Хората споделиха, че не очакват Борисов да подаде оставка утре. Те обаче го призоваха да не следва примера на бившия премиер Пламен Орешарски, който управлява над 300 дни в условията на постоянни протести.

Група протестиращи срещу правителството пък потеглиха в 10:00 ч. по автомагистрала „Тракия“ в посока към Пазарджик с намерението да шофират по аутобана с 50 километра в час - на отиване и на връщане. Към 12:00 ч. резултатът беше близо 20-километрова тапа по аутобана, съобщава Би Ти Ви. 

Протестиращите, които са от движение "Заедно", водени от ген. Димитър Шивиков, отбиха при тунел "Траянови врата", където архимандрит Дионисий отслужи молебен. "Това автошествие го приемете като един парад по българските пътища на почтеността срещу управлението на алчността, безобразието и унищожението на българската нация", заяви духовникът.

Шофьорите също подкрепят блокадите, 90% от водачите днес са на страната на недоволните, заяви един от участниците в акцията. Имаше обаче и водачи, които се опитаха да изпреварят шествието през аварийната лента. Намесата на пътната полиция предотврати инциденти.

Нормалното движение бе възстановено около 14.30 ч.

"Протестиращи извършиха в Пазарджик символично издирване на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Певски, предаде БНР. Градът не е избран случайно, тъй като именно това е районът, от който Пеевски е избран за депутат в 44-ото Народно събрание. Очаквано издирването завърши без резултат.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата