Quantcast
В БСП ще избират пряко лидер на 26 април | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

В БСП ще избират пряко лидер на 26 април

27-те помагачи на Цацаров остават без наказание
1288
Илияна Кирилова

Националният съвет на БСП прие правила за пряк избор на председател, който да се проведе на 26 април 2020 г., а евентуален балотаж на 3 май, съобщи БГНЕС. Това ще са първите подобни избори за левицата - досега лидер се избираше на конгрес.

Членовете на пленума одобриха и състав на Централна комисия, която трябва да организира вота. Председател на комисията ще бъде Емил Войнов.

Пред медиите зам.-председателят на БСП Деница Златева уточни, че много предложения са били направени в хода на изработването на правилата по избора и че от БСП са използвали европейски опит, защото прякото гласуване е популярна практика при европейската левица.

“Имахме конструктивен пленум, защото приехме правилата, по които ще бъде избиран пряко за първи път в историята на БСП бъдещият председател на партията. Чуха се много предложения, някои от тях бяха приети, по тези правила се работи почти година. Ще има ясен и прозрачен процес – и при предизборната кампания, и при процеса на съставяне на избирателните списъци, процеса на организация на изборната кампания, изборния ден. Имаме Централна комисия по подготовка на избор, съставена от 9 члена – тя беше избрана днес”, уточни Златева.

“Всеки социалист ще може да участва в прекия избор, достъпни ще бъдат секционните избирателни комисии. В един ден ще се проведе гласуването. Мисля, че въвеждаме един нов стандарт на демократична процедура и ангажираност на всеки един партиен член в избора на бъдещия председател”, подчерта Златева. Тя изрази надежда, че ще има интересна предизборна кампания. Тя обясни, че всеки трябва да представи платформата си и виждане за развитие за развитието на партията. “Това трябва да бъде сблъсък на идеи, а не сблъсък на това кой харесва или не харесва ръководството”, заключи Деница Златева.

Към момента са ясни двама от претендентите за лидерския пост. Това са настоящият лидер Корнелия Нинова и Красимир Янков от вътрешната опозиция. Янков се кандидатира за поста след евроизборите, когато Нинова подаде оставка. Тя обаче пресече амбициите му, след като се отказа и остана начело на партията през лятото.

За избран ще се смята кандидатът, който получи поне половината плюс един от гласовете на членовете на партията. Ако се стигне до балотаж, избран ще е този, който спечели най-голям брой гласове. Всеки един социалист ще може да участва в прекия избор.

На заседанието на пленума, което бе закрито за медиите, се очакваше да бъде обсъдено и разцеплението в редиците на червената ПГ по гласуването за Сотир Цацаров като шеф на антикорупционната комисия. Почти половината социалисти подкрепиха Цацаров, въпреки че Нинова обяви от трибуната, че има решение всички да гласуват против. На пленума днес въпросът бил засегнат бегло.

Ръководството на партията официално обяви, че подкрепилите Цацаров са пренебрегнали решението на групата, защото то било да се гласува против, а който иска да го подкрепи – трябва да го направи, след като изкаже позицията си от парламентарната трибуна. Нито един от 27-те гласували за Цацаров обаче не се изказаха от трибуната. Очакваше се те да бъдат наказани от ръководството, което засега явно няма да се случи.

Деница Златева в събота призна, че никой не е нарушил решението на парламентарната група.

"Имало е решение на парламентарната група, но също така е имало възможност всеки от народните представители да гласува както той усеща и смята, че трябва да подкрепи или съответно да не подкрепи избора на г-н Цацаров. Те са се съобразили с решението на парламентарната група. Вече най-добре е да питате колеги, които са гласували. Аз не съм народен представител. Това не е бил акцент на днешния пленум", посочи тя.

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Нинова хареса трима популярни футболисти за червените листи

23.02.2021

ТАНЯ ПЕТКОВА

4405 29
КПКОНПИ поиска над 278 млн. лв. от Васил Божков

22.02.2021

Обновена

3900 13
Социолог: Властта обърква и разколебава хората за ваксинацията

19.02.2021

2985 19

Коментари

Курти влезе

Характерно е за мижитурките да се оправдават с натиск.

paragraph39

/:/Впоследствие партийното ръководство обяви, че групата предварително е одобрила политическа позиция, в която се приема принципно, че соцпартията няма да гласува "за" Цацаров в пленарната зала на парламента. В същото време е била дадена възможност на депутатите, които застават зад главния прокурор, да изявят своята подкрепа за него публично от парламентарната трибуна....

Пред „Сега” след гласуването някои от тях обявиха, че са подкрепили Цацаров най-вече като "отпор срещу натиска", който им е бил оказан от соцлидера Корнелия Нинова, и като знак, че тя не може да се "разпорежда еднолично" с партията...

...........................................................................................................................

АБСУРДНИЯТ/ и това казвам и доказвам от близа 30 години!/ конституционен член 67 в действие!

Т.е., кандидат-депутати от листа на партия- а НЕ като Незивисими!- да влязат в Парламента и там да НЕ представляват партията, а "всички български Избиратели"/+ себе си, ако имат различно от партията мнение!/!

На практика това означава, например, депутати, станали такива с Листата/ и Програмата и Обещанията/ на антикомунистическа партия да представляват в Парламента интересите и на избирателите-комунисти?!? Абсурд, нали- все едно адвокат да представлява в Съда при Развод и двамата съпрузи, ищец и ответник!? При това, адвокатът НЕ може да има повече права от представлявания от него- защото става въпрос за делегирани права!

ТЧК

Отделно, че партийните депутати НЕ представляват в Парламента Избирателите си/ те са НЕизвестни, поради тайното гласуване, нали!/, а представляват ПАРТИЯТА/ с нейната Програма и Обещания/, които неизвестните Избиратели са предпочели!!! Така че, АБСУРДНО е и твърдениято, че депутатите представлявали Избирателите/си?!/!

Справка:

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

...

Чл. 67.
(1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.

ppipi7766

Нито избора на нов главен прокурор и шеф на компитите беше публичен, нито гласуването.

Посочиха си го, наложиха си го.

Публични бяха само протестите срещу, ама тях кой ги взема впредвид.

Време е БСП да се поизчисти от колаборационистит иначе е част от статуквото и никаква опозиция не може да бъде.

paragraph39

Принципът трябва да е и да се изпълнява:

Решение на партията---> задължително за решение на парламентарната група на партията---> задължително за гласуване от партийния кандидат! ТЧК

Който партиен депутат има различно лично Мнение от решение на партията или на парламентарната ѝ група решение, трябва да има право да го изкаже и в парламентарната група и от трибуната на Парламента, но НЯМА право да си го гласува в пленарната зала!

Който иска да гласува в Парламента за собственото си мнение, нека да бъде така добър, коректен и честен и да се кандидатира като Независим/НЕпартиен/ депутат, а НЕ с листа/ и Програма и Обещания/ на партия! КАЗАХ!

nobody2

конституцията е над всичко, включително и над която и да е партия.

а тя казва, че народните представители галсуват по съвест и убеждение, и не носят наказателна отговорност за гласуването си.

 

в противен случай требе да престанем да се чудим защо бацо е едноличен банкянски диктатор на гербавите.

тютюн

Кой ше им търси наказателна отг. за гласуване?

Напротив, тук е имало яка защита на лични интереси, вкл. на хора с повдигнати обвинения, а не на защита на "общото благо".

Обосновали ли са се? Или просто блестящ професионалист, човек на дп, ад и бб. Човек, чиито проблеми като гл. прок. са именно в липсата на борба с корупцията.

Изобщо, бсп фатално се овъртоли с подкрепата за гешефт и сатир. 

paragraph39

NOBODY 2,

/:/конституцията е над всичко, включително и над която и да е партия.

а тя казва, че народните представители галсуват по съвест и убеждение, и не носят наказателна отговорност за гласуването си.

.........................................................................................................................

Първо, Конституцията казва, че:

Чл. 11.

...
(3) Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите

........................................................

Партиите, а НЕ депутатите им!!!

Второ, НЕ става въпрос за наказателрна отговорност, а за партийна Отговорност на представляващ партията/ а НЕ себе си!/ депутат!

Трето, който иска да си гласува по Съвест и Убеждения, а НЕ по партийното решение, и да представлява себе си, той НЕКА/има това право по Конституция!/ да бъде така добър и коректен и да се кандидатира като Независим депутатат! А НЕ да ползва ресурсите, името, предизборната Програма и Обещания на пратията,, в чиято листа е- а като влезе в Парламента, да се иззявява, като Независим депутат/какъвто той НЕ е- защото НЕ се е кандидатирал и влязъл в Парламента, като такъв!/! Когато депутат гласува различно от решението на Партията, с чиято листа е станал депутат, такъв депутат фактически ИЗМАМВА и Избирателите на тази партия- защото те са гласували за нейната предизборна Програма и предизборни Обещания!

По Съвест и Убеждения депутат може да гласува в партията си и в парламентарната ѝ група- когато и където се взема решение за позицията на партията в Парламента по даден въпрос! Но веднъж вече взето с Мнозинство там решение, такъв депутат/дори и ако е гласувал "Против!" в партията и в ПГ на партията/, НЕ трябва да гласува в пленарната зала различно от взетото с Мнозинство в партията и в парламентарната ѝ група решение! Но той има право да изкаже/отделно/ от трибуната на Парламента и своето лично мнение и позиция, по Съвест и Убеждение! ТЧК

 

harmless
снимка на harmless

Партиите изразяват и формират, казва конституцията и не казва нищо за това кой как бил задължен да гласува, уж. Партиите освен това, са съставени от членове. Следователно, членовете на партията изразяват и формират политическата воля. В Конституцията освен това, не се казва нищо за задължителност на партийно решение (каквото и да значи това).

Всеки гражданин, бил той депутат или не, гласува по съвест, свободно и без някой да му диктува - основно право в демокрацията.

Ся, ако някоя партия реши, че не е съгласна, винаги може да изключи въпросният член и ... толкоз.

 

ИвКо

Който партиен депутат има различно лично Мнение от решение ...

Който иска да гласува в Парламента за собственото си мнение, ...

 По прегледно ще е да се добави, че става въпрос за депутат от пропорционалната партийна листа. Има право на лично мнение, но не може да гласува различно. Единственото което може да му се позволи е да се въздържи от гласуване. И разбира се да напусне Парламента, така би трябвало да напуснат всички БСП-депутати не гласували партийната повеля.

 Що се отнася от съществуването на т.н. "независими" депутати в някои от поредните НС, то те освен че са нелогични са и нелегитимни каквото е и гласуването им в съответните НС, а от там поставят и под съмнение легитимността на самото НС. Осмелявам се да забележа, че досега българският избирател не дал за никого от т.н. независими депутати нужният брой гласове за  да бъдат такива в НС. На практика с Правилника си НС анулира изборните резултати като легитимира съществуването на "независими" депутати.

 

Кара Колю
"БСП решава съдбата на 27-те помагачи на Цацаров"

А бе, другари... защо нарушавате традицията и лексикографията? Какви са тия "помагачи"? А? Май взехте да забравяте партизанската терминология??

ЯТАЦИ,  ДРУГАРИ... ЯТАЦИИИИ... 

Какви са тия измислени помагачи?

nobody2

параграф,

няма по-върховен закон от конституцията.

секи устав и практика на партия трябва да бъде съобразен с нея.

секо поведение на секи водач/лидер на партия - също.

 

иначе никогаж няма да се отървем от първичната орангутанщина. ни от шебека борисов, ни от крушовичарката, ни от твойто пиянде-скандалджия сидеров.

тютюн

Библията, в по-широк смисъл де.

Тая конституция - е нема такава всеобща изтривалка. 

Тая конституция успешно оформи безчинствата на престъпния преход. Ама нали всичко минало без кръв. Е, добре се обезкървихме, към приключване сме. 

Както каза бившият другар близнашки - какъв главен прокурор ше искате, като сте политическо малцинство. 

Иначе "крушовичарката" е напълно достатъчно да обясни нюансите в мнението. 

Фюри

Всичко се развива нормално.

Напролет,  герговчетата - аут!

В БСП остава още малко да се освободят от догмите на т.н. "демократичен централизъм" и на практика ще станат най демократичната БГ партия.

Представяте ли си партидата от ГЕРБ да гласува против решенията Му?

Не бе, Будурова, не питам теб!

harmless
снимка на harmless

Чудя се, колко ли ще са недействителните бюлетини и как точно се формират избирателните комисии ? Лично Нинова ли ги избира ?

Фюри

Чуди се. Безплатно е, пък и не боли.

nebenebe

Не е зле. Но нека да видим какво ще се получи като резултат.

fractal
снимка на fractal

От европа трябва да са се научили че партия се ръководи от комисари по отделните ресори даже в ДКМС всеки клас имаше дружинен ръководител и отговорници по различни части спортна политическаидеологическа културно масова 

Курти влезе

Как така без наказание? Значи БСП е още буржоазна партия.

fractal
снимка на fractal

Ленин е казал 

Пазете се от червената номенклатура буржоазия аристокрация 

paragraph39

ИвКО,

/:/ §39: Който партиен депутат има различно лично Мнение от решение ...

Който иска да гласува в Парламента за собственото си мнение, ...

.........................

 По прегледно ще е да се добави, че става въпрос за депутат от пропорционалната партийна листа

.........................................................................................................................

Казал/написал/ съм "партиен депутат"- т.е., НЕ независим кандидат-депутат и депутат! БЕЗ значение дали депутатът е избран с пропорционална или мажоритарна ПАРТИЙНА листа!

Всъщност, това, което съм казал/написал/, а ти си го поокастрил/?!?/, е:

"...Който партиен депутат има различно лично Мнение от решение на партията или на парламентарната ѝ група решение, трябва да има право да го изкаже и в парламентарната група и от трибуната на Парламента, но НЯМА право да си го гласува в пленарната зала!

Който иска да гласува в Парламента за собственото си мнение, нека да бъде така добър, коректен и честен и да се кандидатира като Независим/НЕпартиен/ депутат, а НЕ с листа/ и Програма и Обещания/ на партия! КАЗАХ"...

paragraph39

ДИАГНОСТИК,

/:/ Велика е Корнелата! Догодина ще се закрепи отново на най-високото и ще разчисти ръководството от другомислещите

.........................................................................................................................

НЕ от "другомислещите", а от партийнонемислещите!!!

Партиите са за КАКВО да се направи/ в интерес на членовете, феновете и избирателите на съответната партия/!
А, за КАК да се направи КАКВОТО трябва да се направи, са Фракциите вътре в партиите! И която фракция в партията убеди останалите КАК да се направи КАКВОТО трябва да се прави, това трябва да е позициата на партията НАВЪН!

Несъгласните имат право да изкажат и обосноват личното си мнение вътре в партията и вътре в парламентарната ѝ група- но демократично взетото с Мнозинство там решение е/трябва да е!/ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за тях! А който НЕ е съгласен с това, нека се кандидатира като независим/от партия/ депутат- а НЕ да използва ресурсите ѝ, името ѝ, предизборната ѝ Програма и Обещания на партията пред Избирателите, но само докато стане депутат! ТЧК

 

 

Кара Колю

"В БСП ЩЕ ИЗБИРАТ ПРЯКО ЛИДЕР НА 26 АПРИЛ"

Айдаа... нали не бяхте лидерска партия, бре? 

Де гиди танури калайджийски ?

paragraph39

ДИАГНОСТИК,

/:/ Прав сте! Фракцията на Корнелата е правилната фракция. Останалите са опозицията на едноличната водачка

.......................................................................................................................

ВСЯКА партия си има Устав, одобрен и регистриран в Съда/СГС/, а при регистрацията задължително присъства и дава ОК прокурор!

Ако имаш информация, че БСП се управлява ПРОТИВОУСТАВНО от К. Нинова, тичай веднага в Прокуратурата и доложи! УСПЕХ!

Влез или се регистрирай за да коментираш