Медия без
политическа реклама

2542 лв. са нужни за издръжка на четиричленно семейство, сметна КНСБ

Пандемията е повишила харчовете за храна и хигиенни материали

08 Февр. 2021
Илияна Кирилова

2542 лв. са необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство, в което има двама родители и две деца. Това показват данни от традиционното изследване на КНСБ, представени днес. 1243 лв. от тази сума отива за хранителни стоки.

За осигуряване на тези 2542 лв. нетната заплата на двамата възрастни в семейството трябва да е поне 1271 лв., т.е. брутната да е поне 1638 лв., при условие, че работната заплата е единствен източник на доходи. През трето тримесечие на 2020 г. средната брутна работна заплата в страната е от 1373 лв., което означава, че е по-ниска с около 16,2% от необходимата заплата за издръжка, сочи КНСБ. И допълва, че в 9 от 28 области размерът на средната работна заплата представлява под 75% от средната заплата за страната. Сред тези области са Видин, Благоевград, Силистра, Кюстендил и Смолян.

Най-високата средна заплата е в столицата - 1855 лв., като тя нараства с 11.8% на годишна база. Така разликата между София и Видин е двойна. Тази асиметричност е системна повече от десетилетие, което вече може да се дефинира като структурен проблем за българската икономиката, смята синдикатът.

Промяната на начина на живот, свързана с работа от вкъщи и дистанционно обучение преструктурира бюджетните разходи, обяснява синдикатът. Според неговите данни са се повишили перата за храна, за поддържане на дома, за хигиенни и санитарни материали. В България безработицата продължава да бъде под средноевропейски нива (7,5%). Но трябва да се засили навременността и ефективността на икономическите мерки, защото процесът на възстановяване след затварянето на дребни и средни бизнеси, може да повлече след себе си и бърз ръст на безработицата в следващите месеци, подчертават авторите на изследването.

Макар и със забавени темпове общата стойност за издръжка на живота продължава да нараства. Увеличението е с близо 25 лв. от началото на годината. Тези темпове се очакваха, след като през цялата изминала година се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно е резултата от поетапното намаление на цените на природния газ, както и спада на цените на петрола на международните пазари, а оттам и на вътрешните цени на бензина и горивата, сочи организацията.

Темповете на изменение на издръжката на живота се диктуват от нарастването на цените на хранителните стоки. Нарастват стоките от първа необходимост, които традиционно присъстват на българската трапеза. В условия на пандемия за домакинствата с ограничено потребление, колкото по-бързо нарастват цените на стоки от първа необходимост, толкова повече се увеличава техният дял в домакинския бюджет и намаляват в други разходни групи.

22% от домакинствата са с общ доход на 1 лице до 363 лв. (официална линия на бедност за 2020 г.), или близо до 1,6 млн. лица. 43% от домакинствата, или около 3,1 млн. лица, са с общ доход на човек между 363 лв. и необходимите средства за живот - 635 лв. Предходното тримесечие делът на тази група е 40,1%; 35% от домакинствата са с общ доход на лице над 635 лв., отчита още синдикатът. 

Още по темата