facebook
twitter

Горещи новини

Бисер Петков: Минималната работна заплата се вдига с 50 лв. догодина

80 000 души имат право на социална помощ и придобивки, обобщи социалният министър
4963
Илияна Кирилова

1208 лв. е средната работна заплата за първото тримесечие тази година, според Националния статистически институт, каза през bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той изтъкна, че все още има голямо неравенство при доходите на хората в различните райони на страната - най-тежко е положението в Северозапада, докато в София, например, - където има инвестиции, доходите растат.

Петков обаче твърди, че правителството успява да повлияе на политиката на доходите с увеличаване на минималната работна заплата и допълни, че за 2019 г. е заложено минималната работна заплата да се увеличи с 50 лв. и да стане 610. Според министъра България е рекордьор (в ЕС) по ръст на минималната работна заплата, но предупреди, че основният проблем е, че тази класация у нас стартира от много ниско ниво.

Правителството увеличи и размера на помощите за отопление, каза още Петков и допълни: "С около 25% са нараснали помощите за отопление на бедни, разшири се и достъпът до тези помощи. Поскъпването на тока, както и увеличението на пенсиите са отчетени при определянето на помощта".

Социалният министър съобщи, че помощ ще има и за хората с увреждания. Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка, като 9500 от тях са заявили нужда от лична помощ, а 8500 са получили направление за такава.

Хората, които имат право на социална помощ и придобивки, са около 80 000. В момента 24 000 ползват личен и социален асистент, като те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба. Според министър Петков, за да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ в размер на около 100 лв., трябва сам да прецени дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както роднини, така и такива, които се занимават професионално с такъв тип помощ, като е възможно да бъдат наети и работещи пенсионери. 

Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и Петков посъветва работодателите да се възползват максимално от това.

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

4777 са останали без работа само за един ден

02.04.2020

Обновена

1588 20
Галъп: 1/3 от българите са с намалени доходи заради коронавируса

01.04.2020

921 10
МТСП пусна денонощен телефон за хората с увреждания

20.03.2020

553

Коментари

sega_reader

Лафазанов в "Улицата":

-Тате ще ми купи колело. Ама друг път.

Invisible

   А пенсиите??

   Няма да ни бъде без кози и без прасета.

Augereau

Ся, че 610 лева е смешна заплата за нормален живот - смешна е. 

Само че нека споменем колко беше през 2007, когато България влезе в ЕС: 180 лв или 92 евро или към 3.5 пъти по-ниска от сега.

Сега намерете нивата на МРЗ в останалите страни от ЕС тогава и вижте колко страни са си увеличили заплатите с над 3.5 пъти - подсказвам, само и единствено Румъния.

През 2007 година, нашите 92 евро МРЗ са били 16.5 пъти по-малко спрямо МРЗ в най-богатата страна в ЕС (Люксембург, където МРЗ през 2007 е била 1520 евро). В момента разликата е ''само'' 8 пъти. Подобна е ситуацията, ако се сравним и със страна от средата на таблицата: през 2007 МРЗ в Словения е 522 евро или 5.6 пъти по-висока от нашата МРЗ. В момента в Словения МРЗ е 800 евро или "само" 3 пъти по-висока от нашата МРЗ. 


Ако погледнете пък покупателна способност (колкото и да ви пълнят главите с глупости трябва да се припомня: БЪЛГАРИЯ Е ВСЕ ОЩЕ НАЙ-ЕВТИНАТА СТРАНА В ЕС), ще видите, че МРЗ в България по покупателна способност е всъщност вече ПО-ВИСОКА от няколко страни в ЕС. Та, така. Така че критиката и постоянното повтаряне, че се движим назад е едно, а обективният анализ - съвсем друго. Всъщност настигаме (а някои дори сме подминали) по-богатите страни що се отнася до МРЗ. Дали това става достатъчно бързо или не - ми то нищо хубаво не е достатъчно бързо и много. Все може още. Но напредък има и конвергенцията що се отнася до нива на МРЗ е факт. 


И преди разни Кайлита, майлита и други подобни ''експерти'', се впуснат в обичайните си плоски доводи без грам данни, а само базирани на лични мнения и предубеждения,  предварително искам да заявя: 

- Не гласувам и не защитавам  ГЕРБ. Смятам, че покупателната способност в България се покачва въпреки тях, а не благодарение на тях. 
- На понасям Владо Каролев
- Не ми обяснявайте колко струва саламът в магазин Диа в село до Валенсия или в Лидл в Дюселдорф). Щото аз ще започна пък да ви давам примери с неща, които са в пъти по-скъпи.  Но така не се измерва покупателна способност. 
- просто отчитам факти, нямам идеологическа мисия. 
- инфлацията изяжда част от това увеличение на МРЗ, много ясно, но цените от 2007 досега не са се повишили с 3.5 пъти. Нито пък инфлацията в България е много по-висока от другите страни, с които се сравняваме.  

Дежурния

Намерете нивата на МРЗ в останалите страни от ЕС тогава и вижте колко страни са си увеличили заплатите с над 3.5 пъти - подсказвам, само и единствено Румъния.

За Румъния има една немаловажна подробност. По някое време, осигуровките "от работодател" бяха прехвърлени към "работник" и съответните суми бяха включени в основната заплата, предизвиквайки сериозно увеличение на номиналния размер, без никакъв допълнителен ефект за работещите, само промяна на редовете в осчетоводяването.

В този смисъл 610 лева и осигуровките към тях дават 715 лв с осигуровки от работодател, като това е сумата (около 370 евро месечно), която трябва да се сравнява с други страни като МРЗ

sega_reader

Колега, може и да не си гербер, ако е така прощавай, но много герберско ти е изказването.

Времената вече се менят и не телевизора, а хладилника е по-важен за обикновения българин, който не е гербер.

Augereau

Конкретно по тази тема и конкретно под моето мнение, да коментираш без числа и данни е като да правиш секс онлайн - може да е забавно, ама не е същинската работа. Вятър. Алабала. 

sega_reader

Нямам нищо лично против, даже напротив, малко останаха коментарите които наистина съдържат някаква информация, за което те поздравявам.

Не ме напуска мисълта, че изказванията на хората са пряко свързани с това какво е тяхното лично благосъстояние.

В някои статии обикновено пишат така: "Иван Иванов /35/, се срещна с Василка Петкова/27/".

По този начин четящият се ориентира за възрастта на цитираните хора.

Аз бих предложил нещо друго:

"Иван Иванов / 1500/ се срещна с Василка Петкова/ 1200/".

Не е зле, нали ?

Само че има едно "но".

Най-голямата тайна в България не са военните тайни, нито разузнаването, а това кой колко реално получава.

Augereau

Не ме напуска мисълта, че изказванията на хората са пряко свързани с това какво е тяхното лично благосъстояние.

Разбира се, че са свързани. В това няма съмнение - едва ли някой, който едва свързва двата края с МРЗ ще повярва на когото и да било и на каквито и да било статистики и данни, че всъщност нещата са по-добре спрямо преди 12 години, примерно. Но това не променя фактите. Аз не говоря за усещане за покупателна способност, аз говоря за покупателна способност. Не че усещането не е важно. 

geo_19

Аз съм смятал инфлацията от 2000 до 2018 г. (по-точно взех я от сайта на НСИ). Трябваше ми да погледна дали да актуализирам наема на един коректен наемател, щото по договор наема да се повишава с темповете на инфлация, а аз цели 17 години не бях прибягвал до тази опция (наемаелят ми е много коректен и на 1-во число винаги си плаща наема, а ако закъснее до 2-ро число поднася куп извинения). Но като видях, че инфлацията за тези 17 години е само 16 % веднага се отказах да правя каквито и да е актуализации... 

----

Това го споменама заради ръста на МРЗ през този период. Тъй като и аз съм работодател в известен смисъл, плащам възнаграждение от една МРЗ по граждански договор на едно лице пенсионер за извършване на определени действия. Плащах му от наема, който и тогава и сега е 300 лв./месечно. В началото но 2000-те години му плащах, а и за мен оставаше. Дойде време 300 лв. от наема да не стигат и започнах да додавам от други източници и стигнахме до 400 лв. на която кота спрях да увеличавам.  На неговите подмятания за вдигане на възнаграждението основавайки се на поскъпване на живота му показах данните на НСИ и той млъкна...  Та няма да мръдна от достигнатото ниво от 400 лв., ако ще МРЗ да стане 1000 лв., защото моя наем пак ще си е 300 лв. 

Злата_катерица

Айде още инфлация. Цените ще ги вдигнат още преди да я повишат тази прословута минимална заплата.

Starboard

Както са я подкарали да вдигат "минималната", накрая само президента, минпреда и председателите на КЕВР, КФН и НАП, няма да са на "минимална". А ... и БНБ ))

kaily
снимка на kaily

Сега, хората ги интересува какво им е положението и къде ще са по-добре. И сега, и вчера, и през 2007. Затова повече работят навън отколкото навътре.

А менуркувците да си бучат нос у статистиката, щом тя ги храни.

First Strike

Махнете данъците за доходи до 1000 лева, иначе е все тая.

Скрудж

Данъкът върху 1000 лева е 100 лева. Висок ли е? 

kaily
снимка на kaily

В Испания, Англия и Франция е 0 лева.

Нисък ли е?

отворко

Лoвkия

Augereau, всеки, който не пцуе герп, е мръсен гербераст, здравите сили хич не харесват опитите за обективност.?

Скрудж

В момента в България има сравнителна стабилност на доходите и висока покупателната способност.

Който твърди обратното е лъжец.

Колегата Augereau е описал всичко, точно и ясно!

kaily
снимка на kaily

В коя България, бе? В ония 3 млн, дето работят навън? В ония колко милиона пенсии с 200 и под лв?

Ила за малцината клатику ковци по жълтите павета и наоколо?

Bacho Кольо

Най-лесното нещо за българския чиновник е да обещава пари, които ще трябва да бъдат изкарани от друг.

Bacho Кольо

.

First Strike

Данъкът върху 1000 лева е 100 лева. Висок ли е? 

1000 лева много ли са?

Дежурния

Аз съм смятал инфлацията от 2000 до 2018 г. (по-точно взех я от сайта на НСИ). Трябваше ми да погледна дали да актуализирам наема на един коректен наемател, щото по договор наема да се повишава с темповете на инфлация, а аз цели 17 години не бях прибягвал до тази опция (наемаелят ми е много коректен и на 1-во число винаги си плаща наема, а ако закъснее до 2-ро число поднася куп извинения). Но като видях, че инфлацията за тези 17 години е само 16 % веднага се отказах да правя каквито и да е актуализации... 

Трябва да се смята или гледа по-внимателно. От началото на 2000 г до края на 2018 г калкулаторът на НСИ дава инфлация 106.2%.

За същия период, номиналната МРЗ заплата е нараснала от 79 до 560 лв (от началото на 2019г) или със 708,9%. По тези данни, реалното увеличение на МРЗ е около 344%. Това изобщо не означава, че с МРЗ в България се живее добре, а че все пак има много сериозно увеличение, въпреки празните приказки по темата.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×