Медия без
политическа реклама

С 1,5 г. закъснение МС уреди отпуска за баби и дядовци

Родителите могат да прехвърлят част от майчинството на своите родители

12 Юни 2024
Pixabay

Приети през 2022 г. промени в Кодекса на труда за отпуска по майчинство най-сетне ще бъдат окончателно уредени, след като с голямо закъснение кабинетът прие необходимите за това промени в наредбата за работното време, почивките и отпуските. Става дума за възможността отпускът поради бременност и раждане след навършване на 6-месечна възраст на детето да се прехвърля на един от родителите на майката или на бащата. Става дума за първата година от майчинството, като този отпуск е 410 дни, от които 45 се ползват преди раждането.

По този начин нормативният акт се синхронизира с Кодекса на труда, в който беше предвидена възможност със съгласие на майката отпускът да може да се ползва и от бабите и дядовците на детето при условие, че те работят по трудово или служебно правоотношение, обясняват от пресслужбата на Министерския съвет.

Промените в КТ бяха приети през 2022 г. и са в сила от 1 януари 2023 г. Без съответните промени в наредбата за отпуските не са регламентирани документите, които хората трябва да подадат за тази цел, пише в оценката на въздействието на наредбата. Излиза, че година и половина двете правителства на Радев и кабинетът Денков не са сколасали да приемат необходимите промени. От пресслужбата на МС не посочват дали през това време отпускът се е отпускал, но вероятно това е било възможно по съществуващия досега ред. Самите промени, приети днес, бяха публикувани за обществено обсъждане през октомври 2023 г.

За да имат право да го ползват, бабата или дядото на детето трябва да подаде писмено заявление-декларация по образец до предприятието, в което работи. Към него се прилага копие от удостоверението за раждане на бебето. Предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението-декларация. Ако работещият няма право да ползва такъв отпуск, работодателят е длъжен да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си, припомнят от кабинета.

Приетите днес изменения определят и реда за прехвърляне на отпуск при осиновяване на дете след изтичане на 6 месеца от деня на предаването му за осиновяване на един от родителите на осиновителката или осиновителя.

С промените в наредбата се регламентира и правото на удължен платен годишен отпуск за работещите в социалните услуги. Съгласно измененията педагозите, специалните педагози и социалните педагози, осъществяващи дейности по предоставяне на социални услуги за деца и интегрирани здравно-социални услуги за деца, ще имат право на 36 работни дни платен годишен отпуск. Хората, които управляват дейността по предоставяне на социални услуги, ще имат право на 30 работни дни платен годишен отпуск. Платен отпуск от 26 работни дни ще могат да ползват основните специалисти, осъществяващи дейности по ръководство и предоставяне на социални услуги. Същото право ще имат и служителите, пряко ангажирани с обслужването на потребителите на социалната услуга, както и препоръчителните специалисти, които работят на трудов договор.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?