Quantcast

Медия без
политическа реклама

Болница настани здрава жена в COVID отделение

27 Май 2021

Здрава жена постъпи в COVID отделение в Сандански, за да се грижи за болната си майка. МБАЛ "Св. Врач" пристъпва към необикновеното решение поради липса на персонал, показа репортаж на Нова телевизия.

Елена Недева живее в Пловдив, но тръгва за Сандански, след като 90-годишната й майка Катерина Бурова се разболява. Възрастната жена се оказва с COVID-19. Лекарите я приемат за лечение в специализираното отделение при едно условие - дъщерята също да остане в болницата, за да се грижи за майка си.

Така вече два дни Елена е с майка си в болницата. Жената твърди, че стои вътре без никакви защитни средства. "Aз съм си с дрехите, с които съм пътувала от Пловдив за Сандански, с една маска обикновена, боса, с чехли. С една нищо и никаква маска, няма ръкавици, няма нищо, никой не е предявил претенции към мен да бъда облечена по друг начин", твърди Елена. 

"В момента всички вътре са със защитните облекла, майка ми е по една рокля, както сме тръгнали и с една обикновена маска. Без никакви други предпазни средства. Даже днес ме помоли да й купя и да й донеса дезинфектант", посочва и синът на Елена. 

От болницата обясниха, че единствената причина да настанят здрава жена в COVID отделението е, че не е имало кой да се грижи за майка й. "Тези хора с разрешение от ХЕИ се изолират в отделни стаи, понеже майка й не може да се обслужва сама, това се е наложило. Има персонал. Имаме един санитар на всички болни. Това е в полза на болната. От човешка гледна точка", заяви д-р Огнян Благоев от МБАЛ "Св. Врач" - Сандански.

Въпреки стремежа за човешка гледна точка обаче необичайната ситуация е предизвикала грозни сцени. "Преди 6 месеца погребах съпруга си от COVID, сега аз съм подложена на риск да се разболея. Някой ще ми гарантира ли, че ще мина през този COVID ей така с песен", пита жената от прозореца на отделението. На настоятелните й въпроси защо не я пуснат да излезе, лекар й казал: "Някой трябва да гледа вашата майка. Това не е моята майка, нали?". Елена твърди, че медицинска сестра я е обвинила, че не иска да гледа майка си, "защото трепери за собствената си кожа".

Елена Недева за втори път попада в общественото внимание заради пандемията. Нейният съпруг бе един от хората, които миналия ноември починаха, без да дочакат лечение. Разтакаван два дни в няколко болници, които отказват да го приемат, 70-годишният мъж накрая бе приет със сатурация 40 и почина.

Ключови думи:

COVID-19, Сандански, болница