facebook
twitter

Горещи новини

Атанаска Дишева: Думите на Иван Гешев към мен бяха заплаха

Искам КС да тълкува повторното гласуване за главен прокурор, обяви членът на ВСС и доскорошен върховен съдия
3377
БГНЕС

Усещането ми от думите на г-н Гешев към мен бе за заплаха. Начинът, по който беше направено изказването му, препратката бе недвусмислена, маниерът и начинът, по който ми се изсмя накрая ме накара да се почувствам така. Това заяви пред Би Ти Ви членът на ВСС Атанаска Дишева по повод отправените към нея заплахи по време на втория дебата за кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на страната.

Сотир Цацаров настояваше да говори с мен по време на почивката. В негово присъствие и на г-н Чолаков г-н Гешев излезе от кабинет на етажа, застана над Цацаров и мен и ми каза думите, които споделих и пред целия съвет: "Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник.“ Попитах - заплашвате ли ме? А той каза" Не, не!" и се изсмя... „Нямам намерение да ставам общински съветник и никога не съм имала такова”, заяви съдия Дишлиев.

Цацаров ми говореше, че г-н Панов не бил толкова бял и чист, колкото съм смятала. Очевидно според него логиката е, че щом не подкрепям г-н Гешев съм в лагера на г-н Панов. „Не съм твърдяла такова нещо (че Панов е бял). Поставянето ми в лагер е погрешно. Това, че имаме едни и същи виждания по тълкуването на закона не означава, че сме се сговорили”, заяви Дишева. По думите й хората трябва да имат лично мнение, което да аргументират и аз имам такова. В коридора има камери, но не знам дали е записан разговорът. Никой в залата не отрече, че е бил точно такъв разговора. За мен това е лично. Показването на страх не е начин да се покаже какво се случва.

Малко ме притеснява тиражирането на страха, не искам да ми се създава образ на страхлив човек. Но това което виждам, това което се случва с хора, които на мълчат, се вижда. Явно дразня определени хора, дразня определени медии с мнението си. Едничкият ми глас не може да промени везните във ВСС, но това за мен не означава да си мълча, както правят много други. Това е въпрос на характер и лично разбиране. Не знам дали е лесно да се замълчи, за мен това би било по трудното, за добро или за лошо.

Обясних и тогава, че съпругът ми е бил около 4 месеца член на „Да, България“. Той публикува веднага след дебата във ВСС декларацията си за напускане.  Беше показателно и сега изглежда така, че за първи път се появи информация за това членство на съпруга ми в момента, когато аз подадох документите си за членство във ВСС.

Абсолютно съм убедена, че г-н Кирилов знае този факт, че съпругът ми не е член на тази партия, както и че много добре знае, че не се кандидатирал за общински съветник. Дали очаквам, не бих казала, но мога да кажа, че искам въпросът за процедурата за избор на главен прокурор да се отнесе към Конституционния съд. Според мен текстът е лаконичен и следва да има тълкуване. Има много въпроси по конституционния текст на чл. 129, ал. 2 и какво трябва да прави ВСС в случай на президентско вето при избора на обвинител №1, обяви още тя пред Би Ти Ви.

56

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гешев увери, че ще провери приватизацията на Булгартабак

20.02.2020

Обновена

2767 24
Вятър на устата

20.02.2020

9121 14
Каква е целта на прокурорския кьорфишек с приватизацията

Коментари

Страници

Minderbinder

Г-жата силно преекспонира субективните си възприятия в последен опит да внуши на Президента да не подпише.

Хумангоид

Може, ама НК не поставя ограничения в степента на възприятие за заплахата: силно, по-силно... там изискването е за основателно притеснение за изпълнението й, и престъплението "заплаха" е осъществено. Пък госпожата е вече обезпокоена... Е, лично ние виждаме отсега как прокуратурата няма да повдигне обвинение, защото Гешев още не е бил подписан от Президента, респ. не е бил главен таквоз и не е имало причина госпожата да се чувства заплашена... Обикновен цинизъм, да не кажеме друго...

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Грешев просто е бил превъзбуден от новоназначението си.И се е присмял на колежката си съвсем по детски.Като хлапе, на което са му купили току-що сладолед.Предполагаема поведенческа възраст на извършителя-около трети клас в начално училище.Фактическата възраст не е толкова важна.....

Nick F

Да де ама на тригодишните не им дават да управляват прокуратура. 

Джиджи

Да де ама на тригодишните не им дават да управляват прокуратура. 

??

Solace

Както виждаме - дават им...

subject

"Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник.“ Попитах - заплашвате ли ме? А той каза" Не, не!" и се изсмя...

 

Аз ли съм емоционален инвалид, дамата ли има плашливо сърце ... не зная. Поне аз не виждам никаква заплаха. Според мен, дамата би трябвало да се консултира с психолог и да потърсят заедно защо един обикновен въпрос предизвиква страх.

Su38

Праилникът на ВСС за избор на гл. прокурор противоконституционен ли е, че налага повторна процедура след ветото на президента, а не само прегласуване?
Явно Радев трябва да се обърне и към ВКС за тълкувание, и към КС за конституционност на този правилник, защото ВСС е особен вид администрация...

А не Близнашки да ми се лигави по телевизията. Имах по-добро мнение за него.

Джиджи

С мнението си за Близнашки, Су, направо ме изумяваш ... ???

Paranormal

Нали сте срещу статуквото, ей я Анастаска - типично статукво от миналото. Прилича на дамска проекция на костовия сектантизъм.

Nick F

Искаш да кажеш че Гешев,  Цацаров,  Магдалинчев и сие са борци срещу статуквото ?  Абе откъде ви намират такива ????

paragraph39

SU 38,

/:/А не Близнашки да ми се лигави по телевизията. Имах по-добро мнение за него.

..........................................................................................................................

БЛИЗнашки!

ТЧК

Paranormal

Най-големият враг на прогреса трябваше да е бкп, така е редно да бъде. Обаче се оказа, че са мутантите от "градската" ""десница"".

Nick F

Ако под прогрес разбирате всичката власт на милиционерите, не мерси от такъв прогрес.

Stоrmbringer

"Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник.“ Попитах - заплашвате ли ме? А той каза" Не, не!" и се изсмя.

Това само нуждаещ(а) се от специализирана помощ в "Свети Наум" може да приеме за заплаха.

 

Nick F

За феновете на Гешев единствената заплаха е контролен изстрел.

fractal

Дишай не дишай

Живей не живей

Дишам значи живея

 

fierсe
снимка на fierсe

айда на амбразурата гешева!???

subject

Може пък Гешев да се смее демонично и това да е уплашило дамата.

paragraph39

Справка:

 

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

...

Глава шеста
СЪДЕБНА ВЛАСТ

...

Чл. 133.
Организацията и дейността на Висшия съдебен съвет, на съдилищата, на прокурорските и на следствените органи, статутът на съдиите, прокурорите и следователите, условията и редът за назначаване и освобождаване от длъжност на съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите, както и за осъществяване на тяхната отговорност, се уреждат със закон.

..............................

ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Обн. ДВ. бр.64 от 7 Август 2007г.

...

Раздел II.
Дейност и организация на Висшия съдебен съвет

Чл. 30....

(2)...

...

15. приема правилник за организацията на дейността си и за дейността на администрацията на Висшия съдебен съвет, който се обнародва в "Държавен вестник"

..............................................................................................

Ерго, изготвянето и прилагането/ и спазването!/ на въпросните ПРАВИЛА ЗА ИЗБОР НА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ КАСАЦИОНЕН СЪД, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД И ГЛАВЕН ПРОКУРОР са повелително/ а НЕ пожелателно!/ изискване на Закона/ЗСВ/, който пък е повелително/ а НЕ пожелателно!/изискване на Конституцията!

Сиреч, нарушаването на подзаконови повелителни правила на повелително изискван от Конституцията Закон/ЗСВ/, е НАРУШАВАНЕ  и на този Закон и на Конституцията!

Аз поне така схващам и разбирам нещата! И, според мен, НЕ личностните характеристики на Гешев са големият и важен проблем на Казуса по избирането му, а НАРУШАВАНЕТО на Правилата- и оттам и на  Закона и Конституцията- което прави избирането НЕлегитимно!!! При това НАРУШАВАНЕ, извършено от "мастити върховни" магистрати! ПФУ!

КАЗАХ!

subject

Нищо особено не каза. Някакво хипотетично нарушаване на правила, но нищо конкретно.

Стоф

Точно така. Нарушаването на закона от ВСС означава само едно - мафиотска структура. 

Антей

 

Съдия Дишева пред журналисти:

 

"Препращането към общински съветник,

според мен беше - препращане към кариерата на 

вече един бивш съдия (Методи Лалов), който не мълчеше.

 

А изборите вече минаха ..." и прочие ... има го из нета.

 

Представете си сега, че действията могат така да се развият,

 

че съдия Дишева би могла да се окаже спасителят за Гешев, 

с настояването си - да се прекрати досегашната

и да се открие нова процедура за избор, което колегите й отхвърлиха.

 

За въпросния "Правилник" иде реч, пояснен отлично от двама от 

колегите по-горе онзи ден.

 

Но да видим.

.........................

 

п.с. А единия от колегите - прецизния paragraph39

вече го е припомнил отново!

 

✌️ :)

 

 

 

Хулиган

Май Татяна Дончева най-точно го каза:

Проблемът не е, как се избира Гешев.

Проблемът е, че Гешев е милиционер...

http://www.drago.info/index.php/2019/08/09/svatbat...

Джиджи

??✌️ – и за Татяна Дончева, и за теб.

 

Защото наистина ТОВА епроблемът ❗️❗️❗️

musana

reshgenieto na BCC e protivokonstitucionno i kato takova ne porajda zadaljenie nito za prezidenta nito za koito i da e organ i grajdanin.,prezidenta ne trqbva a i nqma pravo da pravi neshto vaz osnova na protivokonstitucionno reshenie nito dori da sazira KC koito e nedovole toj da sazira

 

 

slavabg

Фактът, че гешуф се покри след този случай, говори, че е оплескал чаршафете ?

 

... май, май, ще се размине с назначението ?

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Г-жата силно преекспонира субективните си възприятия в последен опит да внуши на Президента да не подпише.

Предвид, че след края на мандата и ВСС ще реши къде да я прати, можем да направим обоснованото предположение, че г-жата има основания да се притеснява за бъдещата си кариера.

Liubo50

Братът на избрания за главен прокурор Иван Гешев е сред най-авторитетните служители на НСО и началник на охраната на президента Румен Радев, пише таблоидът "Галерия".

Както повелява дискретността на професията му, Георги Стоименов Гешев избягва всякакви медийни изяви.

Аристократ по природа, интелигентен мъж, който държи на думата си, с ясен и изключително подреден и премерен изказ - така го описват колегите му. Именно от тях Гешев е сочен за образец на служител в системата. Вероятно това е и причината той да е в центъра на единствения филм, сниман досега за НСО, по повод кръгла годишнина на службата.

Негови подчинени припомнят, че Георги Гешев, който е изявен каратист, е бил плътно и до президента Георги Първанов. Дългогодишната му успешна кариера не се дължи на израстването на брат му в прокурорската йерархия. Напротив - неговият пробив в системата е в годините, когато Иван Гешев работи още като редови служител.

Парадоксът тук е, че точно Румен Радев, за чиято сигурност се грижи Георги, отказа да подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Сред мотивите на държавния глава за своето решение е това, че е номиниран само един кандидат за обвинител №1, което отнемало престижа и легитимността на главния прокурор. Радев подчерта, че очаква истинско състезание за високия пост, което няма нищо общо с любопитния факт, че братът на Иван Гешев е шеф на охраната му.

Докато бъде избран нов главен прокурор, а и след това основната отговорност за сигурността на президента ще продължи да носи шефът на охранителите му Георги Гешев.

Яничорбаджи

По кафенетата се говори, че Гешев не е слуга на Закона,а е обикновен прислужник... 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш