facebook
twitter

Горещи новини

Ангелкова: Няма гаранционен фонд за щетите в туристическия бизнес

578
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Откакто "Томас Кук" обяви фалит, ние сме в непрекъснати срещи с представители на туристическия сектор – както хотелиери, така и туроператори. Подготвяме лято 2020 с оглед пренасочване на капацитета на "Томас Кук" към другите големи туроператори. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Имаме уверението на всички големи туроператори, че ще имат увеличение между 10% и 20% за нашия пазар, което ще помогне да се компенсират загубите", посочи министърът. По думите ѝ това е ключово както за запазването на капацитета на чартърните програми за България, така и за запълването на хотелите.

Според министър Николина Ангелкова няма информация за нестабилност и за други фалити на туроператори.

"От разговорите, които провеждам в чужбина, разбирам, че останалите туроператори ще се опитат да привлекат клиентите на "Томас Кук", обясни тя.

Гаранционен фонд няма, посочи Николина Ангелкова в отговор на въпрос как ще бъдат компенсирани потърпевшите в бизнеса от фалита на "Томас Кук".

"Застраховката "Туроператор", която всеки е длъжен да има, покрива само и единствено рисковете и щетите, свързани с крайния потребител – туриста. Няма застраховка, която да покрива рисковете при настъпване на фалит по отношение на доставчиците", обясни Николина Ангелкова.

Тя добави, че "Астрал Холидейз" има 700 000 лв. застраховка, претенциите са за малко повече от половината от тях, изплатени са 200 000 лв. "Клиентите им са общо около 300, имат ресурс да се разплатят с всички", обясни министърът.

Туроператорите в националния регистър са около 3500, от тях само 18 са тези, които имат застрахователно покритие над 1,4 млн. лв., посочи още Ангелкова. Според нея се води дебат за законодателни промени, чрез които да се увеличи минималното покритие по отношение на задължителната застраховка за туроператорите.

"Към момента около 1140 туроператора поддържат минимална застраховка от 25 000 лв., която при едно настъпване на такова обстоятелство по никакъв начин няма да покрие щетите на туристите",  заяви министърът.

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Марияна Николова призова от Мусала българите на разходки в планините

22.09.2020

Обновена

2908 20
Държавната помощ от €35 за седалка в чартър се оказа провал

19.09.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

3087 4
Гражданското общество създаде Етична комисия за подигравките с вътрешния вид

Коментари

nottheone

мирише като да се подготвят да ударят нещастния потребител с още един гаранционен фонд за защита на некадърния и алчен български бизнес.

Rattrack

Всичкитe над 3000 туроператори/агенти изсипват около 15 млн лева годишно в джобовете на застрахователите и тези пари са единствено за покриване на щетите на потребителя.
Има си съвсем друга застраховка трета страна, която би се задействала при фалит на контрагент, било то тур оператор или авиокомпания. Но в случая с Томас Кук и тя щеше да е излишна, ако хотелиерите бяха изисквали предплащане, каквото правят с останалите си партньори.

Туканът министър първо не познава добре материята и второ непрекъснато се опитва да обслужва както застрахователното лоби, така и това на едрите хотелиери по морето.

sega_reader

За Гаргамел не съм сигурен дали има абонамент за вестника, допускам че попада тук просто от глупост.

Сгугню
снимка на Сгугню

Няма гаранционен фонд за щетите в туристическия бизнес

Е, защо пък трябва и да има?

Това е вид бизнес - развиваш дейност с надежда за печалба, но и с риск за загуба.

Що някой друг, еле па обществото, трябва да ти покрива риска от загуба?

Ти да не би печалбата си да я делиш с обществото?!

Да си заделят, ако желаят, хотелиерите, част от печалбата и да си направят такъв гаранционен фонд.

Моите5стотинки

точно така не ни трябва нова бюрократична хранилка, Държавата да не се меси в тези отношения....

Nashenec

И тази е министър ?!

Ами Томас Кук е бил в това състояние повече от 5-6 г. и се е чакало всеки момент да се случи. Толкова ли нищо не разбира от ресора си, че даже един анализ на риска не е спретнала ?!

Mickele

Г-жо Министър, "Няма гаранционен фонд за щетите в туристическия бизнес" - не говорете глупости.  Не може и да има такъв фонд. Това са търговски взаимоотношения, регламентирани с договори, където трябва да са предвидени всички рискове. В туристическия бизнес са ви необходими две неща:

Първо, да останат само туристическите агенти. Туроператори могат да бъдат само фирмите, които предоставят услуги в областта на туризма: хотели, авиокомпании, фирми осъществяващи ЖП и автобусен транспорт, екскурзоводи, СПА центрове и т.н. Тези фирми могат да продават само собствения си  продукт директно на клиента /днес интернет позволява това и то става елементарно/ или чрез туристически агенти, които имат сериозен опит в бранша. Туроператорите регламентират бизнес отношенията си с Агентите чрез търговски договори в които договори по принцип съществува клауза за гаранция или предплащане от страна на Агента към Туроператора /хотела, авиокомпанията и т.н./ Ако фалира Туристически агент и не плати на Туроператора услугата, ако не е предплатена, то хотела или авиокомпанията ще си приберат парите от гаранцията. Тук не ви е нужен застраховател. /Можете да проучите практиката на Пътническите агенти с IATA/

Второ в пакетната цена, която Турагента ще предостави на клиента си да се включат и две задължителни застраховки, освен здравната и такава покриваща рисковете при фалит на Туроператор /хотел, авиокомпания и т.н./, като тя бъде индивидуална за всеки клиент по отделно. Тази застраховка би трябвало да обезпечи връщането на клиента в страната, ако е започнало пътуването, но не и възстановяване на заплатената от него сума на Туристическия агент при незапочнало пътуване. Като изцяло търговски отношения в този случай пътника може да се обърне към съда и да си потърси парите от Турагента, а и да внимава на кой Турагент ще се довери. 

И така, горното е елементарно за реализация, но трябва мисъл!!!

paragraph39

/:/"Застраховката "Туроператор", която всеки е длъжен да има, покрива само и единствено рисковете и щетите, свързани с крайния потребител – туриста. Няма застраховка, която да покрива рисковете при настъпване на фалит по отношение на доставчиците", обясни Николина Ангелкова.

.........................................................................................................................

Пак тинтири-минтири и ала-бала! ПФУ!

А нима НЕ е Щета за крайния потребител- туристът, който си е планирал и платил предварително почивката, която обаче НЕ получава, поради фалит на някой по веригата преди него, и този Някой НЕ връща парите и НЕ компенсира туриста?!

Туроператорът, хотелиерът, ресторантьорът НЕ са "крайни Потребители" на туристическата услуга"- туристът е такъв! ТЧК

PlaNed
снимка на PlaNed

Хайде, стига бе!

Това за "холидейз", истина ли е? Толкова шум вдигнаха!

"Клиентите им са общо около 300, имат ресурс да се разплатят с всички"

Здравка
снимка на Здравка

Няма да коментирам големият бял нелебед, който ката ден ни ощастливява с министерстването си, но ще си позволя да припомня нещо елементарно.

Един договор влиза в сила тогава, когато е подписан от всички страни в него. Никой никога не е опирал пистолет в челата на българските хотелиери да се договарят, или не с определен туроператор. И тук процесът е съвсем стандартен. Проект за договор и ценова оферта се изпращат предварително по мейла. Клаузи и условия се обсъждат предварително. След това се договарят дата и час за подписването на одобрения вече проект. Която и да е от страните може да откаже нов договор след изтичане на текущия. 

****

Какво пречи на БХРА да създаде свой гаранционен фонд подпомагащ  застрашени от фалити хотелиери и ресторантьори? 

Влез или се регистрирай за да коментираш