Медия без
политическа реклама

240 полицаи са разследвани от прокуратурата за една година

"Вътрешна сигурност" работи по 42 сигнала срещу служители на МВР

28 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Досъдебни производства срещу 240 полицаи са били образувани за една година, сочи статистика на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Данните обхващат периода от 1 юли 2021 до 1 юли 2022 г., става ясно от отговор на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев на парламентарен въпрос от депутата от ГЕРБ и бивш вътрешен министър Христо Терзийски за дейността на "Вътрешна сигурност".

Образуваните разследвания и изпратените сигнали на компетентните прокуратури през този период са срещу 140 служители от направления "Пътна полиция" и "Охранителна полиция", срещу 37 служители от "Гранична полиция", както и срещу 63 служители на "Криминална и икономическа полиция", пише още в отговора.

През същия период в дирекция "Вътрешна сигурност" са постъпили 241 сигнала. От тях 114 са били изпратени до компетентната прокуратурата. 57 са изпратени до други структури на МВР. По 42 сигнала работата продължава, а по 28 проверката е приключила, като не са потвърдени посочените в тях данни.

През последната седмица бяха задържани няколко служители на МВР. В петък за подкуп бяха арестувани двама полицаи, които са били командировани в Благоевградска област с антикорупционна цел. Задачата им била да се рутират с колегите си, за да се намали корупционният риск. От прокуратурата съобщиха, че на двамата служители на МВР са повдигнати обвинения, след като е установено, че са поискали 500 лв. от шофьори, извършили нарушения. Ден по-късно още трима гранични полицаи са бяха арестувани в района на Малко Търново след разработка на дирекция "Вътрешна сигурност". Причината е "нерегламентирана дейност по време на дежурство". Тримата обаче бяха освободени, без прокуратурата да им повдигне обвинения.

Двама служители на МВР са арестувани за подкуп, съобщи БНТ. Те са искали по 500 лева подкуп, за да не санкционират шофьори. Със специални разузнавателни средства са събрани доказателства за два случая.

До юли м.г. "Вътрешна сигурност" се ръководеше от Стефчо Банков. Тогава дирекцията беше сочена като една от службите, използвани при незаконното подслушване по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор през 2020 г. Така и не стана ясно обаче дали и какво е било участието на дирекцията в неправомерни действия срещу граждани. Банков беше уволнен от бившия вътрешен министър Бойко Рашков с аргумента, че със свои изказвания е уронил престижа на МВР. Малко след това главният прокурор Иван Гешев го подслони като помощник във Върховната касационна прокуратура. През август Административният съд в София прие, че бившият шеф на "Вътрешна сигурност" е освободен незаконно и отмени заповедта за уволнението му. МВР обжалва и Върховният административен съд ще заседава по казуса през март догодина.

Към настоящия момент "Вътрешна сигурност" се ръководи от старши комисар Георги Георгиев.

Уволненият от Бойко Рашков шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Стефчо Банков, когото главният прокурор Иван Гешев подслони като помощник във Върховната касационна прокуратура, осъди министерството.

 

Още по темата