facebook
twitter

Горещи новини

Бисер Петков: До месец става ясно с колко се увеличават пенсиите

2076
Илияна Кирилова

В началото на идния месец ще е ясен точният процент, с който пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2020 г. Очакванията са за повече от 6 на сто, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в русенското село Баниска, предаде bTV.

По негови думи изчисленията са на база на достигнатия досега ръст на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени, чрез който по швейцарското правило се формира процентът за осъвременяване на пенсиите. "Въздържам се да обявя конкретно число, защото още сме в началото на финалната фаза за подготовка на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Точният процент на увеличение би трябвало да бъде ясен в началото на идния месец", посочи Петков.

Той коментира и предложенията на депутати и работодатели, свързани с изплащането на обезщетения за временна нетрудоспособност. Работодателите искат първите три дни от болничния да не се изплаща от тях. Министърът обясни, че тези предложения ще се дискутират. "Знае се, че се злоупотребява от хора, които по-скоро се нуждаят от допълнителен платен отпуск, отколкото от лечение. Затова се търсят мерки, чрез които да се намали това ползване на болничния и ощетяване на бюджета, а оттам на всички нас", изтъкна Бисер Петков 

  

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

141.63 лв. става социалната пенсия за старост от 1 юли

27.05.2020

63 1
Над 81 000 българи са "фантоми"

05.05.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

3808 15
Всеки трети се пенсионира с недостатъчно стаж или възраст

20.04.2020

ЯНА НИКОЛОВА

4898 1

Коментари

Дагоев

Предизборен блъф. За коя година става въпрос? Това го знаем че ще дадат по десетина лв. на малките пенсии. Нищо ново. Не щем увеличение по швейцарски, искаме актуализация.

paragraph39

/:/Бисер Петков: До месец става ясно с колко се увеличават пенсиите

..........................................................................................................................

ВЪХ?!

И в същото време:

А "Русия въвежда пробно 4-дневна работна седмица"-

17 Септ. 2019- в. "СЕГА"

ГАМЕНЧЕТО

А нема нужда да се абиш-максимум 2 лева.

deqerven
снимка на deqerven

 На 300лв- 18лв, от юли догодина. Нещастници.... Ми в труден процес са- изчисляват колко пенсионера ще умрат до юни 2020 и с какъв ресурс разполагат за оцелелите. Вероятно чакат прогнозата за зимата, щото една е смъртността при - 7° минимални, друга - при  - 17°. Дето един колега пише винаги--Сократе, Ловки?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×