Медия без
политическа реклама

Британско-китайски консорциум предлага трети терминал на Летище София

Manchester Airports Group (MAG) и строителният гигант BCEG внесоха оферта за концесията на столичния аеропорт

11 Апр. 2019
Илияна Кирилова

 

Най-голямата британска летищна груп Manchester Airports Group (MAG) подаде оферта в процедурата за отдаване на концесия на летище София, съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.  

MAG участва в конкурса в консорциум с китайския строителен гигант BCEG. Предложението на консорциума към българското правителство съдържа сериозни планове за развитие и реконструкция на съществуващите терминали на летището, както и дизайни за напълно нов Терминал 3, който в завършен вид ще превърне софийското летище в напълно отговарящо за водеща европейска столица, се посочва в съобщение на транспортното министерство.

 

МAG очаквано влиза в състезанието, тъй като още миналия октомври обяви, че има сериозен интерес към концесията на софийския аеропорт. Компанията управлява три от основните летища във Великобритания – "Манчестър", "Лондон Станстед" и "Ийст Мидландс" и предоставя услуги на шест аерогари в САЩ.  

Китайската BCEG пък строи най-големия авиационен проект в света – пекинското международно летище Daxing. То ще бъде най-голямото летище в света, а съвсем скоро проведе първите си пробни полети.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата