facebook
twitter

Горещи новини

Ангелкова: Имаше негативна кампания, но спадът в туризма е едва 0,8%

Министърът призова за вдигане на застраховката „Отговорност на туроператора“
758
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"2019 г. е трудна и изпълнена с много предизвикателства пред туризма, но постигнатите до момента резултати са много добри дори спрямо миналогодишните исторически рекорди. От януари до септември чуждестранните визити у нас са над 7,8 млн., като спадът спрямо същия период на 2018 г. е едва 0,8%. По данни на БНБ за периода януари-август 2019 г. приходите от международен туризъм възлизат на над 2,8 млрд. евро, като спадът е 0,3%. Добри са данните и за лятото - в местата за настаняване с поне 10 легла в страната през периода от юни до септември 2019 г. приходите от нощувки са с ръст от 4,5 на сто в сравнение със същия интервал на 2018 г."

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова на заседание на Националния съвет по туризъм в курорта Боровец, с участие на представители на институциите, бизнеса, местната власт и наблюдатели. То бе свикано, за да бъдат обсъдени важни за сектора теми след фалита на британския туроператор „Томас Кук“ през септември.

Ангелкова заяви, че в началото на годината е имало негативна кампания, "която предвещаваше срив на летния сезон", но фактите говорели обратното.

"Секторът има нужда от спокойствие, за да реализира оптимални резултати, отбеляза тя. В същото време при организираните туроператори, и най-вече в националните курорти, се отчита спад между 10 и 18 процента и знаейки това, направихме стъпки за насърчаване на организирания туризъм", допълни тя.

Министърът благодари на премиера Борисов, на финансовия министър Горанов и останалите членове на правителството, което издигна в приоритет туристическия сектор.

"В резултат бе анонсирана подкрепа от 15 млн. лв. за организирания туризъм през рекламата и маркетинга към основни генериращи пазари. Фокус са Германия, Великобритания, Русия и страните от Вишеградската четворка. Процедурата предвижда финансова подкрепа при доказан положителен резултат от отседнали в местата за настаняване, които са регистрирани в ЕСТИ, тоест платили са всички данъци - каза Ангелкова и допълни, че механизмът пилотно ще се прилага за месеците от май до октомври. Ако мярката покаже добри резултати, ще бъде включена в 5-годишен период с допълнителен ресурс.

Ангелкова изказа признателност към бранша и институциите за мобилизацията и изрази надежда с общи усилия на всички тези резултати да бъдат постигнати и през 2020 г., което ще е отново сериозно предизвикателство. Тя акцентира на продължаващите срещи с големи туроператори и представители на чуждестранни институции, за да може да се подготви добър летен сезон през 2020 и 2021 г., като бъдат пренасочени към други компании заявките за настаняване и седалките в полетите към България след фалита на „Томас Кук“.

Министър Ангелкова поясни, че българското законодателство предвижда застраховка, която касае само крайния потребител. "Допълнителни застраховки не са задължителни по европейското и българското законодателство и ние не можем да се месим в частноправни отношения. Всички щети за туристите след фалита на „Томас Кук“ са покрити, заяви още тя. Що се отнася до доставчиците, те трябва да се конституират като кредитори според съответното законодателство. Колегите са във връзка с Германия, германското Министерство на икономиката и застрахователите и за това браншът бе своевременно информиран", каза още Ангелкова.

В момента е важна застраховката „Отговорност на туроператора“. От общо 3430 регистрирани туроператори и турагенти у нас 1154 са с минимална застраховка от 25 000 лв. и само 18 са с над 1,4 млн. лв., съобщи министърът. Тя илюстрира тези числа с примера, че туроператор с 25 000 лв. покритие и пакет от 600 лв. на турист може да удовлетвори претенциите едва на 41 човека, което е крайно недостатъчно. Вдигането на нивата на застрахователните лимити за туроператори е дебат и в Германия.

Създаваме работна група, за да обсъдим увеличаване на минималния лимит на задължителната застраховка. Министерството на финансите, КФН, Асоциацията на застрахователите и други институции също ще бъдат включени, за да може в срок да се предложат текстове за законодателна промяна и да гарантираме интересите на туристите, анонсира министърът.

Проучваме опита на други страни, свързани с предлагане на туристически услуги от апартаментите за гости и различните електронни платформи за настаняване. Поехме ангажимент работната група, която бе създадена от началото на годината, да предложи текстове със законодателни промени как те да излязат на светло, защото голяма част предлагат тези услуги, но не са регистрирани, поясни министърът.

4В момента се обсъжда ЗИД на Закона за туризма в Народното събрание, предстои първото му четене в пленарна зала. Промените касаят основно статута на националните курорти - каза министър Ангелкова. - Ще положим усилия поне част от приходите, постъпващи от националните курорти, да се реинвестират в тях."

Тя очерта ролята на бъдещи конгресни центрове в националните ни курорти – не само в Слънчев бряг, но и в Златни пясъци и в големите градове също, които имат огромен потенциал да стъпят на картата на деловия туризъм. През 2020 г. предстои второ издание на проведената през май тази година в Слънчев бряг международна среща за устойчиви инвестиции в туризма. Ще бъде организирана и среща с международни и български блогъри, влогъри и инфлуенсъри, за да се развива иновативната реклама на българския туризъм.

Ведомството работи активно с Министерството на културата, за да утвърждава още по-успешно страната като дестинация за четири сезона. Предстои да финализираме проект, според който културните институти да участват в популяризирането на страната, обяви министър Ангелкова.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Държавната помощ от €35 за седалка в чартър се оказа провал

19.09.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

1767 2
Гражданското общество създаде Етична комисия за подигравките с вътрешния вид
Кабинетът увещава банките да развържат кесиите за туризма

15.09.2020

942 10

Коментари

nobody2

некой е излъгал таз красавица, че е красива

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Нямали кой да закрие това министерство съществува за частниците а данъци  никви  според патката  милярди нощуфки  пък данъци колкото за 1 афтобус ора

Звън®
снимка на Звън®

Хубава снимка на Катеринска!?

На нея виждаме как Николинка показва на мнителната Теменужка снимка от телефона си. От нея личи, че той е спаднал само с 0.8 %. Това ги радва и обнадеждава.

 

dobadoba

Когато фактите говорят, и Боговете мълчат...

⚓️

За протокола: кога и за туризма/хазарта ДДС ще е 20%, като на всички простосмъртни?

ThePal
снимка на ThePal

 -  След малко ще дойде една приятелка и ще ви запозная!

 -  Хубава ли е?

 -  Пий,пий...  

Hasta la vista

- Еее, чак толкоз много не мога да изпия...

KTP

Малиии... 

Nickolas

Някой беше писал, че тая е пеликан. Ама точно!

На тъщата зетя

Бе преглеждайте ги тия снимки, преди да ги публикувате, де! Изпонаплашихте децата с туй чучело, дето го няма и в най-идиотските видеоигри.

duch

Кое и е негативното на кампанията малко снимки с холивудски звезди ли

Интервал

Брей, сякаш реч за Оскар е произнесла министър Николинка. Важното тези 15 млн. за реклама, както и увеличените застраховки, да минат през правилните и надеждни фирми. Общото ниво на компетентност, леещо се от снимката, дава надежда за скорошното случване на Светлото Бъдеще под благия Му поглед.

Hauptmann
снимка на Hauptmann

руските другари сигурно лъжат:

 

Таиланд остается самым востребованным пляжным отдыхом в предстоящие новогодние каникулы.

Лидер горнолыжного отдыха также не изменился. Большинство россиян предпочитают активный отдых на Новый год в Болгарии.

Влез или се регистрирай за да коментираш