Медия без
политическа реклама

България спешно поиска от ЕС апарати за дишане и специални легла

"Малко от мухата слон стана. Приемете го като застраховка", коментира невъзмутимо здравният министър

10 Ноем. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Въпреки вчерашните успокоения на здравния министър Стойчо Кацаров, че медиците ни се справят по-добре в новата COVID вълна, днес стана ясно, че правителството ни тихомълком е поискало помощ от ЕС за осигуряване на допълнително оборудване за пациенти с COVID-19 в тежко състояние. Новината за това дойде от ЕК, а не от българските власти.

"България е задействала във вторник механизма на ЕС за гражданска защита", съобщи говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари, цитиран от БНР. Като причина страната ни е посочила рязкото увеличаване на случаите на зараза и смърт в резултат на Covid-19. 

Молбата за съдействие от българското правителство е пристигнала във вторник, като с нея България задейства т.нар. "Механизъм за гражданска защита" - инструмент за взаимопомощ при природни бедствия, промишлени аварии и други извънредни ситуации. В него София търси "значително количество" апарати за дишане, монитори за наблюдение на жизнените показатели на пациенти, реанимационни легла и кислородни маски, съобщава говорител на Европейската комисия, цитиран от "Дневник". Предстои Брюксел да изпрати молбата до останалите държави, за да провери дали някой има свободни наличности, които може временно да предостъпи на България.

"Малко от мухата слон стана. Това е грижата на добрия стопанин, приемете го като застраховка. Предвид, че кризата не е отминала, ситуацията е тежка, все още има рискове да се влошим. Затова смятаме, че е добре да отворим тази процедура да е готова, ако се наложи, да я използваме", коментира пред Би Ти Ви здравният министър Стойчо Кацаров. По думите сме поискали активиране на плана още миналата седмица. "Няма забавяне. Аз обявих, че това ще бъде поискано, нормалната процедура е двуседмична", допълни той. По думите му от ЕК добре знаят каква е ситуацията у нас - той е говорил с еврокомисаря по здравеопазване, който сам е предложил да поискаме тази процедура.

Кацаров не влезе в подробности за конкретния брой и вид на поисканото оборудване. По думите му исканията ни са "за респиратори, монитори" и др., които да се доставят по необходимост. "Сега нямаме необходимост, ако възникне такава, ЕК е готова да реагира веднага. Сега имаме достатъчно разкрити легла, вкл. и реанимационни", посочи той. По думите му разкритите у нас легла за активно лечение са около 50 хиляди, като половината не са заети. От заетите 25 хиляди, около 12 хиляди са определени за COVID-19 и са снабдени с кислород, персонал и всичко необходимо. От тях заети са малко над 8000 легла. От 1000 реанимационни легла за тежки случаи пък заети са около 800. "И в двата случая сме близо до горната граница, опасността не е отминала, затова си отворихме тази възможност", заяви Кацаров.

По думите му имаме и достатъчно кислород в болниците, като българските производители на кислород ще могат да бъдат подпомогнати заради повишените цени на електроенергията, след като преди часове ЕК е разрешила тази помощ. Днес МС отпусна 10 млн. лв. за болниците за закупуване на медицински кислород и азот.

"Засега не виждам вариант за локдаун. Зеленият сертификат ни дава възможност да избегнем локдауна. И локдаунът не лекува, но ни дава възможност да постигнем това, което бихме постигнали с локдаун, ако го спазваме", посочи още той.

По-рано следобед, когато новината бе разпространена от медиите, и от здравното ведомството коментираха новината, обяснявайки, че искането е превантивно. "Министерството на здравеопазването поиска да се активира Механизма на ЕС за гражданска защита. По този механизъм страната ни може да получи: медицински кислород (при хипотеза на повишена консумация, която не може да отговори на производствените възможности на България), апаратура за кислородолечение от типа High flow nasal cannula (HFNC), респиратори за инвазивна интервенция, реанимационни легла  за интензивни отделения, пациентски монитори, медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти", посочиха оттам. По думите им целта на активирането на механизма е "да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства". "Засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи, ЕК ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ. Активирането на механизма ни дава допълнителна сигурност в борбата за овладяване на епидемията", казаха от ведомството на Стойчо Кацаров.

По официални данни в реанимациите в страната в момента има 747 пациенти от общо 8526 хоспитализирани. През последното денонощие в болници у нас са приети 1014 нови пациенти с COVID-19. 91% от новопостъпилите не са ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

В края на октомври заети в страната са били 67% от леглата за лечение на коронавирус. Тогава заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров имаше среща с директори на столични болници, тъй като специално за София бяха нужни спешно още поне 70 легла за интензивно лечение на пациенти.

Според плана на Стойчо Кацаров към края на 2020 г. броят на интензивните легла у нас е 2 391, или 5.9% от общия брой легла за активно лечение. От тях за COVID бяха определени 713 легла.

Вчера здравният министър успокои, че въпреки, че сега имаме 30% повече заразени спрямо предишните вълни, леталитетът е доста по-нисък (3,5% сега, 10% преди). Броят на хоспитализираните, съотнесен към броя на заразените, също е по-малък. "Очевидно медиците се справят по-добре", коментира той.

Преди нас помощ за справяне с критична ситуация, свързана с COVID-19, поискаха и Румъния и Латвия. Преди две седмици Румъния поиска достатъчно дози лекарства с моноклонални антитела за лечение на 40 000 пациенти с COVID-19, както и медицински екипи, които да помагат за обгрижване на пациенти в изключително тежко състояние. Северната ни съседка дори изпрати болни в други европейски държави, които не можеха да бъдат поети от здравната система. 

 

са новозаразените с коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 13. от направените 36 546 теста, показват последните данни на Единния информационен портал. Нивото на заболелите и починалите - 147, показва, че страната се намира във високо плато от поне седмица.
Румъния задейства механизма за гражданска защита на ЕС, който осигурява помощ при извънредни ситуации, и поиска спешно кислородни апарати и достатъчно дози лекарства с моноклонални антитела за лечение на 40 000 пациенти с COVID-19, съобщи здравното министерство на страната.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата