Quantcast
Австрия издирва руски шпионин | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Австрия издирва руски шпионин

1255
БНР BUNDESMINISTERIUM

Австрийските власти са обявили за международно издирване руски гражданин, за когото се смята, че е вербувал полковник от армията на Виена, който шпионирал в полза на Москва в продължение на 30 г., предава БНР като се позовава на Би Би Си. Издадени били европейска и международна заповед за арест.

Полицията в Залцбург уточнила, че 65-годишният Игор Егорович Зайцев е агент на руското Главно разузнавателно управление и че е направлявал дейността на заловен в края на миналата година за шпионаж в полза на Русия 70-годишен полковник от резерва на австрийската армия.

Австрийското контраразузнаване смята, че Зайцев действа в ущърб на Виена още от 80-те години на миналия век.

Полицията смята, че полковникът е спечелил стотици хиляди евро в замяна на информация, включително за подробни детайли за австрийските въоръжени сили и техните оръжейни системи. 

Миналата година австрийският военен министър Марио Кунасек заяви, че случаят е бил разкрит с помощта на друга европейска разузнавателна агенция, припомня Националното радио.

Австрийски медии съобщиха, че полковникът е бил изключителен професионалист и е работел в армейски контролен център в провинция Залцбург.

Първоначално той сътрудничил на полицията, но отскоро отказал да говори за разкрития от разследването на случая, който предизвика дипломатическа криза между Москва и Виена миналата година, посочва още БНР.

 

Още

ЕС обвини Русия в кибератаки преди изборите в Германия

24.09.2021

444
Най-важните руснаци без Путин влизат в нов черен списък на САЩ

23.09.2021

2889
След разговор с Байдън Макрон реши да върне френския посланик в САЩ

23.09.2021

750