facebook
twitter

Горещи новини

Болтън: Националната сигурност на САЩ е "атакувана отвътре"

1038
ЕПА/БГНЕС
Джон Болтън

Бившият съветник по националната сигурност на американския президент Доналд Тръмп - Джон Болтън, отправи изненадващо предупреждение в профила си в "Туитър". "Вероятно е очевидно, че ангажиментът на страната ни към нашите приоритети в областта на националната сигурност е атакуван отвътре. Америка е объркана. Нашите врагове не са. Трябва да направим приоритет националната сигурност на САЩ", написа той.

Публикацията на Болтън в "Туитър" беше направена дни след като той обяви, че неговият профил в социалната мрежа е бил "освободен", след като Белият дом е блокирал достъпа му до него. Болтън e много желан за свидетел в изслушванията на Конгреса в процедурата по импийчмънт, разследваща дали Тръмп е оказал натиск върху Украйна да разследва неговия политически съперник Джо Байдън. Адвокатът на Болтън предположи, че съдебната заповед, която постановява бившият адвокат на Белия дом Дон Макган да се яви пред Конгреса, няма никаква връзка с това дали клиентът му и друг бивш служител в областта на националната сигурност, когото той представлява, ще дадат показания.

Изявлението на адвокат Чарлс Купър имаше за цел да притъпи публичните спекулации, че решението на съда по казуса с Макган може да повлияе на действията на собствените му клиенти или да спре дело на един от тях, противопопоставящо се на разследването в Конгреса за импийчмънт. Коментарите на Купър последваха решение на съдия в отделно дело в понеделник, изискващо Макган да се съобрази с призовка, свързана с разследването на специалния прокурор Робърт Мълър. Съдията Кетанджи Браун Джаксън написа, че дори и най-близките съветници на републиканския президент, които получават призовки от Конгреса, не могат да "пренебрегнат или да се противопоставят на задължителния процес в Конгреса по заповед на президента или по друг начин".

Правната комисия към Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) поиска да разговаря с Дон Макган, емблематичен свидетел в разследването на Мълър относно възпрепятстване на правосъдието (от страна на Тръмп), месеци преди сегашното разследване за импийчмънт, съсредоточено върху взаимодействията на президента с Украйна. Но въпреки това резултатът може да доведе до подновяване на опитите на демократите в Камарата да принудят даването на показания от други високопоставени служители в разследването за импийчмънт, което затруднява тези официални лица да твърдят, че имат имунитет от разпит от Конгреса.

Все още няма коментари

Още

Самюел Джаксън агитира за изборите с псувни на 15 езика

19.09.2020

512 3
Иван Гешев съобщи за 4 жертви след автогонка в Каварненско

17.08.2020

Обновена

3467 36
КС поряза Гешев да разследва президента

30.07.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

11750 128

Влез или се регистрирай за да коментираш