Quantcast

Медия без
политическа реклама

200 000 лв. дългове на БСП сблъскаха партията с кабинета и Радев

Парите са наеми за емблематичната сграда на „Позитано” 20, които социалистите обаче смятат, че не дължат

05 Окт. 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова
Областният управител на София-град е начислявал наеми, без да има право и дори без уведомление, гневят се социалистите.

В политически скандал заплашва да прерасне правен спор около сградата, в която се помества партийната централа на БСП на столичната улица „Позитано” 20. Митко Михайлов – областният управител на София-град, очаква от левицата да изплати 200 000 лв. заради неиздължени наеми за сградата. Социалистите обаче твърдят, че законът им позволява да не плащат наем, и смятат да се обърнат към съда за помощ. В историята беше замесен и президентът Румен Радев, който трябваше да се оправдава заради назначения от неговото служебно правителство областен управител. А Митко Михайлов обяви заформящата се политическа крамола за предизборен сценарий на ГЕРБ.

Откъде се започва

Корените на казуса стигат до промени в Закона за политическите партии, приети в средата на 2019 г. Според поправките държавата и общините предоставят безвъзмездно на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност. Такива помещения могат да получат и формациите, които на последните парламентарни избори са взели поне 1 процент от действителните гласове.

Тези промени бяха част от компромис в онзи момент между ГЕРБ и ДПС. Депутатите на Бойко Борисов решиха да орежат държавните субсидии за политическите формации. Като компенсация беше разрешено неограничено фирмено спонсорство за политиците, както и споменатите безвъзмездни помещения за политически нужди.

Докъде се стигна

От БСП са приели, че поправките в закона им позволяват да не плащат наем за емблематичната сграда на „Позитано” 20. „След обнародването му, БСП продължава да плаща само режийните разходи на сградата, както повелява законът”, обясниха социалистите днес в прессъобщение по темата. От областната управа обаче са продължили да им начисляват наем, който не са получили. На 21 май 2021 г. са завели дело и са се снабдили с изпълнителен лист за сумата от 200 000 лв.

От партията твърдят, че не са знаели нищо за тези развития, докато не са били уведомени от зам.-областния управител Цветелин Софрониев. Той обаче бил уволнен, а с него и други служители в областната администрация, които членували в БСП, заявяват от левицата. И сега социалистите са решили да си търсят правата пред съда.

Политическото измерение

Случаят придоби политическо измерение, тъй като левите хвърлиха отговорността за действията на областния управител върху назначилото го служебно правителство и поискаха отстраняването на Михайлов. „Подобни кадрови назначения като това на областния управител на София, който не уважава законите на страната, хвърлят сянка върху заявеното от служебния кабинет намерение за прозрачност и законност в решенията и действията му. Те злепоставят правителството и президентската институция. Бързото и решително отстраняване на такива хора от заеманите постове би довело до утвърждаване авторитета на институциите.”

Че отношенията между социалистите и областния управител се нажежават, започна да се забелязва миналата седмица. Тогава делегатите от провеждащата се XIV-та конференция на БСП-София обявиха, че зам.-областният управител Цветелин Софрониев е бил освободен без никакви мотиви. И предупредиха премиера Стефан Янев: "Няма да толерираме подобно отношение към доказани професионалисти, които в нито един момент от професионалната си кариера не са потъпкали или пристъпили закона и почтеността, и апелираме министър-председателят да преразгледа решението си. В противен случай ще считаме, че служебното правителство на думи декларира, че е водено от професионализма и почтеността, но на практика се оказва невярно."

Гласът на президента

Междувременно се появиха медийни публикации, които твърдят, че целият казус всъщност е резултат от подмолна атака на президента срещу партийното ръководство на БСП. Макар че социалистите официално го подкрепиха за президентските избори, отношенията между „Позитано” 20 и „Дондуков” 2 са сложни и понякога напрегнати. Затова Радев се видя принуден да реагира на заформящия се скандал.

„Във връзка с поредната дезинформация, тиражирана в медиите, прессекретариатът на президентската институция уточнява, че твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа, са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания”, обявиха от „Дондуков” 2.

Призракът на задкулисието

Почти едновременно с БСП се обади и Митко Михйлов. Областният управител заяви в прессъобщение, че "тиражираната в медиите интрига, според която служебното правителство гони БСП от "Позитано" 20, е бездарен сценарий, част от предизборната кампания на ГЕРБ". По думите му проблемът е "създаден и завещан от предходното ръководство на областната администрация, назначено от ГЕРБ". Той съобщи, че ще покани социалистите на среща за изясняване на казуса с наема, и ги успокои: "Нищо не грози дейността на БСП и централата на "Позитано" 20."

Срещата, за която говори Михайлов, се състоя същия ден. По информация на областната управа са се явили представители на БСП, с които е било обсъдено прилагането на Закона за политическите партии и на Закона за държавната собственост. За разрешаването на спора от управата очакват да проведат разговори с партийното ръководство на левицата.