facebook
twitter

Горещи новини

Бурята Бари в САЩ се укроти до тропическа депресия

205
Pixabay

Тропическата буря Бари, която в събота достигна силата на ураган от I степен в щата Луизиана, вече отслабна до тропическа депресия. Въпреки това има отправени предупреждения от страна на метеоролозите за проливни дъждове, наводнения и торнада.

Категорията на бурята бе официално намалена от Националният център за ураганите в Маями, след като максималната скорост на вятъра на Бари е намаляла до 55 км/ч. Първоначално стихията връхлетя Луизиана и част от Ню Орлийнс със скорост на вятъра от 120 км/ч.

В момента, макар и със сравнително намалена мощ, Бари все още се намира на територията на САЩ, като се очаква да засегне и щата Арканзас.

Ключови думи:

буря, САЩ
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ затягат правилата за Зелена карта

28.01.2020

1068 5
Китай за първи път изпревари Русия по производство на оръжие

27.01.2020

1402 29
Тръмп се заканва на Борис Джонсън заради Huawei

27.01.2020

3155 37

Коментари

duzov2

Тая тропическа депресия ново заболяване ли е? Щото за тропическа треска сички сме чували, но за депресия - за първи път. 

 

Да и дадат антидепресанти или пък да я пратят на психоаналитик, та белким се засили. ?

pehota

вече отслабна до тропическа депресия

 

Редакторът не го ли хваща депресия като пуска подобни простотии?

Звън®
снимка на Звън®

В метеорологията има термин депресия. С него се означава област със сравнително ниско атмосферно налягане. А тропическата депресия е област с понижено налягане в тропиците със сила на вятъра по-голяма от 6 бала по  Бофорт (27 възли), обикновено с един затворен изобар. Само малка част от тропическите депресии се превръщат в циклони.

 

Интересно би било медицината и метеорологията да използват едни и същи термини. Например, марсилската треска представлява остро инфекциозно заболяване, причинено от Рикетсия конори. Но в метеорологията тя е ураган от първа стерен според скалата на Сафир-Симпсън.

 

Бенгелското течение пък, според метеорологията,  е течение в южната част на Атлантическия океан. А според медицината това е венерическо заболяване, причинено от цитомегаловирус.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×